Çene Eklem Ağrılarına Botokslu Tedavi
Çene eklem rahatsızlıklarına botoks ile etkili çözüm bulduklarını belirten Prof. Dr. Nurgül Kömerik, “Çene eklemi rahatsızlıklarında çoğu zaman yüzde yüz başarı elde edilemiyor. Böyle durumlarda yanak alt kısmında bulunan çiğneme kaslarına ‘Botoks’ yaparak istemsizce meydana gelen kasılmaları yok edebiliyoruz” dedi.
Geceleri uykuda dişlerini gıcırdatanların en büyük problemi sabahları çene ağrısı ile uyanmaları olarak biliniyor. Gün içinde ya da uykuda dişleri gıcırdatma sonucu oluşan “Çene Eklemi Rahatsızlığı” ağzın kapanmasını sağlayan kaslarının bilinçsizce aşırı kasılması ile gün içerisinde çenede oluşan ağrı ile kendini gösteriyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Kliniklerinde; diş sıkma problemi olan, yüz bölgesinde ağrı bulunan ve ağzını açmada sorun yaşayan hastalara Botoks enjeksiyonunun başarılı şekilde uygulandığını ifade eden İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Kömerik, “Botoks uygulanan hastaların ağrı seviyesinde belirgin düzeyde düşüş görülüyor. Botoks tedavisi kronik ağrıların 4 ile 6 ay arası ertelenmesidir ancak bu süre zarfında kişiler diş sıkma alışkanlığını unutarak, bu hastalığın vermiş olduğu rahatsızlıktan da kurtulabilirler” ifadelerini kullandı.
STRES EN BÜYÜK ETKEN
Çene eklemi rahatsızlığı, “Kronik strese bağlı olarak uyku esnasında ya da gün içerisinde bilinçsizce ortaya çıkan diş sıkma veya gıcırdatma hareketi dişlere hasar verdiği gibi çene eklemine de ciddi zararlar verir” diyen Prof. Dr. Nurgül Kömerik, bu durumun genç ve orta yaşlı bireylerde ve kadınlarda daha sık görüldüğünü söyledi. Stresin bu alışkanlığa neden olan en önemli etkenlerin başında geldiğini belirten Prof. Dr. Kömerik, aşırı sinirli, hassas, titiz bir yapıya sahip olmanın da bu alışkanlığı tetiklediğini belirtti.
BAŞ, BOYUN VE ÇENE BÖLGESİNE DİKKAT
Hastaların genellikle baş, çene ve boyun bölgelerinde ağrı şikayeti ile başvurduklarını söyleyen Kömerik, “Kimi hasta sabah kalkınca ağrı hissettiğini söylerken, kimi gün sonuna doğru ağrının başladığını belirtir. Çiğneme kaslarının kasılı kalması sonucu ağzın tam olarak açılmasında zorlanma diğer sık rastlanan bulgudur. Bu hastaların diş muayenesinde dişlerin çiğneyici yüzünde aşınma dikkat çekici olabilir. Diş sıkma ve gıcırdatma uzun vadede çene eklemine aşırı yük binmesine ve nihayetinde eklem iç yapılarının tahribatına neden olabilir. Bu nedenle çene ekleminde şiddetli ağrılar oluşabileceğini, çenelerin hareketi sırasında eklem içinden sesler gelmesinin de tanıyı belirlemede yardımcı bir bulgu olabilir” diye konuştu.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Ağız ölçüsü alınarak oluşturulan ve dişlerin birbirine değmesini engelleyen gece plağının basit bir metot olması nedeniyle, en yaygın tedavi yöntemi olduğunu belirten Kömerik, birçok hastada bu metot ile kalıcı sonuç alınamadığını vurgularken, stres terapisi, kas gevşetici, antidepresan ilaç uygulaması, fizyoterapi gibi tedavilerin de çiğneme kaslarını rahatlattığını ifade etti. Kömerik, eklemin iç yapılarının etkilendiği durumlarda ise artrosentez veya artroskopi teknikleri ile eklem içinin lavajlanmasının tercih edilen tedavi türleri olduğunu sözlerine ekledi.