Çomü’de Özel Yetenek Sınavları Başladı

Çomü’de Özel Yetenek Sınavları Başladı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) 2014-2015 eğitim öğretim yılında fakülte bünyesine alacağı öğrenciler için özel yetenek sınavlarını yapmaya başladı.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner GSF’de düzenlenen özel yetenek sınavlarını inceleyerek üniversitenin ilk defa bu kadar yoğun bir başvuru ile karşılaştığını söyledi. GSF özel yetenek sınavlarına 350’den fazla öğrencinin başvuru yaptığını belirten Rektör Laçiner, bu başvuru sayısının geçmiş yıllarla kıyaslanamayacak kadar iyi bir rakam olduğunu ifade ederek “Tabii ki bizim için yeterli bir rakam değil. Önümüzdeki yıllarda bu rakamın birkaç bin olacağına eminim. Adaylar son derece heyecanlı. İçlerinde çok yetenekli olan, tabiri caizse deha çıkar ise onları devletimiz, ülkemiz adına yakalamaya çalışıyoruz. Eğitim kadromuz, içlerinde en yetenekli, en çalışkan olanı bulup Türkiye’nin sanatçılarını ortaya çıkarmaya çalışacak. Bizim bu sınavlardaki en büyük endişemiz, sınavların adil bir biçimde gerçekleşmesi. Çünkü ülkemizde yapılan sınavlarda genellikle kamuoyunun torpil, kayırmacılık var mı? Adil bir sınav yapılıyor mu? Şeklinde kaygıları olur. Biz buna çok dikkat ediyoruz. Adalet duygusunun zedelenmesini istemiyoruz. Zaten bu sınavların temel mantığı da en iyiyi yakalamak olduğu için olabildiğince jüri üyelerinin adayları tanımayacağı sistemler oturtmaya çalışıyoruz, bir de şeffaflığa çok önem veriyoruz. Adayların yaptıkları grafik ya da resim kağıtlarına bir barkot konuyor, adayın kesinlikle ismi yazılmıyor kağıda veya başka bir yere. Bu kağıtlar toplandıktan sonra jüri üyeleri isim bilmeden değerlendirme yapıyorlar ve barkodda ismi çıkanlar, başarılılar kazanmış oluyorlar. Kamera sistemi de oluşturduk, bütün sınavlar kayıtlı, herhangi bir itiraz olduğunda kimin ne yaptığını çok rahat bir biçimde görebiliyorsunuz. Yine ailelerin ya da isteyenin rahatlıkla izleyebileceği biçimde bu sınavlar yapılıyor. Son dört yıllık Rektörlüğüm dönemi içerisinde şunu çok net bir biçimde söyleyebilirim ki, bu sınavlarda kayırmacılık yapılmaması için, en iyinin bulunabilmesi için elimizden geleni yaptık” dedi.
GSF Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kelkit, sınav sonuçlarının en geç 27 Ağustos tarihine kadar açıklanmaya çalışılacağını belirterek, “Bu yıl 350’ye yakın bir başvurumuz var. Bunun 70’i Sahne ve Görüntü Sanatlarına, geri kalanı da Plastik Sanatlara ait. Sınavlarda başarılı olan 120 civarında öğrenciyi ise GSF’nin bölümlerine alacağız. Öğrencilere verdiğimiz kağıtlar, mühürlü kağıtlar ve her bir öğrencinin barkot sistemi var. Öğrenci barkot ile sınava giriyor. Yani hangi kağıdın hangi öğrenciye ait olduğu kesinlikle bilinmiyor. Bu anlamda son derece adaletli bir sınav yapıyoruz ve bu yüzden de gönlümüz rahat. Öğrencinin gönlü rahat ve velilerin de gönülleri rahat olsun istiyoruz” dedi.