Cumhurbaşkanı Gül’ün 7 Yılına 17 Kitap

Cumhurbaşkanı Gül’ün 7 Yılına 17 Kitap

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 7 yıllık görev süresinde yaptığı ziyaretlere, köşkteki sanat eserleri, protokol uygulamaları ile hayata geçirilen sosyal sorumluluk projelerine ilişkin bilgiler 17 kitapta bir araya getirildi. Hazırlanan kitap Tarabya’daki Huber Köşkü’nde tanıtıldı.
Görev süresi 28 Ağustos’ta dolacak olan 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, yurtiçi ve yurtdışında yaptığı ziyaretler, köşkteki sanat eserleri, protokol uygulamaları ile hayata geçirilen sosyal sorumluluk projelerine ilişkin bilgiler 17 kitapta bir araya getirildi. Basımı tamamlanan kitaplar Huber Köşkü’nde tanıtıldı. Gül’ün çeşitli vesilelerle üniversitelere yaptığı ziyaretlerdeki konuşmalarının bir araya getirildiği kitap “Gelecek Yakın” adını taşırken, “Demokrasi ve Hukuk Yolunda” kitabında ise TBMM yasama yılı açılışlarındaki konuşmaları toplanıyor. 11. Cumhurbaşkanı Gül’ün, dış basın yayın organlarına verdiği mülakatların bulunduğu “Global Perspektif” kitabının yanı sıra “Türkiye’yi ve Dünyayı Yeniden Düşünmek” kitabında da Abdullah Gül’ün dünyaya ve Türkiye’ye bakışını anlatan konuşmalar derlendi. Bir kitap da Gül’ün dış politika alanındaki konuşmalarına ayrıldı. Cumhurbaşkanlığı dönemi boyunca Gül’ün görev süresindeki faaliyetleri ve Cumhurbaşkanlığında yapılan çalışmaların anlatıldığı 17 kitap hazırlandı. Yurt içi ve yurt dışı gezilerinden oluşturulan iki ayrı kitapta, ziyaretlere ilişkin fotoğraflar ve anekdotlara yer verildi.
17 eser ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, “Toplam 17 kitaplık bir çalışma gerçekleştirildi. Bunlardan 14 tanesi tamamlandı. 3 tanesi baskıda. Bir iki gün içinde onlar da sizin elinizde olacak. Bizim diplomasi konuşmalarından, Çankaya’nın zenginliklerine varıncaya kadar çok geniş bir skalada, çok güzel bir ürünlerle karşı karşıya kalacaksınız. Bunların önemli bir bölümü daha önce vardı. Bizim dönemimizde ortaya çıkmış ürünler değildi. Mesela bu resim koleksiyonu, ‘Çankaya’nın Hazineleri’ özellikle hem bu mekanın hem Çankya’nın florası mekan düzenlenmesi var olan mekanlardı ve bu mekanların çok daha aktif hale getirilmesi ve çok daha büyülü dokunuşlarla etkili mekanlara dönüştürülmesi sağlandı bu evrede. Onun yönlendirmeleri çerçevesi içinde profesyonel bir ekiple çalıştık” dedi.
Yapılan tün çalışmaların Cumhurbaşkanı Gül’ün desteği ile gerçekleştiğini kaydeden İsen, “Sayın Cumhurbaşkanımız daha önce fotoğraflarla bir kitapları yayınlanmıştı. Orada da bir nevi mutfağa girerek başka mekanlarda görüntü sağlayarak buna katkılarda bulunmuştu. Burada da zaten yapılan işlerin bir sayımı dökümü olduğu için önemli bir kısmı cumhurbaşkanının konuşmaları gezileri. Puntosundan resim seçilişine kadar ciddi manada her birisinin, her ikisinin de katkıları olmuştur” şeklinde konuştu.
“VAHDETTİN KÖŞKÜ’NÜN RESTORASYONUNU HİÇ BEĞENMİYORUM”
Tanıtım toplantısına katılan tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ise gazetecilerin yeni Cumhurbaşkanı’nın kullanacağı mekan ile ilgili sorusu üzerine, “Vahdettin Köşkü’nün restorasyonunu hiç beğenmiyorum. Tarihi realiteye, mimari kurallara sadık bir restorasyon olmadığını herkes biliyor. İsterseniz yani Vahdettin’in son padişahın Şehzadeliğinden kalmadır. İsterseniz varislerine sorun, isterseniz mimari tarihçilerine, isterseniz tarihçilere. Hiç kimse mutabık değildir bugünkü restorasyonla, onu söyleymek zorundayız” diye konuştu.
Basın mensuplarının “Sayın Başbakan’a bunu iletecek misiniz?” şeklindeki soruya ise Ortaylı, “Hayır söylemem, beni ilgilendirmiyor yapılan işler. Tabii ben devletin neleri nasıl kullanacağını hiçbir şekilde müdahale edemem. Kocaman bir şehirde, bir devlet reisinin, hükümet başkanının oturacağı yerin nasıl düzenleneceğini biz bilemeyiz, bütün yönleriyle bunu söyleyeyim ama binanın restorasyonu ve aldığı biçimle mutabık değilim onu söyleyeyim” dedi.