Çocuklarin Kaybolmaması İçin 10 Altın Kural
Aile ve Sosyal Politikalar Samsun İl Müdür Vekili Tekin Balcı, bakanlık olarak “Çocuklar Kaybolmasın” adlı proje başlattıklarını, çocukların kaybolmaması için ailelerin 10 altın kuralı bilmesi gerektiğini belitti.
Aile ve Sosyal Politikalar Samsun İl Müdür Vekili Tekin Balcı, çocukların kaybolmasını önlemek, çocuk güvenliğinin sağlanması ve ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesi amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile STRÖER-Kentvizyon Reklam Pazarlama A.Ş. ve Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği (YAKAD) arasında bir işbirliği protokolü imzalandığını ve bu kapsamda il düzeyinde de çalışmaların başladığını söyledi.
Çocukların kaybolmasını önlemeye yönelik aileleri bilinçlendirme kampanyası kapsamında hazırlanan afiş ve broşürlerin Samsun İl Müdürlüğü tarafından şehrin çeşitli yerlerinde yayınlandığını belirten Balcı, “Konuyla ilgili afiş ve broşürlerimizi valilik, il müdürlüğü, okullar, hastaneler, postaneler, terminal ve gar gibi tüm halka açık alanlarda yayınlıyoruz. Ailelerimizin bu konuda bilinçlensin ve çocuklarımız kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasın. Ayrıca bakanlığımız web sitesinde ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesi için ‘Çocuklarımız Kaybolmasın’ başlıklı bir sayfa oluşturdu. Ailelerin buradan çocuklarının yaş gruplarına uygun uzman görüşlerine ulaşabilirler. Yine protokol kapsamında 4440183 ücretsiz bir bilgilendirme hattı oluşturulmuş olup, ailelerimiz çocuklarının yaş gruplarına uygun uzman önerilerini öğrenebileceklerdir” dedi.
ÇOCUKLARIN KAYBOLMAMASI İÇİN 10 ALTIN KURAL
Çocukların kaybolmaması ile ilgili 10 altın kuralı açıklayan Balcı, “Çocuklar kaybolur ve bulmak zordur. Oysaki basit önlemlerle çocuklarımızın kaybolmalarını önleyebiliriz. 10 altın kuralı bilelim ve aileler olarak çocuk kaybolmalarını önleyelim. Bu 10 altın kuralımız ise, çocuklarınıza sakıncalı yerler hakkında bilgi verin. Yani ıssız sokaklar, inşaat ve terk edilmiş yerlere gitmemeleri gerektiğini öğretin. Çocuklarınıza tanıdığı bir kişiyle bile olsa hiçbir yere sizin onayınız olmadan gitmemesi gerektiğini öğretin. Çocuklarınıza tanımadıkları kişilerden yiyecek, içecek, ilaç gibi maddeler almaması gerektiğini öğretin. Çocuklarınıza sesin bir imdat çağrısı olabileceğini anlatın. Yani zor durumlarda bağırarak yardım istemesini öğretin. Çocuklarınıza adını, soyadını, aile bireylerinin ad, soyad ve adresini öğretin. Kimlik bilgilerini yanında taşımasını sağlayın. İnternet ve sosyal medya ortamındaysa tanımadığı kişilerle fotoğraf, adres, okul ve şahsi bilgileri paylaşmamaları gerektiğini anlatın. Çocuklarınıza evde yalnız kaldıklarında tanımadıkları kimseye kapıyı açmamalarını öğretin. Çocuklarınızı parkta ya da dışarıda oyun oynarken sürekli izleyin. Gün içinde yaptıklarından haberdar olun. Arkadaşlarının ve ailelerinin adlarını, telefon numaralarını ve adreslerini kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurun. Çocuklarınıza güvenlik görevlileri, polis, jandarma gibi güvenebilecekleri kişiler ve okul, hastane, karakol, cami gibi yardım isteyebileceği yerleri öğretin. Çocuklarınıza kaybolduklarını fark ettiklerinde oldukları yerden uzaklaşmaması gerektiğini öğretin. Çocuklarınızı birine emanet etmek zorunda kaldığınızda sürekli o kişiyle iletişimde kalın” diye konuştu.