Dedaş’tan Kayıp Kaçak Açıklaması

Dedaş’tan Kayıp Kaçak Açıklaması

Geçtiğimiz hafta Mardin’e bağlı Kızıltepe ve Derik’te elektrik kesintilerinin bahane edilerek yapılan protestolar ülke gündemine otururken, Dicle Elektrik kaynakları, “Yüzde 98’leri aşan yüksek kayıp kaçak oranlarıyla faaliyetlerimizi sürdürmek zor” dedi.
Türkiye’nin en yüksek kayıp kaçak oranları Dicle Elektrik A.Ş.’nin hizmet verdiği 6 ilde gerçekleşirken, bölgede abone başına elektrik tüketimi ülke genelinin 2.2 katı olarak görülüyor. Geçtiğimiz hafta içerisinde Mardin’e bağlı Kızıltepe ve Derik’te elektrik kesintilerini bahane eden çiftçilerin yol kapama eylemi ülke gündemine oturmuştu. Dicle Elektrik’e yakın kaynaklar yaşanan eylemlerle ilgili olarak, çözümün sokakta değil masada olduğunu ifade etmiş, “Bazı bölgelerde ödeme alışkanlığı yok” demişti. DEDAŞ yetkilileri, çiftçileri tarımsal sulama kampanyasına katılmaya davet etmişti.
“SADECE 10’DA BİRİ TAHSİL EDİLEBİLİYOR”
Türkiye’nin en yüksek kayıp kaçak oranının görüldüğü Mardin’de yaz aylarında tarımsal sulamanın artmasıyla birlikte elektrik tüketimi hızlanıyor. 2013 yılı rakamlarına göre, Mardin ilinde, yaklaşık 4.2 milyar kilowatt saat enerji tüketilirken, bunun 1.4 milyar kilowatt saat kadarı tarımsal sulamada tüketildi. Tüketilen bu enerjinin toplam tutarı 1 Milyar 400 milyon liraya denk gelirken, yapılan tüketimden sadece 158 milyon lira tahsilat yapıldı. Bu rakamlara göre DEDAŞ, tüketilen enerjinin 10’da birine ancak tahsil edebiliyor.
“TARIMSAL SULAMADA KAÇAK YÜZDE 98”
Yine 2013 yılı tarımsal sulama tüketim ve tahsilat rakamlarına bakıldığında ortaya daha dramatik bir tablo çıkıyor. Buna göre, tarımsal sulamada tüketilen enerjinin fatura bedeli 471 milyon lira olarak görülürken, yapılan tüketimden alınan tahsilat ise 5 milyon lira dolayında gerçekleşiyor. Bu tablo, Mardin’de tarımsal sulamada kayıp kaçağın yüzde 98 seviyelerini aştığını gösteriyor. Bilindiği üzere, elektrik borcu olan çiftçilerin desteklemelerinin bloke edilmesi Bakanlar Kurulu kararı ile açıklanmış, DEDAŞ ise diğer elektrik dağıtım şirketlerinden farklı olarak çiftçilere yönelik avantajlı bir kampanya hazırlamıştı. DEDAŞ, çiftçilere toplam borcun 4’te birini ödemeleri halinde bir daha ödeme talep edilmeyeceğini açıklamış, tarımsal aboneler ise bu kampanyaya yeterli ilgiyi göstermemişti.