Darende’de Alternatif Tavukçuluk Gelişiyor
Darende İlçesi Aşağıulupınar Mahallesinde bulunan Kanatlı Et Üretim Tesisinde yılda yaklaşık 6 kesim için döngü kurulacak olup, yıllık yaklaşık 485 bin baş tavuk üretilecek.
Aşağı Ulupınar mahallesinde bulunan İşletme tam otomasyon sistemine sahip olup Avrupa Birliği (AB) standartlarında ve 9 bin metrekare alan üzerinde olup 7 bin 500 metrekare kapalı alana sahip.
Alternatif tavukçuluk gelişiminde öncü isimlerden olan İşletme sahibi Bünyamin Erdoğan tesisle ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Tavukçuluk, Türkiye’de tarım kesiminin en güçlü sektörlerinden biridir. Geçimini bu sektörden sağlayan insan sayısı iki milyona yakındır ve sektörün yıllık cirosu 3 milyar ABD doları civarındadır. Üretim koşulları gelişmiş ülkelerle hemen hemen aynı olmakla birlikte, ülkemizdeki piliç tüketimi gelişmiş ülkelerdeki tüketimin yarısı kadardır. Bu potansiyelin değerlendirilmesi gerekir”dedi.
Hijyenik ve çağın gerektirdiği özelliklere sahip modern kümeslerde, girdileri ucuza mal olan ve pazarlanmasında sorun yaşanmayan broylerler üretilmiş olacağını söyledi. Bu sayede geleneksel ev tipi tavukçuluk yerine modern işletmecilik anlayışının hakim olacağını anlatan Erdoğan, sözlerine şu şekilde sürdürdü:
"Böylece kümes sahipleriyle entegre firmalar karşılıklı menfaatlerini de gözetecek şekilde bir sözleşmeyle işbirliğine gideceklerdir. Entegre firmalar ekonomik kapasitede çalışabilmeleri ve işletmecilerin de yeterli düzeyde gelir sağlayabilmeleri için ihtiyaçları olan miktarda broyler bu kapalı kümeslerin varlığıyla karşılanabilecektir.
Bu iş kayısıya alternatif olarak görüyorum ben kayısıyı biliyorsunuz zaman zaman soğuk vuruyor zaman zaman para etmiyor hiç olmazsa Darende’nin, Darendelinin ufku açılır, bu sektör haline gelir. Yapacak arkadaşlar gelsin benim tesisimi gezdirelim yardımcı olalım, teşvik edelim. Zarar etmiyorum, iyi de para kazanıyorum: İkinciyi yaptırıyorum hem de iki katlı, 150 bin kapasiteli. Bu bahara bir dahasını, 4’üncüsünü yapacağım, o zaman 250 bin kapasiteli olacak. Darende Organize Sanayisi Sitesinden yer istiyorum. Tabi ki burada yetkililerden yardım bekliyorum. Bazı sıkıntılar var, bunları aşamadık. İş yerlerinin ruhsatlarını alamazsak, yapı kullanım izinlerini geciktiriyorlar, bunları bize erken vermeleri lazım. Ruhsatı alamaz isek, devlet para ödemiyor. İnşaatını bitir, ruhsatını al, öyle gel diyor. Ruhsatı geciktirdikleri için olmuyor, yetkililerden bu sorunu çözmelerini istiyorum. Bu Darende’nin geleceğidir. Biz bu gün varız yarın yokuz. Burada 15-20 kişi ekmek yiyor yarın 50 kişi ekmek yiyecek benim için çok ideal bir şey. 20.ci yüz yılın en ideal işi 33 derece sıcaklığın içinde hayvanlarla geziyorum eziyeti yok, sıkıntısı yok 3.5 günde suya ve yeme alıştıracaksın" dedi.
İkinci ünite binası inşaatının devam ettiğini belirten Erdoğan “2500 metrekare üst kat, 2500 metrekare alt kat. Perde betonla yapılan alt ve üst kat faaliyete geçtiği zaman 5 bin metrekare 150 bin kapasiteli olacak. İçeri koyduğun civcivler rahat ederse daha çok para alırsın. Sık koymanın da bir anlamı yok. 30 bin koysan aynı 50 bin koysan aynı. 50 bini koyup yemi çok yedireceğine 30 bin koy yemi az ver yemden tasarruf et ve bir de pirim alıyorsun ilçede 12-13 tane daha yapılıyor. Hemşehrilerim gelsin görsünler burayı. Ayrıca bu yeni yapılan yerlerin üzerine güneş enerjisi ile elektrik üreteceğiz, bu bölgede bir ilk olacak. 500 kilovatlık olarak projelendirdik. Mart ayında montaja başlayacaklar. İki kümesin üzerinde benim elektrik giderim iki kümes için 30 kw. Yaklaşık 450 kw’da Darende’ye satacağım. Oradan da bir gelirimiz olacak. Projesini bitirdik. Darende Et olarak kendimiz üretirsek, Darende ekonomisine katkı sağlarız. Çok zevkli ve karlı bir iş. Haftada 2- 3 gün veteriner kontrolü altında” dedi .