Cinsiyet Eşitliği Eskişehir’de Masaya Yatırıldı

Cinsiyet Eşitliği Eskişehir’de Masaya Yatırıldı

Birleşmiş Milletler (BM) Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı’nın ikincisi Eskişehir’de Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın katılımı ile gerçekleşti. Bakan Avcı toplantıdaki konuşmasında, “Kadınların toplumsal hayattaki yerlerini artırmaktayız” çağrısında bulundu.
Düzenlenen toplantıya Bakan Avcı’nın yanı sıra BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Türkiye Temsilcisi Ingıbjorg Gisladottir, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Diva-SenKahramanmaraş Şube Başkanı Abdülbaki Karakurt, Başkent Kadın Platformu Derneği Başkanı Nesrin Semiz, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. İnci Parlaktuna, Eskeşehir Büyükşehir Belediyesi Kadın, Çocuk e Engelli Hizmetleri Şube Müdürvekili Hale Kargın katıldı.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı kürsüde konuşmasına Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Merhum Sakıp Sabancı’nın iş dünyasında elde ettiği başarıya ilişkin aktardığı sözlerini hatırlatarak başladı. Bakan Avcı; “Merhum Sakıp Sabancı hangi zorluklardan geçtiğini anlattığında ‘anamın yamalı çoraplarının altından geldim’. Bu söz ile hepimiz kadınların inşa ettiği hayatlarımızın söküklerini, analarımız, kızlarımız, arkadaşlarımız bunu kapatıyor. Kadınlarımız sıradan kelimelerle anlatılamayacak derecede özel bir değer. Bugün hepimiz çağın getirdiği çeşitli mahkumiyetlerin altındayız.Kadınlarımıza layık olan konumları hazırlarken insana dair topluma dair, tutumları, vicdani yaklaşımla gözden geçirmeliyiz. Milli Eğitim Bakanlığı olarak özellikle kız çocuklarlın okuması, okullarda kadın çalışan sayısıyla bu konudaki gayretlerimizin aratarak devam edeceğini belirtmek isterim. Kadınların toplumsal hayattaki yerlerini artırmaktayız. Çalışmalar var ama yeterli değil. İvmek kazanabilmesi için bakanlık olarak bize düşen sorumlulukların farkındayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan’nın ‘Haydi Kızlar Okula’ kampanyası, aynı zamanda MEB olarak eğitim alanına dahil ettiklerimiz ve aldığımız mesafe küçümsenmeyecek bir mesafe. Özellikle okul yöneticilikleri ile kadın müdür yardımcıları, kadın öğretmenlerimize yönelik pozitif ayrımcılıklar söz konusu” diye konuştu.
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı toplantının ilkini Kayseri’de Eskişehir’de ise ikincisini düzenlediklerini hatırlatarak 2006 yılında yayınlanan Dünya Ekonomik Forumunun ilk Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nu yayınladığını belirtti. Güler Sabancı, raporda Türkiye’nin 115 ülke arasında 105’inci sırada olduğunu, aradan geçen 8 yılın ardından 2013 yılında yayınlanan raporda Türkiye’nin 136 ülke arasında 120’nci sırada olduğunu söyleyerek az miktarda da olsa büyüme gösterdiğini ancak yeterli olmadığını aktardı.
Sabancı Vakfı olarak, Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliği karnesinin iyileşmesi için gereken desteği vermeye devam ettiklerini açıklayan Güler Sabancı, “Yaptığımız tüm bu çalışmalarda elde ettiğimiz sonuçlar, bize daha da ilerlemek için güç verdi, doğru yolda olduğumuzu gösterdi” dedi, Parlamentoda 550 milletvekilinin 79’unun kadın olduğuna dikkat çeken Güler sabancı; “Yani oran sadece yüzde 14. 30 Mart yerel seçimlerinde de farklı bir durum olmadı. Seçilen belediye başkanlarının sadece yüzde 8’i kadınlardan oluşuyor.Bu yeterli değildir” diye kaydetti.
“GİDECEK UZUN BİR YOLUMUZ VAR”
Kadına karşı şiddetin önlenmesi açısından Diyanet İşleri Başkanlığı’na çağrıda bulunan Güler Sabancı şunları söyledi: “Sizden ricam, din adamlarının da diğer aktörler gibi kadına karşı şiddetin önlenmesi konusunda rol üstlenmesini sağlamanız.Bizler de bu konudaki tüm çalışmaları paylaşmaya ve gereken desteği vermeye hazırız. Toplum olarak kadın haklarının geliştirilmesi en öncelikli konumuz olmalı. Bu konuda yapacak daha çok iş, gidecek daha çok uzun bir yol var. Kız çocuklarımızı en azından liseyi bitirene kadar okutmalıyız. Böylece, erken yaşta evliliklerin önlenmesi için önemli bir adım atmış oluruz. Eğitim, kadınların iş gücüne katılımını da artırmak açısından çok önemli. Bu sayede daha bütün bir Türkiye’yi yaratabiliriz.”
SABANCI’YA ‘KÜRESEL LİDER’ BENZETMESİ
BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi Avrupa ve Orta Asya Sölge Direktörü Türkiye Temsilcisi Ingıbjorg Gisladottir de, “Yerel düzeyde sunulan hizmetler ve siyaset toplumsal cinsiyet eşitliği açısından çok önemli. UN Women işbirliği önemine dikkat çekmektedir. Sabancıya baktığımız zaman kendisini büyük bir destek veriyor kadınların ve kız çocukların gelişmesi için küresel bir lider” dedi. Kadınların,gençlerin,engellilerin bir bütün olarak topluma katılmaları gerektiğinin çağrısında bulunan BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi Avrupa ve Orta Asya Sölge Direktörü Türkiye Temsilcisi Gisladottir UN Women’nin yakın zamanda İstanbul’da ofisinin kurulduğunu hatırlatarak; “Türkiye’de toplumsal cinsiyete dalalı bir bütçeleme yapma amacında olduklarını dile getirerek, “Büyükerşen’e destek verdikleri için çok teşekkür etmek istiyorum. Eskişehir’de çok güzel sonuçlar aldık. Belediyelere gönderdiğimiz anketi şahsen dolduran tek belediye başkanı. Cinsiyet eşitliğini sağlamak için iki tane önemli kriter var.Çok güçlü stk’lar var ve güçlü siyasiler.Tüm pilot illerde umuyoruz ki bizim de desteğimizle iyileşmeler olacak” diye konuştu.
Toplantı gün içerisinde düzenlenen panellerle devam etti.