Çubuk Canlı Hayvan Borsası’nın Alt Yapı Çalişmasi Başladı
Ankara’nın Çubuk ilçesinde yapılması planlanan ‘Canlı Hayvan Borsası’nın alt yapı çalışmaları başladı.
Çubuk’ta yapılacak ve İç Anadolu’nun en büyük Canlı Hayvan Borsalarından olması planlanan modern hayvan pazarında altyapı çalışmaları başladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çubuk Belediyesi tarafından ortaklaşa yapılması planlan tesisin ilk etabının 6 ay içerisinde bitirileceği bildirildi.
İlçe Merkezine yaklaşık 6 kilometre mesafede Çubuk Şabanözü Yolu üzerinde altyapı çalışması devam eden modern hayvan pazarı ile ilgili açıklamalarda bulunan Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, tarım ve hayvancılık bölgesi olan ilçenin günün koşullarına uygun şekilde bir hayvan pazarına ihtiyacı olduğunu söyledi.
Hem şehir merkezinde kalan eski hayvan pazarının kaldırılması hem de tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik ekonomik katkı sağlamayı amaçladıkları projenin Ankara Büyükşehir Belediyesi desteğiyle yapımına başlanıldığını kaydeden Acehan, “İlçemiz için büyük önem arz eden hayvan pazarı projesinin yapım çalışmalarına Allah’ın izniyle başladık. Bir taraftan altyapı çalışmaları başlayan projemizin diğer taraftan da hayvan sektörünün geleceği hesap edilerek en ince ayrıntılarına kadar her şeyi düşünülerek üst yapısı da projelendirilmektedir” dedi.
İlçenin tarım ve hayvancılıkta Ankara’nın en önemli ilçelerinden biri olduğuna dikkat çeken Başkan Acehan, eldeki imkanlar ve büyükşehir belediyesi imkanlarını da kullanarak ilçelerine yakışan bir hayvan borsasını hayata geçirmek istediklerini belirtti. Organize Hayvancılık Bölgesi (OSB)’ye de yakın bir yer olan Çubuk- Şabanözü yolu üzerinde yapılacak canlı hayvan borsasının bölgenin en önemli canlı hayvan pazarı olacağını işaret eden Başkan Acehan, şunları söyledi:
“Bilindiği üzere şehir merkezinde kalan mevcut hayvan pazarı, 2 parça halinde ve 13 bin metrekarelik alanda hizmet vermektedir. Ayrıca, hem altyapı hizmetlerinin yetersizliği hem de hayvan refahı için uygun koşullara sahip olmaması gibi nedenlerden dolayı artık yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle ilçe merkezine yaklaşık 6 kilometre mesafede ve organize hayvancılık bölgesine ise 3 kilometre mesafede bulunan 35 bin metrekare alana ’Hayvan Borsası’ kurmak için çalışmalara başladık. Yapılacak borsada 80 ve 144 metrekare olmak üzere toplam 224 metrekare iki hizmet binası, zabıta, memur, veteriner hekim ve arşiv odaları ile yönetim merkezi, personel odaları, soyunma odaları, mutfak, tuvalet ve duş alanları yer alacaktır. 4 bin 386 metrekaresinin üstü kapalı, 3 bin 60 metrekaresinin üstü açık olmak üzere toplam 7 bin 446 metrekare padok alanı yer alacak. 400 metrekare olarak önerilen sosyal tesis ve borsa binasında, borsa seans salonu, konaklama odaları, lokanta, çay salonu ve benzeri kullanımlar bulunacak. Canlı hayvan borsasına getirdiği hayvanları boşaltan araçların yıkanması için araç yıkama yeri, gübrelerin toplanıp biriktirilerek değerlendirilmesi için gübre toplama yeri, saman ve yem satış yerleri olacak. Borsa, günlük bin 250 adet büyükbaş, bin 300 adet küçükbaş hayvan kapasiteli ve aynı anda 50 kamyonun yükleme, boşaltma yapacağı rampalar ile ayrı ayrı 40 kamyonun ve 40 otomobilin park edebileceği geniş park alanları da olacak.’’
Borsanın şimdilik 2 etapta yapılmasının planlandığını ifade eden Başkan Acehan, ’’Burasının talep olması durumunda haftada bir gün veya iki gün değil, haftanın her günü açık olması planlanmaktadır. Bu projenin hayata geçirilmesinde her türlü desteği veren başta Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Melih Gökçek’e ve ekibine ilçem adına teşekkür ediyorum. İnşallah burası tamamlandığı zaman ilçemizin önemli ihtiyaçlarından bir tanesini tamamlamış olacağız’’ diye konuştu.