Çalişan Kalpte By-pass Ameliyatı
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Özal, ’çalışan kalpte koroner by-pass ameliyatı’ yöntemi sayesinde hastaların iyileşme sürelerinin kısaldığını söyledi.
Çalışan kalpte by-pass yöntemi hakkında bilgi veren Medical Park Samsun Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Özal, “Çalışan kalpte koroner by-pass ameliyatı, kalbi durdurmadan, kalp akciğer pompasına bağlı kalmadan, atan kalpte gerçekleştirilen bir kalp cerrahisi yöntemidir” dedi.
Prof. Dr. Ertuğrul Özal, “Vücuttaki bütün organlar gibi kalbinde sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için yeterli bir kan akımına, bunun içinde sağlıklı kan damarlarına ihtiyacı var. Koroner arter hastalığı, kalp adalesini besleyen ve koroner arterler olarak bilinen atardamarların daralması veya tıkanmasının sonucunda kan akımının azalması ya da tamamen kesilmesine bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklardır. Koroner by-pass ameliyatı, yeni damarlar oluşturarak kalbe gerekli kan akımını sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Hastanın kalbine yerleştirilecek bu yeni damarlar, hastanın göğüs duvarının içerisinden, bacağından veya kolundan alınmaktadır” diye konuştu.
KORONER BY-PASS AMELİYATI
Prof. Dr. Ertuğrul Özal, koroner by-pass ameliyatlarının, damar çaplarının çok ince olması, kalp çalışırken damarı damara dikme işleminin zorluğu, kalbin arka tarafında seyreden damarlara kalp çalışırken ulaşmanın ve yeni bir damar eklemenin imkansız olması nedeniyle uzun süredir ve halen genel olarak kalbin durdurularak ameliyat yapıldığını belirtti. Özal, ameliyat sırasında durdurulan kalbin ve akciğerlerin görevini geçici olarak kalp-akciğer makinesi adı verilen bir makinenin üstlendiğini söyledi.
ÇALIŞAN KALPTE KORONER BY-PASS
Çalışan kalpte koroner by-pass ameliyatları sırasında hastanın kalbini bahsedilen kalp-akciğer makinesine bağlanmadan ve kalbi durdurulmadan yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Özal, koroner by-pass ameliyatlarının erken yıllarında, çalışan kalbe by-pass ameliyatlarının kalp-akciğer makinesinin kullanılmasının yüksek risk taşıdığı kişilere yapıldığını kaydederek, son yıllarda gelişen teknolojik cihazların yardımı ve cerrahi ekibin giderek artan tecrübesiyle çalışan kalpte by-pass ameliyatlarının kalp-akciğer makinesinin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla artık ilk seçenek halini aldığını dile getirdi.
Prof. Dr. Ertuğrul Özal, eskiden kalp-akciğer makinesinin kullanılamadığı hastalarda mecburi olarak çalışan kalpte by-pass ameliyatı yapılırken, günümüzde durumun tersine döndüğünü ve çalışan kalpte by-pass yapılamayacak bazı durumlarda kalp-akciğer makinesinin kullanıldığını vurguladı. Bu amaçla geliştirilen özel cihazlar ile hastanın damarındaki kan akımının hiç durdurulmadan ameliyatların yapıldığını bildiren Prof. Dr. Özal, bu yöntem sayesinde kalp kasının daha iyi korunduğunu, kalbi kaldırmaya yarayan özel aletler ve geliştirilen teknikler ile tansiyonu düşürmeden ve kalbi etkilemeden by-pass yapılabildiğini söyledi.
HASTALARIN YATIŞ SÜRELERİ AZALIYOR
Çalışan kalpte yapılan by-pass ameliyatlarında hastalara genel anestezi verildiğini söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Özal, “Ameliyat süresi belirgin şekilde kısalıyor ancak hastanın damar sayısına bağlı olarak değişiyor. Çalışan kalpte tek damar by-pass yapılacaksa operasyon yaklaşık bir saat sürüyor. Damar sayısı iki veya üç olursa iki saat içerisinde hastayı yoğun bakıma alıyoruz” şeklinde konuştu.
Hastaların hastanede yatış sürelerinin normal bir by-pass ameliyatında yedi gün olduğunu anlatan Prof. Dr. Ertuğrul Özal, çalışan kalpte yapılan by- pass ile hastaların dört-beş gün sonra evlerine gönderildiğini sözlerine ekledi.