Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kızları, ‘müslüman Medeniyetin Altın Çaği’ Sergisinde
Müslümanların bilime olan katkısını gözler önüne sermek için hazırlanan ’Müslüman Medeniyetin Altın Çağı’ sergisi Fatih’te sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Bilim kadınlarının portelerinin yer aldığı sergiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızları Esra Erdoğan Albayrak ve Sümeyye Erdoğan da katılarak destek verdi.
İnsan Gelişimi ve Toplumsal Eğitim Vakfı (İGETEV) ve Müslüman Kadının Tarih Mirası’nın (MKTM) işbirliğiyle düzenledikleri ‘Müslüman Medeniyetin Altın Çağı’ isimli sergi Fatih Belediyesi fuaye alanında açıldı. Serginin açılışına Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İGETEV Başkanı Rafet Bozdoğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızları Esra Erdoğan Albayrak ve Sümeyye Erdoğan başta olmak üzere çok sayıda sanatsever katıldı.
Sergide Müslüman mirası içerisindeki bilim, tıp ve yönetim alanında zirveye çıkan kadınların minyatürlerinin posterleri sergilendi. Sergide Bağdatlı Süteyte El Mahamali, Mısırlı Şecarat Ed- Dür, Sudi Arabistanlı El Şifa Binti Abdullah gibi toplamda 8 tane bilim kadınının portreleri yer aldı.
Aynı zamanda Fatih’te yaşayan Suriyeli öğrenciler de Müslüman bilim adamlarının mucitlerini, yapmış oldukları donanmaları maketlerle serginin yanında yer aldılar. Sanatseverler tarafından büyük ilgi gören sergi de Müslüman medeniyetinin geçmiş yüzyıllarda altın çağını yaşadığı gözler önüne seriliyor.
Serginin ev sahipliğini yapan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fatih’in önemine değinerek, doğunun en batısı, batının da en doğusu denilen yerde olduklarını söyledi. Demir, ‘Müslüman Medeniyetin Altın Çağı’ isimli serginin içinde yer alan ‘Müslüman’ kelimesinin temelinde ayrımcılıktan çok dünyanın insanlığın ortak mirası olarak gelinen toplumsal değerin içinde Müslüman kültürünün de olduğunu göstermek için yapılan bir çalışma olduğunu dile getirdi.
“BİLİM ADETA NEFRET SUÇLARININ ARACI HALİNE GELMİŞTİR”
Serginin oluşmasına katkı sağlayan Esra Erdoğan Albayrak konuşmasında, serginin açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bilimin ülke sınırlarına sığmayacağı gibi yaş ya da cinsiyet ayrımına da hapsedilmeyecek kadar geniş olduğunu vurguladı.
Bilimin son yıllarda batı medeniyetinin ipoteği alınmaya çalışıldığını belirten Albayrak, “Bilim son asırlar içinde adeta batı medeniyetlerinin ipoteği altına alınmış ve ilk ayrımcılıkta burada başlamıştır. Bu sergide de pek çok bilim adamı, bilim kadını bu yeni anlatıda maalesef yer bulamamıştır. Bu süre içinde bilim ile din, birbirleriyle mücadele haline getirilmiş ve batıda bilim ve din birbirlerinden kopartılmıştır. Ve bilim adeta ırkçılık, ayrımcılık, sömürge, İslamofobi gibi nefret suçlarının arcı haline getirilmiştir” dedi.
Bilimin sınırları olmadığını vurgulayan Albayrak, Türkiye’de son 100 yılda çizilmiş olan sınırların zihinlere ve gönüllere de çizmiş olduğunu ancak önemli olanın bu sınırları kaldırmak olduğunu ifade etti.
“Tarihimizin o parlak dönemlerinin geri geleceğine inanıyorum” diyen Esra Erdoğan Albayrak, “Yaşanan sancılar elbette gelip geçicidir. Bugün Irak’ın, Suriye’nin, Filistin’in yaşadığı acılar, sancılar inanıyorum ki geçicidir. Türkiye’de olan Suriyeliler de bizim için başımızın tacıdır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından ‘Müslüman Medeniyetin Altın Çağı’ isimli serginin kurdelesi kesilerek açılışı yapıldı. Ardından da Başkan Demir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızları Esra Erdoğan Albayrak ve Sümeyye Erdoğan’a sergi hakkında bilgiler verdi.