Davutoğlu: “avrasya Tüneli Tarihimize Altın Bir İmza Olacak”
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrasya Tüneli’nin Türkiye Cumhuriyeti adına tarihe altın bir imza olacağını söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Boğazı’nın altından otomobil geçişini sağlayacak Avrasya Tüneli’nde incelemelerde bulundu. Yetkililerden bilgi alan Başbakan Davutoğlu, izlenimlerini basın mensuplarıyla paylaştı.
Avrasya geçiş projesinin sadece İstanbul ve Türkiye için değil dünya için de önemli olduğunu belirten Davutoğlu, “Aslında bu tarihi bir projedir. Çünkü İstanbul tarihinde birçok kere iki kıtayı birleştirme rüyaları, idealleri oldu. Bizim iktidarımız döneminde iki kez bu ideal gerçekleşti. Birincisi Melen projesinin kuzeyden geçişi, ikincisi Marmaray ve şimdi üçüncüsü Avrasya geçişi gerçekleştiriliyor. Bu suretle iki katlı olarak dünyaya örnek bir proje hayata geçiriliyor. Tarihi olduğu kadar insani olarak da önemli bir proje. Gittikçe nüfusu artan İstanbul’un trafik yoğunluğu ve çevre problemlerini aşmak, aslında bu tür projelerle mümkün olabiliyor. Yaklaşık 14.5 kilometrelik mesafe bu yolla 15 dakikaya inecek. Bu anlamda İstanbul trafiğinde rahatlama dışında küresel ölçekli bir proje olması nedeniyle Türk mühendislik ve mimarlık tarihi açısından örnek bir proje” diye konuştu.
İncelemelerin ardından tünellerde yürüyerek dönmeyi tercih ettiğini söyleyen Davutoğlu, “İnsanlık tarihinde kimseye nasip olmamış bir yürüyüş bu. Her gün 8-10 metre ilerleyerek kat ediliyordu bu tünel. Araçla gittik yürüyerek döndük. Araçla geçecek olanlar bizim şansımıza sahip olamayacaklar. En derin yeri 106 metre. Muhteşem bir proje. Biraz önce yetkililerden aldığımız bilgilere göre mühendislik açısından dünyada bir ilk niteliği taşıyacak. Bu derinlikte bu basınçta bu yoğunlukta bir geçiş olağanüstü başarı. Bununla gurur duyuyoruz. Bu çalışmanın tümü 4 yılı biraz geçen bir sürede tamamlanacak ümidindeyiz. Gelecek sene Haziran ayında tünelin su altındaki kısma tamamlanacak, 2017 Ağustos ayı diye planlanmıştı ama Ersin bey Mart’a çekti. Biz de 2016 Aralık ayına çekti. Süre itibariyle de maliyetleri düşürmesi bakımından da insani boyutuyla, trafiği rahatlatması bakımından güvenli bir şekilde tamamlanması bize mutluluk verecek” şeklinde konuştu.
Ahmet Davutoğlu, projenin depreme dayanıklılığı konusunda da yetkililerden bilgi aldığını belirterek, “Çünkü İstanbul’da deprem açıda riskli bir hat üzerinde yaşıyoruz. Bize verilen teknik bilgilerde yaklaşık 2 bin 400 yıllık bir istatistiksel verilere dayalı olarak, o şiddetlerde depremler hesap edilerek depremle ilgili tedbirler alındığı söylendi. Yolda yürüdüğümüz alanda da depremle ilgili alınan tedbirler ve tertibatları alınmış olması sevindirici. İnsanımızın güveni konforu kadar önemlidir. Bu büyük bir konfor sağlayacak İstanbullu hemşehrilerimize. Bu anlamda güvenli bir proje olması da önemli” dedi.
Projeyi iş güvenliği açısından da incelediğini kaydeden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İçeride iş güvenliği bakımında bazı gözlemlerde bulunduk, işçi kardeşlerimizle konuştuk. Bu konuda alınan tedbirler konusunda tebrik ediyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Üçüncü köprü ve üçüncü havalimanını da dolaşacağız. Heyecan verici bir gün yaşıyoruz. Ülkemizin ulaştığı mühendislik seviyesi, ulaştığı ekonomik seviye, proje gerçekleştirme bağlamında eriştiği güç her türlü takdirin üzerindedir. İstanbullular bunu hak ediyor. İstanbul’un doğası ve çevre güvenliği açısından da önemli katkılar yapacak bu proje eminim tarihe altın bir imza olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına geçecektir.”
Davutoğlu, projenin en derin noktası olan 106 metre ulaştığında sürpriz bir ziyaret daha gerçekleştirip işçilerle kahve içebileceğini ifade etti.