Darende’de Üstün Verimli Buğday Denemesi
Malatya’nın Darende İlçesi’nde üstün verimli 4 çeşit buğday’ekimi yapıldı.
Darende Kaymakamlığı ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışmaları sonucu ilçenin Başdirek Mahallesi’nde çiftçi Süleyman Fırat’a ait 8 dekarlık tarlada 4 adet ekmeklik buğday hattı ve 1 kontrol çeşit kullanılarak buğday verim deneme çalışması gerçekleştirildi.
Darende Kaymakamı Bünyamin Kuş, denemede kullanılan çeşitlerin cömert, bereket, katea ve esperia’nın yüksek verimli çeşitleri olduğunu belirterek, kontrol çeşidinin ise bölgede ekimi gerçekleştirilen Sönmez 2001 olduğunu söyledi.
Kuş yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
“Buğday dünyada ve ülkemizde gerek ekiliş,gerekse üretim bakımından ilk sıralarda yer alan ve insan besini olması yanında, hayvan beslenmesinde de kullanılan önemli bir kültür bitkisidir. Buğdayın adaptasyon sınırının genişliği, üretim, taşıma, depolama ve işleme kolaylığı ve ekmek olma kabiliyetinden dolayı, bir çok ülkede üretimin artırılması çalışmaları hızlandırılmıştır. Hızla artan nüfusun, parçalanan ve azalan tarım alanlarından elde edilen üretimle yeterli ve dengeli beslenmesi, her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. Bu nedenle artan besin ihtiyaçlarının karşılanmasında, bölge ekolojik koşullarına iyi uyum gösteren, verim ve kalite özellikleri iyi olan genotiplerin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Değişik ekolojiler için, verim ve kalitesi yüksek olan hatların belirlenmesi amacıyla ülkenin farklı bölgelerinde bir çok araştırma yapılmıştır. Buğdayda genellikle yağışlı veya sulanan alanlardan elde edilen tane verimi daha yüksektir. Ancak, bu alanlarda tanenin protein oranı düşmektedir. Bunun tersi bir ilişki yağış oranı düşük olan alanlarda protein oranının yükselmesi şeklinde gözlenmektedir. Araştırıcılar yüksek tane verimi yanında yüksek protein içeriğine sahip genotipleri geliştirmek için bitki ıslahı ve azotlu gübreleme yöntemlerini kullanmaktadırlar. Buğdayın kalitesi toprak, iklim ve tane özellikleri tarafından belirlenmektedir. Kalite, bir ürünün belli standartlar içinde olmasından çok değişik kullanım amaçlarına uygundur. Yapılan bu deneme çalışması sonucu ilçemizde çok düşük verimle gerçekleştirilen buğday üretiminin daha kaliteli ve yüksek seviyelere çıkacaktır.”