Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muhtarlarla Biraraya Geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muhtarlarla Biraraya Geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1998 yılında Siirt’te okuduğu şiir sonrasında hakkında verilen hapis cezası sonrasında gazetelerde atılan “artık muhtar bile olamaz” sözlerin atıfta bulunarak, “’Muhtar bile olamaz’ diyerek hem şahsımla hem de tüm muhtar kardeşlerimle güya alay ediyorlar ama bu millet bu kardeşinizi milletvekili seçti, başbakan yaptı ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin halk oyuyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanlığı makamına yükseltti” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleştirilen Muhtarlar Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “milletin evine, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na hoş geldiniz” diyerek konuşmasına başladı.
Türkiye genelinde 18 bini köy ve 32 bini mahalle olmak üzere yaklaşık 50 bin muhtarlığın ve muhtarın bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı vazifesi esnasında her fırsatta muhtarları Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda misafir edeceğini ve muhtarlarla muhabbet edeceklerine vurgu yaptı.
Siyasi mücadelesi içinde ‘muhtarlık’ kavramı kendisi için ayrı bir önemi, müstesna bir anlamı olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı olduğu dönemde Siirt’te okuduğu bir şiir nedeniyle hakkında bir dava açıldığını, 23 Eylül 1998 hakkında on ay hapis cezası verildiğini anımsattı.
“MUHTAR BİLE OLAMAZ DEMİŞLERDİ”
Bu mahkumiyet karanın hemen ertesi günü bir çok gazetenin, en çok satan gazetenin ‘artık muhtar bile olamaz’ yönünde başlıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözleri üzerine muhtarlar ‘reisi Cumhur oldunuz’ diyerek alkışladılar.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1998’de atılan bu başlığın kendisinin ve milletin hafızasından hiç çıkmadığının altını çizdi. O başlığı atarak sadece kendisini tahkir etmekle kalmadıklarını, Türkiye genelindeki tüm muhtarları sanki muhtarlığın kötü bir şeymiş gibi, seçilmek çok kolay bir şeymiş gibi tahkir ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aslında zihinlerini gerisinde seçimlere her türlü, seçilmişe karşı gerçekten büyük bir kibir vardı. Bunlar kibirliydi, bunlar gururluydu. Milletin seçimine asla samimi olarak bakmıyorlardı. Milletin seçtiklerine hiçbir zaman değer vermediler. Hiçbir zaman değer vermek istemediler. Yakın siyasi tarihimize bakınız milletin seçtiği muhtarda olsa, belediye başkanı, başbakanda olsa, cumhurbaşkanı da olsa her zaman tahkir etmek, her zaman kibirleriyle onları ezmek istediler” diye konuştu.
“BU HALK BENİ CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMINA YÜKSELTTİ”
Milletin iradesine sahip çıktığını, seçimine sahip çıktığını, sandığına sahip çıktığını ve kendi tercihlerinin bu ülkenin o kibirli elitlerini tercihinden daha önemli olduğunu her fırsatta gösterdiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “’Muhtar bile olamaz’ diyerek hem şahsımla hem de tüm muhtar kardeşlerimle güya alay ediyorlar ama bu millet bu kardeşinizi milletvekili seçti, başbakan yaptı ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin halk oyuyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanlığı makamına yükseltti. Şunu tüm samimiyetimle ifade etmek istiyorum, millet tarafından seçilmiş olmak bu dünyada ulaşılabilecek payelerin en büyüklerinden, en yükseklerinden biridir. İster muhtar olsun, ister belediye başkanı, ister milletvekili, ister cumhurbaşkanı olsun milletin tercihine, teveccühüne, milletin itimadına mashar olmak gerçekten rütbelerin en büyüğüdür. Dolayısıyla halkın tercihi ile halkın seçimi ile iş başına gelmiş muhtar kardeşlerimiz son derece önemli bir makamda bulunuyorlar. Önemli bir vazifeyi ifa ediyorlar. Bunu ben böyle bilmenizi özellikle hatırlatmak isterim” şeklinde konuştu.
“DEMOKRASİ ÖNCE AİLEDE BAŞLAR, ÖNCE KÖYDE, MAHALLEDE BAŞLAR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi hayatı boyunca demokrasinin her zaman yerelde başladığını ifade ettiğini dile getirdi. Bunun gereğini yerine getirme mücadelesini her zaman verdiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Demokrasi önce ailede başlar. Önce köyde, mahallede başlar. Evde, köyde, mahallede demokrasi kültürü ne kadar güçlenirse ülkenin tamamında da bu kültür gelişir, güçlenir, standartları o kadar yükselir. Esasen muhtarlarımız demokrasinin çekirdeğine denile bilecek bir öze sahiplik yapıyorlar. Muhtarlıklarımız sadece en küçük idari birim olma vasfını taşımakla kalmıyorlar. Aslında demokrasinin nüvesini teşkil ediyorlar. Allah’a hamd olsun siyasi mücadelemiz boyunca bu anlayışı hep muhafaza ettik. Biz tepeden inmeci, baskıcı, dayatmacı bir irade anlayışının her zaman karşısında durduk, çekirdek kabuğa, mikrodan makroya, fertten cemiyete dağılan bir idare anlayışının en güçlü şekilde savunduk. Siyasi rakiplerimiz ellerindeki büyük propaganda araçlarıyla siyaset yapmaya çalışırken biz evlerden sokaklara, sokaklardan caddelere, caddelerden mahallelere, semtlere ve oradan da tüm 780 bin kilometre kareye yayılan bir siyasi mücadele verdik. En tepeden yola çıkıp köylere, mahallere giden bir yol değil dikkatinizi çekiyorum, tabandan yani köy ve mahalleden yola çıkıp en tepeye giden bir yol böyle bir istikamet izledik. Onun için muhtarlar bütün siyasi tarihimiz boyunca en fazla önem verdiğimiz, en fazla yol arkadaşlığı yaptığımız kesim oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığımız sırasında İstanbul’un tüm muhtarlarıyla iyi itibarlar kurmanın, işbirliği yapmanın gayreti içinde olduk. Başbakan olduğumuz da muhtarlarımızı unutmadık. Cumhurbaşkanı olduğumuz da yine muhtarlarımızı unutmadık. İnşallah hiçbir zaman da sizleri ihmal etmeyecek, yolumuza böyle devam edeceğiz.”