Çiftçilere Damga Vergisi Şoku

Çiftçilere Damga Vergisi Şoku

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nda (TKDK) tüm vergilerden muaf diye proje karşılığı hibe destek alan çiftçiler, 7-8 ay sonra kendilerine gönderilen damga vergisinin şokunu yaşıyor.
Avrupa Birliği desteklerinden yararlanılarak tüm vergilerden muaf tutulup kırsal alanda yatırım yapılmasını teşvik eden TKDK, yatırımlar yapıldıktan sonra yapılan sözleşmelerden dolayı çiftçilere damga vergisi gönderdi. Damga vergisi tebligatını karşılarında görünce neye uğradığını şaşıran çiftçiler, verginin iptalini istiyor.
Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi hazırlayarak yüzde 50 hibe ile traktör alan çiftçilerden Yılmaz Deniz, TKDK’ye proje hazırlayıp sunarken, projelerin bütün vergilerden muaf olduğunu söylediklerini belirterek, “Biz çiftçiler olarak TKDK’ye proje hazırlayıp sunduk. Biz projeyi sunarken bütün vergilerden muaf diye vermiştik. Bu konuda ne danışman ne de TKDK’dan bir görevli bizi uyarmadı. Biz traktörlerimizi aldık. 7-8 ay sonra bir tebligat göndermişler. Üstelik cezalı duruma düşmüşüz ve haberimiz yok” dedi.
Kendilerine gönderilen verginin iki katının tahsil edilmek istendiğini ifade eden Yılmaz, “Bizim bu vergiyi ödeme gücümüz yok. Bu yıl hava kurak geçtiği için ekinimiz çıkmadı, birçok yeri dolu vurdu, hiç ürün alınamadı. Ekim zamanı geldi, gübre ve mazot bulamıyoruz. Bir de olmayan bir vergi çıkardılar bize. Ekinimizi ekecek mazot bulamıyoruz ki bu vergiyi ödeyelim. Bu konuda Başbakanımız, Tarım Bakanımız ve Maliye Bakanımızdan yardım bekliyoruz ve bu vergilerin iptal edilmesini istiyoruz” diye konuştu.
"Bu şekilde vergi çıkarılacağını bilseydik proje hazırlamazdık" diyen Erdoğan İpeker, “Biz projeyi hazırlarken notere, danışmana, tapuya para ödedik. Elimizdeki traktörü sattık, destekten yararlanarak yeni bir traktör alalım dedik, aldığımıza pişman ettiler. TKDK’nın desteklediği projeler vergiden muaf, denildi. Biz de projeyi hazırladık. Aradan 7 ay geçmiş, cezalı şekilde bize damga vergisi gönderiyorlar. Biz bu sözleşmeyi bir kişi imzalamadı. Karşılıklı imzalanan bir sözleşme ama sadece çiftçiyi sorumlu tutuyorlar. Biz proje hazırlayıp Avrupa Birliğinden gelen desteklerden faydalanıyorsak suç mu işledik? Biz faydalanmasaydık bu paralar Avrupa Birliğine geri gidecekti. Avrupa Birliği para vermek için çalışıyor, bizim kurumlarımız ise engellemek istiyor. Olmayan vergiyi çıkarıyorlar. Çiftçi bu yıl çok perişan durumda, kuraklıktan dolayı ekinleri çıkmadı. Ekin ekmek için mazot ve gübreye para bulamıyoruz, bir de olmayan bir damga vergisi çıktı. Biz bu vergilerin iptal edilmesini istiyoruz. Bizim mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Dursun Sarıaslan da, “Yeni traktör alalım diye elimizdeki traktörü sattık. Şu yok günde gelen vergilerle şok olduk. Mazot almaya paramız yok ki bir de vergi ödeyelim. Aldığımıza pişman olduk” dedi.
TKDK’ye proje hazırlayıp sunmak isteyen çiftçilerden Mehmet Ali Salman isimli çiftçi de, “Komşularımız proje hazırlayıp traktör almıştı, biz de alalım diye çalışmalara başlamıştık ancak yapılanları görünce vazgeçtim. Şimdi bir vergi gelmiş. Bundan sonra ne gelip gelmeyeceği belli değil” şeklinde konuştu.
Mustafa Tekin isimli çiftçi de TKDK’den Türkiye genelinde binlerce çiftçinin destek aldığını ve bunlarının hiçbirisinin damga vergisinden haberdar olmadığını belirterek, “Sadece arıcılık ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği projesi sunan değil, et ve süt işletmeciliği, kırsal turizm projeleri alanlar da aynı durumda. Traktör alanlara 2-3 bin lira vergi çıkarken, et ve süt konusunda yapılan projeler daha yüksek meblağlı projeler olduğu için onlar 30 bin-40 bin liraya kadar vergi çıkacak ve o proje sahipleri daha fazla damga vergisi ödemek durumunda kalacak. Yatırımların devam etmesi ve proje hazırlayan çiftçi sayısının artması için damga vergisinin de kalkması gerekiyor” dedi.