Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Atıklarla Mücadeleye Devam Ediyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, katı atık düzenli depolama tesisleri ile 46,5 milyon kişiye hizmet veriyor.
Bakanlık, atıklarla mücadele kapsamında çalışmalarına hız verdi. Katı atık düzenli depolama sayısı ülke genelinde 76’ya ulaştı. Bu tesisler ile bin 10 belediyede 46,5 milyon kişiye hizmet veriliyor. Ayrıca İstanbul, Ankara, Gaziantep, Bursa, Kocaeli, Bolu, Sakarya, Konya, Kayseri ve Amasya’nın da arasında yer aldığı 16 çöp depolama tesisi, aynı zamanda elektrik elde edilen tesisler haline getirildi. 2023 yılında ise ülkemizin tamamına katı atık düzenli depolama hizmeti verilecek.
2013 yılı itibariyle bin 395’e ulaşan geri kazanım tesisleriyle ekonomiye yıllık 2.1 milyar TL’lik değer sağlandı. Tehlikeli atık geri kazanım tesisi sayısı 2003 yılında 18 iken, bu sayı bugün 313’e ulaştı, 1. Sınıf Tehlikeli Atık Düzenli Depolama Tesisi sayısı 7’ye ve beraber yakma tesis sayısı 36’ ulaştı. 2023 yılında ise atıklardan 6 milyarlık ekonomik katkı hedefleniyor.
Ambalaj atıkları lisanslı toplama-ayırma ve geri dönüşüm tesisi sayısı 2003 yılında 28 iken bugün 835’e çıkarılarak, ambalaj atıklarının yaklaşık yüzde 50’sinin geri kazanılması sağlandı. Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması ile ilgili çalışmalar belediyelerin hazırlamış olduğu Ambalaj Atığı Yönetim Planları kapsamında yürütülüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından planı uygun bulunan belediye sayısı ise 450’ye ulaştı.