Çomü Tıp Fakültesinden Bilimsel Yayın Atağı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi bilimsel yayınlarda 4 yılda yüzde 290’lık bir artış gösterdi. 2010’da sadece 56 olan Tıp yayınları 2013’de 164’e çıktı. Bu rakam 2014’ün ilk 7 ayında ise 157’ye ulaştı.
Yayın sayısındaki gelişme Tıp Fakültesi’nin ÇOMÜ içindeki yayın payını da radikal bir şekilde arttırdı. 2010 yılında Tıp Fakültesi’nin uluslararası indeksli dergilerdeki yayın oranı sadece yüzde 18 iken bu rakam 2014’te yüzde 41.6’ya kadar çıktı. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Özdemir, başarının tesadüfi olmadığını, planlı bir stratejinin ürünü olduğunu kaydetti. Özdemir, “Üniversitemiz hem akademik kadro, hem de altyapı itibariyle büyük bir gelişme içinde, bunun da karşılığını eğitim ve bilim kalitemizde artış olarak görüyoruz” dedi. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Murat Coşar ise yayınlardaki artışta vaka sayısındaki artışın da önemli olduğunu kaydederek, Hastanemizde daha ileri tetkik ve tedavileri yapma olanakları arttıkça bunun bilimsel üretime yansıması da büyük olacaktır” dedi. Uzmanlar Deney hayvanları Araştırma Merkezi ve diğer araştırma merkezlerinin de yayınlara olumlu katkı yaptığını belirttiler.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ise sonuçların kendilerini memnun ettiğini, 2011’de alınan kararların adım adım uygulamaya girdiğini belirtti. Laçiner, “Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi’ni daha aktif hale getirmek stratejik hedeflerimiz arasındaydı. Tıp Fakültesi’nde nitelikli ve uyumlu bir kadronun oluşturulması çalışmaları ve yayına dönük altyapının iyileştirilmesi önceliklerimiz arasındaydı. Beklediğimiz gibi Tıp Fakültesi bilimsel yayınlarda hızla ilerliyor. Yakında yıllık 500, hatta 1.000 makaleden bahseder hale gelebileceğiz. Bunda Tıp Fakültesi Hastanemizin yeni binalarında hizmete girmesinin de büyük etkisi olacaktır. Pek çok ameliyat ve araştırma önümüzdeki günlerde Çanakkale’de daha ileri yöntem ve araçlarla yapılabilecek. Tüm bunlar Üniversite’nin bilimsel niteliğine de katkı yapacaktır. Üniversitenin bütçe imkânları arttıkça Bilimsel Araştırma Projeleri’ne ayırdığı kaynaklar da artıyor. Göreceksiniz ikinci 4 yıllık dilimde bilimsel yayın ve projelerde geçmişi katlayan artışlar yaşamaya devam edeceğiz” dedi.