D4 Dönüşüm Çaliştayi Başladı
Malatya Büyükşehir Belediyesi organizasyonu ile düzenlenen Büyükşehirlerde D4 Dönüşüm Çalıştay’ı 2 gün sürecek.
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen ve Türkiye genelindeki Büyükşehir Belediyelerinin katıldığı ‘Büyükşehirlerde D4 Dönüşüm Çalıştayı’ Malatya’da başladı.
2 gün sürecek olan Çalıştay, açış konuşmalarıyla başladı. Ramada Altın Kayısı Otel’de saat 09.00’da başlayan Çalıştay açılışına Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Arif Emecen, Yeşilyurt Belediye Başkanı H.Uğur Polat, Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Sarılar, Daire Başkanları, Şube Müdürleri ile Türkiye genelinden 20 civarında Büyükşehir Belediyesi’nin yetkilileri katıldı.
POLAT: ÖNEMLİ BİR ORGANİZASYON
Malatya ve Malatya Belediyesi’nin tanıtım sunumlarının yapıldığı açılışta, Genel Sekreter Arif Emecen ile Yeşilyurt Belediye Başkanı H.Uğur Polat birer konuşma yaptı.
İlk olarak konuşan Yeşilyurt Belediye Başkanı H.Uğur Polat, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından yeni bir sürece girildiğini belirterek, bu sürecin yerel yöneticilere önemli görev ve sorumluluklar getirdiğini kaydetti.
30 Mart 2014 tarihi itibariyle 14 ilin sınırlarıyla birlikte Büyükşehir olduğunu ve bu şehirlerin yeni bir yönetim şekliyle tanıştığını kaydeden Polat, “Bu yeni süreci ciddi bir şekilde analiz edip, güzel ve hızlı bir şekilde dönüşümü gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bundan dolayı D4 Dönüşüm Çalıştayı çok önemli bir organizasyon. Yerel yöneticiler olarak bu tür organizasyonları artırmamız gerekiyor. Düzenlenen bu Çalıştay’ın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
EMECEN: KENTSEL NÜFUS HER YIL 70 MİLYON ARTIYOR
Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aref Emecen ise yaptığı konuşmada; Dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun kentlerde yaşadığını ve gelişmekte olan ülkelerin kentsel nüfusunun her yıl yaklaşık 70 milyon arttığını söyledi. Bu artışın kentsel gelişmenin dünyanın geleceği açısından önemini açıkça ortaya koyduğunu, Kent içi ulaşımın da gerek kentsel, gerekse de ekonomik kalkınma olarak son derece önemli olduğunu belirtti.
Yaşanabilir kentlerin oluşturulabilmesinin kent içi ulaşımın sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına bağlı olduğunu söyleyen Emecen, “Sürdürülebilir kent içi ulaşım sisteminin tesis edilebilmesi, kapsamlı ve bütüncül bakış açısı ile oluşturulan ekonomik, insan odaklı politikalar ile çevreci ulaşım sistemlerinin bir arada değerlendirilmeleriyle mümkündür” dedi.
Ulaşımın insanların eğitim, iş, eğlence, sağlık ve diğer ihtiyaçlarına erişimi sağlaması açısından kentsel gelişmede önemli yer tuttuğunu belirten Arif Emecen, kent içi ulaşımda karşılaşılan temel sorunların; trafik sıkışıklığı, konforsuz ulaşım şartları, altyapı yatırımlarının yüksek maliyeti, kazalar, hava kirliliği olduğunu söyledi.
Otomobillerin ulaşımda meydana gelen sorunlarda önemli rol oynadığını da kaydeden Emecen, “Sürdürülebilir kent içi ulaşım sistemi oluşturabilmek adına, ulaşımda otomobil payının düşürülmesi, toplu taşıma ve motorsuz ulaşım türleri payının artırılması gerekir. Bu da toplu taşımayı cazip hale getirerek, insanların daha fazla tercih etmesini sağlamakla mümkündür. İnsanların, toplu taşımaya olan güveninin sağlanması ve kaliteli bir toplu taşıma sisteminin varlığına inanmaları gerekir. Toplu taşımanın kalitesi ‘dakiklik’ otomobillere kıyasla hedeflenen noktaya erişim süresi, toplu taşıma aracının fiziki şartları; tasarım, konfor, koltuk sayısı, temizlik vs. şeklinde faktörlere dayanmaktadır. Bu şartların yerine getirilmediği kentlerde insanların toplu taşımaya olan bakışı olumsuz olacak ve toplu taşımaya talep azalacaktır” şeklinde konuştu.
‘BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNİN TOPLU TAŞIM ARAÇLARININ DÖNÜŞÜM PROJESİ’ PANELİ
Konuşmaların ardından Çalıştay programının ilk etkinliği olan ‘Büyükşehir Belediyelerinin Toplu Taşım Araçlarının Dönüşüm Projesi’ konulu Panel düzenlendi. İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Yrd.Doç.Dr. Gökhan Tuncel’in moderetörlüğünde yapılan Panel’e, konuşmacı olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Dairesi Başkanı Salih Kumbar, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama Müdürü Abdullah Keskin, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Otobüs İşletme Şube Müdürü Yusuf Deliktaş ile Malatya Büyükşehir Belediyesi MOTAŞ Genel Müdürü E.Sedat Tamgacı katıldı.
Soruların da alındığı Panel sırasında Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin kısa bir konuşma yaparak Minibüsçülerin sorunlarına değindi.
TRAMBUS SUNUMU
Panel’in ardından Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Toplu Taşıma Şube Müdürü Zeki Hedekoğlu tarafından ‘Malatya’da Trambüs Projesi’ konulu bir sunum yapıldı.
2. PANEL
“Büyükşehirlerde D4 Dönüşüm Çalıştayı’nın öğleden sonraki bölümü Panel ve Grup Çalışmaları ile devam etti.
Öğleden sonra yapılan ‘D4 Yetki Belgelerinin İl Sınırı İçerisinde Büyükşehir Belediyelerine Devri ve Yüklediği Sorumluluklar’ konulu Panel’e konuşmacı olarak; Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Mümin Deniz, Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Öner Yiğit, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Fidan Aslan, Manisa Büyükşehir Belediyesi UKOME Şube Müdürü Fırat Işılgan ile Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Hasan Alıcı katıldı.
Çalışma Grupları
Panelin ardından, D4 Dönüşüm Çalıştayı, Çalışma Gruplarının oluşturulmasıyla devam etti. Oluşturulan gruplar, ‘D4 Yetki Belgesi Devri ve Toplu Taşım Sistemi Hakkında Sorunların Değerlendirilmesi ve Çözüm Önerileri’ alanlarında çalışmalar gerçekleştiriyor.
2. GÜN PROGRAMI
Malatya Büyükşehir Belediyesi organizasyonunda gerçekleştirilen ‘Büyükşehirlerde D4 Dönüşüm Çalıştayı’ 23 Ocak Cuma günü de devam edecek.
Çalıştay’ın ikinci gününde, ‘Guruplarca Yapılan Çalışmaların Bir Araya Getirilmesi, Değerlendirilmesi ve Sonuç Raporunun Hazırlanması’nın ardından Trambüs sistemiyle ilgili teknik bir gezi düzenlenecek.
Öğleden sonra ise dışarıdan gelen misafirlere Malatya gezisi düzenlenecek.