Çelik İhracatinda Irak İkinci Sıraya Geriledi

Çelik İhracatinda Irak İkinci Sıraya Geriledi

Türk çelik sektörü ihracatının lider ülkesi Irak, son dönemde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle Ocak-Ağustos döneminde ikinci sıraya düştü.
Irak’a gerçekleştirilen ihracatta sekiz aylık dönemde geçen yıla göre miktarda yüzde 31 değerde ise yüzde 25,7 oranında gerileme yaşandı. Sektörün aynı dönemdeki genel ihracatı ise miktarda yüzde 5,6 değerde ise yüzde 4,3 düştü.
Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2014 yılı Ocak-Ağustos dönemi verilerine göre; Türkiye’nin çelik ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 azalış ile 9 milyar dolar, miktar bazında ise yüzde 5,6 düşüş ile 11,8 milyon ton olarak gerçekleşti. Çelik sektörünün ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin sekiz aydaki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 12,4 milyon ton; değer bazında ise 10,6 milyar dolara ulaştı.
Sekiz aylık dönem içerisinde bölgeler bazında miktarda 4 milyon 149 bin tonluk ihracat ile Ortadoğu liderliğini korudu. Bu bölgeyi sırasıyla 2 milyon 116 bin tonla AB, 1 milyon 516 bin tonla Kuzey Amerika ülkeleri ve 1 milyon 302 bin tonla Kuzey Afrika ülkeleri izledi. Çelik sektörünün Ocak-Ağustos dönemi içerisinde en çok ihracat yaptığı üç ülke ise sırasıyla, 1 milyon 232 bin tonla ABD, 1 milyon 149 bin tonla Irak ve 929 bin tonla Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Bu dönemde en fazla miktar artışı yaşanan ülkeler ABD, İngiltere, İsrail, Fas ve Kanada olurken; en fazla azalış Suudi Arabistan, Irak, İtalya, Libya ve Portekiz’de gözlendi. Sekiz ay içerisinde en çok ihraç edilen ürünler sıralaması ise; 5 milyon 112 bin ton ile inşaat çeliği, 1 milyon 259 bin tonla boru, 1 milyon 223 bin tonla profil ve 1 milyon 120 bin tonla yassı sıcak olarak gerçekleşti.
AĞUSTOS AYI ÇELİK İHRACATINA ARTIŞ GETİRDİ
Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2014 yılı Ağustos ayı ihracatı geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında değerde yüzde 3,4 artış ile 959 milyon 335 bin dolar, miktarda ise yüzde 5,2 artış ile 1,25 milyon ton olarak gerçekleşti. Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci çelik sektörünün sekiz aylık ihracat verileri ile ilgili yaptığı değerlendirmede; “sektörümüz son dönemlerde özellikle Irak’taki olumsuz gelişmeler ve ABD’deki anti-damping ve koruma önlemi soruşturmaları ile mücadele ederek zorlu bir süreç geçiriyor. Türkiye’nin çelik ihracatında Irak, her zaman bir numaralı pazarımız konumundaydı. Ancak Ocak-Ağustos döneminde Irak’a gerçekleştirdiğimiz ihracat, miktar bazında yüzde 31 gerileyerek 1 milyon 149 bin ton, değer bazında ise yüzde 25,7 düşerek 948 milyon dolar oldu. Böylece Irak ihracatımızda ikinci sıraya düştü. Olumsuz gelişmelerin sona ermesi ile bu ülkede yaşadığımız kayıpları karşılayacağımıza inanıyorum. Ancak iç savaşın devamı sürecinde Ekonomi Bakanlığımızın sanayicileri desteklemek yönünde yaptığı çalışmalara ilave olarak Çelik İhracatçıları Birliği olarak da bazı önlemler üzerinde çalışıyoruz. Uygun olabilecek yerlerde ve zamanda depolar açmak ve özellikle alternatif İran karayolunun kullanılabilmesinin önündeki engellerin kaldırılması avantaj sağlayacaktır. Bakanlığımızın da bu yönde girişimleri sürüyor” dedi.