Çanakkale Müzesi’ne Büyük İlgi
Burdur Belediyesi tarafından Cumhuriyetin kuruluşunun 91’inci yıldönümü kapsamında Burdur’a davet edilen Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Müzesi düzenlenen bir törenle açıldı. Törene Burdur Valisi Hasan Kürklü, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Sayit Koca ve protokol mensupları katıldı.
Törende konuşan Çanakkale Müzesi Koordinatörü Cengiz Yürükaslan, “Çanakkale’ye gidemeyen, oraları görme imkanı olmayan özellikle öğrencilerimize Çanakkale’yi anlatmak amacımızdır. Çünkü bugün tüm Türkiye bazında Çanakkale dediğimiz zaman siyasetin olmadığı tek yer olarak biliyoruz. Çanakkale’nin siyaseti yok. Çanakkale özüyle, etnik kökeniyle, lazıyla, çerkeziyle, kürdüyle hepsiyle bir bütünü oluşturmuş tek cephe ve varoluş nedenimizdir. Çanakkale Müzesi’nin 162’nci yeri Burdur ilimizdir. Burdur’un Çanakkale şehitlerinden bir bölümünü getirdik, temsili olarak. Çanakkale’deki savaş müzemizin büyük bir bölümü burada kurulu vaziyettedir” dedi.
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ise yaptığı konuşmada, 10 yıl önce Çanakkale’yi ziyaret ettiğini belirterek, "Atalarımızın kanlarının döküldüğünü bilmek bile bizim bu vatanda ne kadar borçlu olduğumuzu her an, her dakika aklımızdan çıkarmamamız için yeterlidir" derken, Vali Hasan Kürklü de, "Bir yerde bir yazı okumuştum. Rahmetli Turgut Özal zamanında Japon bilim heyetleri, bizim heyetle görüşüyorlar. ’Siz nasıl kalkındınız diye?’ diyorlar. Japonlar diyor ki, ’Biz önce insanımızı hızlı trenlere bindiriyoruz, bilumum teknolojinin yoğun olduğu yerlere öğrencilerimizi götürüyoruz, sonra da Hiroşima’ya götürüyoruz. ’Siz bu teknolojiyi kullanmazsanız, bu teknolojiyi üretmezseniz, Hiroşima gibi atom bombasına maruz kalırsınız’ diyoruz. Bizimkilerden birisi diyor ki, ’Biz de Hiroşima yok ki". Japon bilim adamları diyor ki, ’Sizin Çanakkale’niz var, 10 tane Hiroşima’ya bedel.’ Milyonlarca insanın vatanını, milletini korumak için şehit olduğu bir yer. Çok kutsal yerler. Dolayısıyla burayı unutturmamak lazımdır. Devamlı hatırlamak lazımdır. Bizim millet olarak da şöyle bir eksikliğimiz var. Sırtımıza güneş değince, soğuktan titrediğimiz günleri unutuyoruz. Çanakkale’ye gidip, o insanların neler çektiğini, hele o yemek menülerine bakmak lazımdır. Şehitlerimizi yeni nesle aktarmak lazımdır. Oraya gidemeyenlere de bu şekilde müzeleri ayaklarına getirmek lazımdır. Çok güzel bir hizmet, ben emeği geçenlere teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Müzesi’nin açılış kurdelesini Burdur Valisi Hasan Kürklü, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Sayit Koca kesti.