Didim’de Hanutçuluktan Kurtulmanın Yolları Masaya Yatırıldı

Didim’de Hanutçuluktan Kurtulmanın Yolları Masaya Yatırıldı

Didim Kaymakamlığı öncülüğünde ilçede yaz döneminde rastlanan Hanutçuluk sorununu çözümü için bir toplantı düzenlendi.
Didim’de yaz aylarında yaşanan Hanutçuluk sorunun çözüm yolları konusunda Didim Kaymakamlığı öncülüğünde bir toplantı düzenlendi. Didim Ticaret Odası Toplantı salonunda yapılan toplantıya Didim Kaymakamı İskender Yönden, Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, İlçe Jandarma Komutanı Tuncay Akgün, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Özgür Selçuk, İlçe Tarım Müdürü İsmail Efe, Didim Ticaret Odası Başkanı Şaban Üstündağ, Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Pektaşoğlu, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir AK Parti İlçe Başkanı Cenk Ünlü, CHP İlçe Başkanı Gökmen Karataş, MHP İlçe Başkanı Can Atas, HDP İlçe Başkanı Hasan Hüseyin Demirel, İP İlçe Sekreteri Hayriye Yıldız ile katılımcılar yer aldı. Toplantı öncesinde İlçe Emniyet Müdürlüğünde 2014 yılında hanutçulukla ilgili uygulanan cezalar ve yapılacak işlemlerle ilgili slayt gösterisi hazırlanırken, Kaymakam Yönden toplantıya kimlerin katıldığına yönelikte yoklama yaptı.
“KAYMAKAM’DAN DERNEKLERE SİTEM”
Yönden toplantıya çağrılan derneklerin katılım sağlanmamasına eleştirerek, neden katılım yapmadıklarını anlamadığını, kendisinin Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmayı seven bir yapısı olduğunu dile getirdi. Ardından toplantıya geçilirken Kaymakam Yönden toplantının resmi olarak ta kayıt altına alınmasını istendiğini ve yapılan konuşmaların bu noktada kayıt altına alındığını söylerken, toplantıdan haberi olmamasına rağmen kendisini arayarak toplantıya katılmak istediğini bildiren Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir’e ayrıca teşekkür etti ve her kesimin bu noktada duyarlı olmasını istedi.
Toplantıda Didim İlçe Emniyet Müdürlüğü verilerince 2013 yılında 11 işletmeye, 2014 yılında 2 işletmeye idari yaptırım uygulandığı bildirilirken Kaymakam İskender Yönden somut adımların atılması ve hanutçuluk sorunun çözümü için burada olduklarını söyledi ve interaktif bir katılımla toplantının yapılacağını söyledi.
“FİZİKİ DÜZENLEME ŞART”
Ardından konuşan Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay hanutçuluğun mekan önünde müşterilerin önünü kesen ve davet eden kişi olarak bilindiğini ifade ederken “Bizler yıllardır bunun mücadelesini yapıyoruz. Bu noktada bu kapı önünde bekleyenler işin yani aysberg ’in görünen yüzü… Bu noktada bizler ilk önce mekanları düzeltmemiz lazım. Yazın nüfus attığı zaman Emniyette Zabıta’da hanutçuluk ve seyyarla mücadele etmekte zorlanıyor. İlk olarak dükkanlarda fiziki düzenleme şart; çünkü aşağıda (Altınkumda) her şey birbirine bağlı; biz bu noktada Altınkum’da bir değişim projesi başlattık. Zaten yıkımı yapılacak yerler var ve kanun bizi de zorluyor. Aşağıda 200 işletme varsa 75’in ruhsatı yok, 125’in de ruhsatları dışında iş yapıyor. Zaten sorunda burada başlıyor, işletme en başta restoran daha sonra bar oluyor. Bar olunca işyerini bar olarak açan kişinin ekmeğine ele atıyor. Ondan sonra da barcı kapının önüne iki kişi koyuyor. Sorunda buna bağlı artıyor. İlk olarak fiziki değişim ardında işletmeci ruhu ile bunlar yapılmalı.” dedi.
“ÖNCE EĞİTİM”
Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Pektaşoğlu ise Hanutçuluk noktasında işverenlerin eğitilmesini isterken Esnaf Odası, Ticaret Odası ve Belediye ile bu çalışmanın yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Aydın İlk Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka ise hanutçuluğun bir kültür gibi algılandığını aynı durumun pazarda da yaşandığını belirterek “Hanutuçuluk eğitim ve yaptırımla önlenebilir. Bu sorunun çözümü noktasında beklenti çok; Esnaflarımız ve çalışanlar eğitilmeli.” dedi.
Kaymakam İskender Yönde kendisinin ceza kesmeye karşı bir yapısı olduğunu belirterek “Kabahatler kanununda cezalar belli; yalnız son çıkan Kat’i delil uygulamasında yaptırımlar daha da ağır. Hanutçuluk Didim’i ve Didim’e gelenleri rahatsız ediyor. Esnaf arkadaşlarımız muhakkak bu konuda bilgilendirelim, bu işler Emniyetle, Jandarmayla ve Zabıtayla yürümez. Bizler bu sorunun çözümü noktasında herkese eşit mesafede olacağız. Önce uyarılarımızı yapacağız, sonra yaptırımlar olacak. Para cezalarının dışında kapatma cezası da var. Tüm bunları hep beraber el birliği içerisinde takibini yaparak çözeceğimize inanıyorum. “dedi.
TÜRSAB Didim BYK Genel sekreteri Hikmet Atilla ise turizmde altyapı sorununa dikkat çekerken “Altyapı derken turizm noktasında bunu ele almak lazım. Herşey dahil sistemi turisti otelde bırakıyor. Dışarıya çıkan turisti de esnaflar çekmeye çalışıyor. Herşey dahil kalksa turist otelde çıkacak.
Toplantıda ayrıca Altınkum’da hanutçuluğun önlenmesi için isteyen işletmelere ‘Bu işyerinde hanutçuluk yapılmamaktır’ yazısı asılması önerisi getirilirken, önerinin iyi olduğunu fakat esnaflar arasında da bölünmeye neden olabileceği üzerinde görüşler geldi.
“SİYASİLERDEN TAM DESTEK”
AK Parti İlçe Başkanı Cenk Ünlü hanutçuluğun bir sorun olduğunu ve bilgilendirmelerle bu sorunun çözülebileceğini belirterek kanun ve nizamlar doğrultusunda yapılacak her türlü adımı destekleyeceklerini söyledi.
CHP İlçe Başkanı Gökmen Karataş ise hanutçuluk sorununun çözümünde eğitimin önemli olduğunu ifade etti. MHP İlçe Başkanı Can Atas ise toplantının isabetli olduğunu ve bu sorunu takip ettiklerini belirterek toplu şekilde sürdürülecek bir çalışmayla bu sorunun çözülebileceğini ifade etti.
HDP İlçe Başkanı Hasan Hüseyin Demirel ise hanutçuluğun yapısal bir sorun olduğunu ve turizmin kalitesiyle ilgili olduğunu söyledi. İşçi Parti İlçe sekreteri Hayriye Yıldız ise insanların bilgilendirilmesi için imza masalarının kurulmasını önerdi.
Toplantının sonunda ise öneriler kısmında şu ifadelere yer verildi; “Hanutçulukla mücadele de kararlı olunması ve taviz verilmemesi, işletmeye işlem yaparken kamera kaydı ve broşür gibi delillerin elde olması, hanutçuluğun suç olduğunun bildirilmesi, sezon başlamadan önce 1-15 Nisan arasında bilgilendirme toplantısının yapılması, hanutçuluğun tespit eden kurumun işlemini kendisinin yapması, ilk işlemde illiyet bağı kurularak para cezası ve arkasından gelecek cezaların bildirilmesi ve konun ilgili kurumlarca takip edilmesi..”