Dereli’den Gazeteciler Günü Mesajı
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Çanakkale-Balıkesir Bölge Müdürü Murat Dereli, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutladı.
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Çanakkale-Balıkesir Bölge Müdürü Murat Dereli, yaptığı açıklamada, bütün medya çalışanlarının 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü kutladı. Gazetecilerin sağlıklı bir toplumsal yapı için son derece önemli olduğunu belirten Dereli, “Demokratik toplumların en temel haklarından birisi olan özgür düşünceye katkı sağlayan, hür vicdan ve kanaat oluşmasında yardımcı olan medya mensupları aslında birer kamu görevlisidir. Toplumu ileri taşıyan, bilgilendiren, aydınlatan ve haberdar eden basın çalışanları, aynı zamanda toplum adına soran, sorgulayan, gözlemleyen kişilerdir” dedi. Haberlerin siyasete, toplumsal yapılara, ekonomiye, spora, devletlerarası ilişkilere, kamusal yapılanmalarına olan etkisi ve katkısı düşünüldüğünde basının ne kadar önemli olduğunun anlaşılacağına vurgu yapan Basın Yayın ve Enformasyon Bölge Müdürü Murat Dereli, wikileaks, Guantanamo ve Ebu Gureyb hadiselerinin medya organlarına yansımasından sonra yaşananları örnek olarak gösterdi. Dereli, “Günümüzde gelişmiş ülkelerin vazgeçilmezi haline gelen haber alma özgürlüğü diğer ülkeler için de gelişmişlik kriteri durumundadır. Devletler, her geçen gün düşünce, düşünceyi ifade ve haber alma özgürlüklerini daha ileri seviyeye taşımak mecburiyetini hissetmektedirler. Bu anlamda Türkiye’de de önemli bir aşamanın kaydedildiğinin altını çizmek gerekir. Ülkemizde basın sektörü yaklaşık 500 milyon lira gibi büyük bir kamu ilanı desteği görüyor. Bu rakam özellikle de yerel medya için hayati derecede önemli. İşimiz gereği pek çok basın kuruluşunun bu destek sayesinde yayın hayatına devam edebildiğini biliyor ve sözkonusu desteğin önemine şahit oluyoruz. Devletimiz daha büyüdükçe destekler de o oranda artacaktır. Bunun yanında basın kartının prestiji yükselmektedir. Eğitim çalışmaları yapılmaktadır. Yerel ve bölgesel medya buluşmaları gerçekleştirilmekte, basın mensuplarının kaynaşması ve kamu kurumlarına daha rahat ulaşmaları sağlanmaktadır. Kamu kurumları sektör için elinden gelen çalışmaları yapmaya gayret ediyor” dedi.
Medya çalışanlarının ve özellikle yerel medya mensuplarının işinin hafife alınamayacağını, pek çok yerde şiddete maruz kalabildiklerini, haberden hoşlanmayan kişilerce rahatsız edildiklerini de ifade eden Dereli, yetişmiş insan kaynağı, özel sektör reklamları, işletmecilik, habere ulaşma maliyetleri gibi konuları da temel sorunlar olarak gördüğünü anlattı.