Değirmen Taşları Direniyor
Sayıları oldukça azaldığı için artık bir kültür varlığı haline gelen, küresel ısınmanın beraberinde getirdiği sera etkisiyle kuruyan su kaynaklarının taş dibeklerini artık çalışmaz hale getirdiği su değirmenleri gelişen teknolojiye rağmen zamana direniyor.
Ordu’nun özellikle yüksek kesimlerde su değirmenleri günümüzde hala kullanılıyor. Tarlasında mısır ve buğday yetiştirenler, soluğu yine eskisi gibi su değirmenlerinde alıyor. Mısır ve buğdaylarını su değirmenlerinde öğüterek un haline getiren vatandaşlar, bunlardan ekmek yaparak ev ekonomisine katkıda bulunuyorlar.
Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, bugünün orta yaşlılarının çocukluğunun en güzel hatıraları arasında yer alan su değirmenlerinin zamana direndiğini, özellikle yüksek ilçelerde hala bir çok köyde su değirmenlerinin revaçta olduğunu söyledi. Toparlak, "Ordu’nun yüksek kesimlerinde su değirmenleri önemini koruyor. Bir zamanlar un ve mısır öğütmek için gidilen su değirmenlerinin çarkları gelişen teknolojiye rağmen dönmeye devam ediyor. Bu değirmeni işleten yaşlı amcalar ’değirmencibaşı’ ya da ’değirmenci dayı’ unvanını taşımayı sürdürüyor. Su değirmenleri her ne kadar kültür varlığı haline gelmişlerse de Doğu Karadeniz Bölgesi’nde varlıklarını sürdürüyor" diye konuştu.