Çaycuma’da Biyogaz Projesi Hayata Geçiyor

Çaycuma’da Biyogaz Projesi Hayata Geçiyor

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde yapılan bir hayvan çiftliğinde, makine mühendisi Faruk Papila’nın teknik bilgileriyle biyogaz tesisi yapımına başlandı.
Proje ile hayvansal atıklardan elektrik enerjisi üretilecek ve yüksek kaliteli gübre kazanılacak. Yapılan biyogaz tesisinde günde 1.800 metreküp biyogaz, 12.600 kw-saatlik elektrik ve 60.000 kg zenginleşmiş sıvı halde organik gübre elde edilmesi hedefleniyor. Biyogaz tesisinde 63 evin bir ayda tüketeceği elektriğin bir günde üretilmesi planlanıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Bartınlı Makine Mühendisi Faruk Papila, şöyle konuştu: “Bartın’da 2006 senesinde başladığım Papila-1 Pratik Biyogaz projelerime bir sayfalık bilgimle başlamıştım. Papila-2 Pratik Biyogaz projemde ise bir eve yetecek biyogaz elde etmeyi hedefleyerek başlamıştım. Şimdi ise Çaycuma’da yaptığım biyogaz projesi, son yaptığım biyogaz projemden 46 kat daha büyük. Bu hesabıma göre 46 evin ısıtma ve elektriğini sağlayacak. Başarı oranımızı bilmiyoruz fakat birlik ve beraberlik içinde başarılı olmak için çalışıyoruz. Dünya, yenilenebilir enerjilerin yaygınlaşmasını istiyor. Organik tarım yapılmasını istiyor. Tarım ve hayvancılığın yaygınlaşmasını istiyor. Biyogaz, dünyanın istediği hedefleri tutturan bir enerjidir. Bilmediğimiz bir konuda başarılı olmak için çok çalışacağız. Bildiğim bir tek konu var. Yarın üzerinde bizlerin yaşayamayacağı bir dünyayı, bizden sonraki nesillere yani sizlere, yaşanabilir bir dünya olarak bırakmak için ilk çalışmaları yapıyoruz. Hayvansal katı ve sıvı atıkların toplandığı çukurdan, biyogaz ve elektrik elde etmenin hayali bile çok güzel.”