Çocuklarin Gribe Yakalanma Riski Daha Yüksek

Çocuklarin Gribe Yakalanma Riski Daha Yüksek

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Hematoloji ve Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Samsun Lösemili ve Kan Hastalıklı Çocuklar Derneği Başkanı Prof.Dr. Davut Albayrak, lösemili çocukları mevsim değişikliğinde sıkı giyinmeleri konusunda uyardı.
Hasta gruplarının içerisinde lösemililerin önemli bir yer tutuğunu belirten OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Hematoloji ve Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Samsun Lösemili ve Kan Hastalıklı Çocuklar Derneği Başkanı Prof. Dr. Davut Albayrak, “Bize her sene yaklaşık 25-30 tane lösemi hastası çocuk geliyor ve bunların takibi yapılıyor. Şu anda 150’ye yakın lösemi hastası hastanemizde takip ediliyor. Bu hastaların yaklaşık 2-3 sene süren bir ilaçlı süreleri var” dedi.
MEVSİM DEĞİŞİKLİĞİNDE LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR SIKI GİYİNMELİ
Mevsim değişikliğinde lösemili çocukların sıkı giyinmeleri konusunda uyarılarda bulunan Albayrak, “Bu hastalığın tedavisinde kemoterapi ilaçlarını kullanmaktayız. Yeni uygulanan tedavi şemalarıyla lösemili çocukların hastalıklarının iyileşmeleri oranında önemli ilerlemeler oldu. Lösemi hastalığı düzelme açısından bakım dediğimiz hizmetlerden ve sosyal yardımlardan son derece etkilenen bir hastalık grubudur. Çünkü bu hastalarda kemoterapi verdiğimiz dönemde beyaz küreleri düştüğü için ve savunmaları azaldığı için enfeksiyonlara yatkınlık meydana geliyor. Bu yatkınlık olan dönemlerde kendiliğinden enfeksiyonlarda oluyor. Çünkü normalde vücudumuzda, cildimizde ve bağırsaklarımızda bulunan ve sağlıklı kişilerde hastalık yapmayan mikroplar da buraların cildinde kemoterapi etkisiyle tedavi esnasında oluşan zararlardan dolayı bu engelleri geçip kana karıştığı zaman enfeksiyon meydana getiriyor. Enfeksiyonların bir kısmı da dışarıdan meydana geliyor. Çocukların üşütmesi, dışarıda kalması, kirli yiyecekler, mevsimlerine göre oluşan ishal salgınları gibi bütün enfeksiyonlar bizim hastalarda ciddi sorunlara yol açıyor. Bu sorunlarla baş etmenin en önemli etkenlerden biri de sıkı giyinmektir. Hastalar bize gelirken iyi giyinmiş olması gerekiyor. Rüzgar ve yağmur geçirmeyen mont türü elbiseler, ayakların da su geçirmez ayakkabılarla giyinmeleri gerekiyor. Bu konuda aileleri uyarıyoruz. Bazı ailelerin bu giyimdeki sorunlarını bizde hayırseverlerden topladığımız yardımlarla onların giyimlerindeki eksikliklerini giderme konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kış aylarına girdiğimiz için çocukların grip olma şansları daha yüksektir. Aileler çocuklarını hasta etmemeleri gerekiyor. Mevsim değişikliklerinden korunmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.
Lösemili çocuklar için trombosit ve kan bulma konularında zaman zaman sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Albayrak, “Ailelerin bu konuda da yardıma çok ihtiyaçları oluyor. Dolayısıyla aileler toplu yaşanan yerlere giderek buralardan donör bulmaya çalışıyorlar. Kan bağışları konusunda halkımızın yeterli ölçüde duyarlı olması gerekir. İleride Kızılay umuyoruz ki bütün ihtiyaçları karşılayacak duruma gelir. Bizde kan ve kan ürünlerini verecek kişileri aramak zorunda kalmayız. Ailelerin bu konuda yardımlara ihtiyacı var” diye konuştu.