Deriye Can Veren Adam

Deriye Can Veren Adam

20 yıldır deri üzerine heykel ve maske yapımıyla uğraşan Sedat Ataseven, yapmış olduğu sanata yerlilerden çok yabancı uyruklu vatandaşların ilgi gösterdiğini söyledi. Turistlerin ’deriye can veren adam’ olarak isim koydukları Sedat Ataseven, deriye şekil vererek yaptığı mask ve ürünlerle görenleri hayrete düşürüyor.
Türkiye’de unutulmaya yüz tutmuş sanatlardan birisi olan deri işlemeciliği sanatını Alanya’da Sedat Ataseven hayatta tutmaya çalışıyor. Yaptığı heykel ve maskeler ile Türkiye’de olmasa da Avrupa’da tanınan Ataseven, Tüm vatandaşları bu sanatı görmeleri için atölyesine davet etti. Kendisiyle ilgili bilgi veren Ataseven, "20 yıldır bu iş ile meşgulüm. Daha önce boynuz çalışmaları, kemik takı çalışmaları yaptım. Son dönemde de deri ile uğraşmaya başladım. Maskeler, ve çeşitli deriden yapılabilecek her şeyi yaptım. Bana bu sanatta kimse bir şey öğretmedi. Allah vergisi gibi bir şey. Kendi denemelerim ile meydana getirdiğim ürünler bunlar. Genellikle büyük baş hayvanlarda bulunan deri çeşitlerini ıslakken formlandırıyoruz. Daha sonra güneşte kurutuyoruz ve en sonunda da sertleşiyor ve son halini alıyor. Ve kuruduktan sonrada artık ömür boyu bozulması mümkün değil" dedi.
Yaptığı ürünlerin müşteri potansiyeli hakkında da konuşan Ataseven, "Ürünlerimizi daha çok İskandinav vatandaşlar alıyorlar. Çünkü onların kültüründe bu tür suratlar var. Yerli vatandaşlarımız çok ilgi göstermiyorlar. Ama uluslararası talebin çok olması beni sevindiriyor. Bir çok yabancı ülkeden bile sipariş alıyorum. Ayrıca bu siparişler arasında özel ürün istekleri de oluyor. Bende müşterilerimin istediği şekilde deriye şekil vererek onlara istediği ürünü hazırlıyorum. Avrupalı turistler bu maskelerin evlerini koruduğuna inanıyorlar. Ve Alanya’da da bir çok turist gelip benden bu maskelerden alıyor ve villalarını bu maskelerle koruyor" dedi.
’YAPTIĞIMIN SANAT ESERİ OLDUĞU BELGELENDİ’
Büyük bir objeyi yapmam en fazla 3 günümü alıyor diyen Ataseven, "Ama ufak bir maskeyi yapmam 30 dakika gibi bir zamanımı alıyor. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı benim yaptıklarımın sanat eseri olduğunu belgeledi. Bizim yaptıklarımızı koruma altına aldı, sanat eseri olduğu için. Ayrıca Alanya’da şuanda bu sektörde hizmet veren başka kimse yok ve Türkiye’de de 1-2 kişi var ancak bu düzeyde çalışan kimse yok. Buradan vatandaşlarımıza şunu belirtmek istiyorum. Eğer sevdiklerinize eşinize, dostunuza değişik ve ömür boyu kalıcı bir hediye düşünüyorsanız sizleri de atölyemize bekliyorum" dedi.