Cemil Çiçek: “teröristlerin İsimlerinden Bir Dinin Mensupları Suçlanamaz”
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Paris’te meydan gelen terör saldırılarının ardından İslam karşıtlığının arttığını belirterek, “Teröristlerin isimlerinden, kullandıkları simgelerinden ve söylemlerinden hareketle bir dinin mensupları suçlanamaz” dedi.
İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeler Parlamenter Birliği 10’uncu Konferansı İcra Komitesi’nin açılış toplantısı, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. İslam ülkelerinin temsilcilerini bulunduğu konferansa katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, uluslararası toplumun terör olaylarına karşı çifte standart uyguladığını belirterek eleştirilerde bulundu. Üye ülke temsilcileriyle biraraya gelmekten mutluluk duyduğunu belirten Çiçek, “Gerek İslam ülkeleri, gerekse tüm dünya açısından çok kritik ve hepimizin sağduyuyla hareket etmesi gereken olağan üstü bir dönemde yapılan 10’uncu konferansın kararlarının İslam ülkeleri ve teşkilatımız bakımından hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum” dedi.
ÇİÇEK’TEN TERÖRE KARŞI ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI
Dünya ülkelerinin teröre karşı ortak mücadele etmesi gerektiği vurgusunu yapan Çiçek, şunları söyledi:
“Dünyanın çeşitli bölgelerinde bir yandan vahşi terör olayları diğer yandan yabancı düşmanı İslamofobik eylemlerle adeta dinler, medeniyetler ve mezhepler arasında çatışma yaratılması amaçlanıyor. Bu büyük tehlikeye karşı hepimizin ortak akılla ve sağduyuyla hareket etmemiz büyük önem taşıyor. İslam coğrafyasında ve tüm dünyada önemli gelişmelerin yaşandığı bu dönemde İslam ülkelerinin parlamentolarının birliği olarak dinimiz İslam’ın barış, itidal, adalet ve kardeşlik gibi yüce idealleri ve ilkeleri doğrultusunda İslam aleminin ortak meselelerinin çözümünde istişare ile hareket ederek, koordinasyon ve işbirliği içinde ortak tutumlar ve görüşler benimsememiz şüphesiz hem bizim için hem dünya için önem taşımaktadır. Tüm üye ülke haklarının istikrar, güvenlik ve refah içinde yaşaması bölgesel ve küresel barışa katkıda bulunması bakımından da alacağımız kararların önemli katkıları olacağına inanıyorum.” “Terör belası tüm insanlığı tehdit etmektedir” diyen Cemil Çiçek, Paris’te meydana gelen terör saldırısına değinerek, “Geçtiğimiz haftalarda Paris’te meydana gelenler ile Suriye, Irak, Lübnan, Yemen gibi İslam ülkelerinde ve çok sayıda masum insanların hayatlarına kasteden tüm terör saldırıları, terörün her türünden çok çekmiş ve terörist saldırılarında 40 bine yakın kurban vermiş bir milletin ferdi olarak şiddetle kınıyorum. Terör, önüne ve arkasına hiçbir sıfat getirmeye çalışmadan hepimizin şiddetle kınamakta olduğu insanlığa karşı bir suçtur. Bununla birlikte Paris’te ortaya çıkan tepki Nijerya, Pakistan, Irak, Suriye gibi yerlerde terörist saldırılara karşı gösterilmiyorsa burada bir sorun olduğunu da görmek gerekir. İnsanlık terörün her çeşidine karşı ortak bir karşı duruş ve ortak bir mücadele göstermediği sürece terör belasının alt edilmesi kolayca mümkün gözükmüyor” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE OLARAK ÇOK ACI ÇEKTİK”
Çiçek, uluslararası toplumun dünyada yaşanan terör olaylarına çifte standartlarla yaklaştığını belirterek, “Biz Türkiye olarak başta PKK terörü olmak üzere uluslararası toplumun terör konusunda çifte standartlı yaklaşımından çok acı çektik. Bugün de terörle mücadele konusunda insanlığın önündeki en büyük sınama uluslar arası toplumun nedeni ne olursa olsun terör konusundaki çifte standardın bir taraf bırakması terörün her çeşidine karşı tam bir dayanışma içinde hareket etmesidir” dedi.
“MEZHEP ÇATIŞMALARINDAN KAYGI DUYUYORUZ”
Türkiye’ye sınır komşusu olan Irak ve Suriye’deki terörist grupların bölgenin güvenliğine ve istikrarına zarar verdiğini belirten Cemil Çiçek, “Mezhepçilik ve etnik farklılıklar üzerinde bina edilen politikalar İslam coğrafyasında istikrarsızlıklara ve tehditlere yol açmaktadır. Ulusla arası toplum tarafından kararlı adımlar atılmadığı takdirde bölgenin daha da geniş bir mezhep çatışmasına sürüklenmesinden kaygı duyuyoruz. Diğer yandan yabancı düşmanlığı, ayrımcılık, ırkçılık ve bilhassa son dönemde yükseliş eğilimine girdiğini gözlemlediğimiz İslam düşmanlığı ve nefret söylemlerinin yaygınlaşması insanlığın karşı karşıya bulunduğu medeniyetler arası uyumu tehdit eden sorunların başında gelmektedir. Paris saldırılarının ardından tüm Müslümanları töhmet altında bırakacak açıklamalar ne kabul edilebilir ne de terörle mücadeleye ve barışa katkıda bulunabilir” diye konuştu.
“İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KADAR KUTSAL”
İnanç özgürlüklerine saygı gösterilmesi gerektiğini belirten Meclis Başkanı Çiçek, Paris’teki saldırıların ardından Müslümanlara yönelik yapılan suçlamaların doğru olmadığını söyledi. Çiçek, “Teröristlerin isimlerinden, kullandıkları simgelerinden ve söylemlerinden hareketle bir dinin mensupları suçlanamaz” dedi.
Basın mensuplarının ve devlet adamlarının söylemlerine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Çiçek, “İfade özgürlüğü başka dinlere ve inançlara hakaret anlamında aşırı bir şekilde değerlendirilmeye başlandığında beraberine pek çok sorunu da getirecektir. İnanç özgürlüğü de en az ifade özgürlüğü kadar kutsaldır. Saygı duyulması ve ona göre davranılması gerekmektedir” diye konuştu.
İsrail Devleti’nin Filistin halkına yönelik şiddetini kınayan Çiçek, Ortadoğu’da barışın sağlanmasının en önemli koşulunun Filistin sorunun çözümü olduğunu belirtti.