Çubuklu Heyet Beylerbeyi Sarayını İnceledi
Çubuk Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Metin, Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na bağlı olan ve yakın bir zamanda restore edilen Beylerbeyi Sarayı’nı inceledi.
İncelemelerde Belediye Meclis Üyesi Alaeddin Bezci ve Çubuk Belediyesi Özel Kalem Müdür Yardımcısı Emrah Erdoğan ve Ataşehir Ak Parti İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çetiner de bulundu. Zeki Metin ve beraberindekiler, İstanbul’da yürüttükleri temasları Beylerbeyi Sarayında devam etti.
Başkan Yardımcısı Metin, İstanbul’un Üsküdar İlçesi Beylerbeyi semtinde bulunan ve Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na bağlı Beylerbeyi Sarayı’nda incelemelerde bulundu.
Saray Müdürü Mehmet Ekinci tarafından misafir edilen Metin ve beraberindeki heyet, saray ve müze hakkında bilgi aldı.
Beylerbeyi Sarayı’nın on dokuzuncu yüzyılın başlarında Sultan İkinci Mahmut’un yapılmasını emrettiği bir sahil sarayı olduğunu söyleyen Saray Müdürü Mehmet Ekinci, Sultan İkinci Mahmut’un ardından tahta çıkan Sultan Abdülaziz, bu ahşap sarayı yıktırıp yerine, Serkis Balyan isimli mimara yeni bir saray inşa ettirdiğini belirtti.
Döneminde sarayın genelde yazlık olarak ve yabancı devlet adamlarını ağırlamak için kullanıldığını kaydeden Ekinci, ‘’Sultan İkinci Abdülhamit ömrünün son altı yılını burada geçirmiştir. Saray inşa edilirken doğu ve batı mimari çizgilerinin evliliği sonucu ortaya çıkmış olan yöntemler kullanılmıştır. Selamlık ve Harem olmak üzere iki bölümden inşa edilmiş olan sarayın “selamlık” bölümü süsleme ve mimari açıdan daha görkemlidir. En alt katında kiler ve mutfak bulunan saray, toplamda üç kat üzerine kuruludur. Sarayın tamamı ise yirmi altı oda ve altı salondan oluşmaktadır. İç dekorasyonunda izolasyon için Mısır’dan getirilen hasırlar, tüm döşemelerin üzerine kaplanmıştır. Hereke imalatı kilim ve halılar, “Bohemya” fabrikasında imal edilmiş kristal avizeler, daha birçok medeniyetin sanatçıları tarafından yapılmış vazo ve saatleri eşi benzeri bulunmaz sanat eseri niteliğindedir. Çok sayıda köşkler ve büyük bir havuz bulunan bahçesinin en üstünde “Sarı Köşk”, Ahır Köşk” ve “Mermer Köşk” yer alır. Beylerbeyi Sarayı’nı en ilginç kılan durum ise, setlerinin altında, üzerinde Sultan İkinci Mahmut’un adının geçtiği bir çeşme de bulunan tünellerin olmasıdır. Tünelin bir ucu Beylerbeyi Sarayı’nın set bahçesi içinde iken, diğer ucu sarayın dışına açılmaktadır’’ dedi.
Hem ilçedeki öğrencilerin hem de yerli ve yabancı turistlerin yararlanacağı bir müzeyi ilçelerinde kurmak istediklerini vurgulayan Metin, Çubuk’ta oluşturulması planlanan Türk Dünyası Müzesi ve Şehir Müzesi çalışmaları hakkında Saray Müdürü Mehmet Ekinci’ye bilgi vererek, izlemeleri gereken yollar hakkında da ikili bilgi alışverişinde bulundu.