Darbe Günlükleri Soruşturması Ankara’ya Gönderildi
Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına hakkında, ’’darbe günlükleri’’ iddiasıyla yürütülen soruşturma yetkisizlik kararıyla Ankara’ya gönderildi.
Emekli Oramiral Özden Örnek’e ait günlüklerle ilgili soruşturma 2007 yılında ortaya çıkmıştı. 2007 yılından beri 6 savcı değiştiren soruşturma en son İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’na gönderilmişti. Savcı Mesut Erdinç Bayhan dosyayı inceledikten sonra yetkisizlik kararı verdi.
Dosya daha önce de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yetkisizlik kararı vermesi nedeniyle uyuşmazlığın çözümü için Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’ne gitmişti. Dosyadaki olayların Ankara’da gerçekleştiği gerekçesiyle Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi dosyaya Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yetkili olduğuna karar verdi.
Eski Ergenekon savcıları Zekeriya Öz tarafından başlatılan daha sonra Cihan Kansız ve Muammer Akkaş tarafından yürütülen Cumhuriyetçi Çalışma Grubu ve Kitleşim soruşturma dosyalarına da savcısı Mesut Erdinç Bayhan tarafından suç unsuru olduğu iddia edilen eylemlerin Ankara’da gerçekleştiği gerekçesiyle yetkisizlik verildi ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.
Özden Örnek tarafından yazılan ve 2001- 2003 yılları arasında yaşananları anlatan günlükler ilk Nokta Dergisi’nde yayınlanmış, 2007’de yayınlanan günlüklerde AK Parti hükümetinin devrilmesiyle ilgili yapılan çalışmalara yer verilmişti. “Sarıkız”, “Yakamoz”, “Eldiven” ve “Ayışığı” isimli darbe planlarını kapsayan Darbe Günlükleri’nin soruşturmasında emekli Orgeneraller Özden Örnek, Aytaç Yalman ve Özden Örnek şüpheli sıfatıyla yer alıyor.
2003-2004 yılları arasında yasa dışı kurulduğu iddia edilen Cumhuriyetçi Çalışma Grubu (CÇG) ile de soruşturma başlatılmıştı. Zekeriya Öz tarafından başlatılan soruşturmada çok sayıda askeri personelin ifadesi alınmıştı. “Ülkede irtica tehlikesinin bulunduğu yönünde kamuoyu oluşturmak için provokatif değişik faaliyetlerde bulunan grup” olarak tanımlanan ÇGC’ye Ergenekon iddianamesinde de yer verilmişti.
Ergenekon davasında darbeye teşebbüs etme suçundan verilen müebbet hapis cezalarının delillerinden biri olan Kitleşim adlı belge Gölcük’teki Donanma Komutanlığı İstihbarat Şubesi’nde aramada zemin altına saklanan çuvaldaki bir CD’den çıkmıştı. Kitleşim belgesinde adı geçen 41 kişi hakkında Ergenekon mahkemesi olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, suç duyurusunda bulunmuş, bunun üzerine savcı Muammer Akkaş tarafından soruşturma başlatılmıştı.
Kitleşim adlı belgede “İnternet Ekipleri Kurulmalı, Sivil Dağıtım Ağları Geliştirilmeli, Mail Listeleri Toplanmalı, Medya İletişim Koordinasyon” başlıkları altında medya ve kamuoyunun yönlendirilmesinde görevlendirilecek isimlere yer verildiği kaydedilirken “Üretim, Emekli, Muvazzaf ve Yurt dışı” alt başlıklarında görev dağılımı yapılan isimlerin arasında birçoğu görevde olan askerlerin de yer aldığı 41 kişinin bulunduğu belirtilmişti.