‘çine Çapari’ Koruma Altına Alınıyor

‘çine Çapari’ Koruma Altına Alınıyor

Türkiye’nin en önemli yerli gen kaynaklarından biri olan “Çine Çaparı” ırkı koyunların korunması ve tescillenmesi için Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) öncülüğünde çalışmalara başlandı.
ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Karaca, hakkında hiçbir veri bulunmayan Çine Çaparı ırkı koyunların tanımlanması ve korunma alt yapısının şekillendirilmesine yönelik olarak çalışmaların sürdüğünü söyledi. Karaca, “Araştırma ekibimiz tarafından 1996 yılında Üniversitemizin Çine Çaparı Koruma Programı (ADÜ-ÇÇKP) isimli stratejik yönelim programının devreye sokulması ile başlamıştır. Ülkemizde ilk defa çiftlik hayvan gen kaynaklarının üniversite bünyesinde korumaya alınması ADÜ-ÇÇKP projesi ile hayata geçmiştir. Bu kapsamda gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar ile Aydın ili orijinli olan Çine Çaparı koyun ırkı 2008 yılında Tarım bakanlığına yapılan başvuru sonucunda Irk Tescil Komisyonu tarafından milli ırk olarak tescil edilmiştir. Dünya üzerinde sadece 200-250 baş civarında bulunan bu ırk ülkemiz ve ilimize kazandırılmıştır. Halen bu ırkı elinde bulunduran iki yetiştiriciye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından maddi destek sağlanmaktadır” dedi.
Prof. Dr. Karaca, Çine Çaparı ırkı koyunların ADÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü kontrolü altında korumaya alındığı sözlerine ekledi.