Didim’in Küçük Otellerin Durumu Ele Alındı
Didim Ticaret Odası, Didim Kaymakamlığı ve Didim Belediyesi işbirliği ve Küçük Oteller Derneğinin katkılarıyla ’Küçük Otellerde Verim Artırılması’ konulu toplantı gerçekleştirildi.
Didim Ticaret Odası, Didim Kaymakamlığı ve Didim Belediyesi işbirliği ve Küçük Oteller Derneğinin katkılarıyla küçük otellerde verim artırılması, beş yıldızlı otellere alternatif oluşturulması, küçük otellerde kalite olması, finans kaynaklarına ulaşımı, yenilenmesi ve kendi pazarını kendi oluşturacak hale gelmesi için Didim’de bir danışma toplantısı yapıldı. Ticaret Odası Kültür Merkezinde yapılan toplantıya Didim Kaymakamı İskender Yönden, Didim Belediye başkanı A. Deniz Atabay, İlçe Emniyet Müdürü Gürhan Aytekin, İlçe Jandarma Komutanı Tuncay Akgün, ADÜ Didim MYO Müdürü Prof. Dr. Atilla Yüksel, Didim Belediye Meclis üyeleri, Oda ve Meslek Kuruluşlarının temsilcileri turizmciler ile Didimliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından toplantının açılış konuşmasını Didim Ticaret Odası Başkanı Şaban Üstündağ gerçekleştirdi.
Başkan Üstündağ konuşmasında Söz konusu Didim olunca bütün kurumlarımız, hepimiz, Didim’e sadece kendi pencerelerinden bakmak yerine, ortak heyecanla, dünyaya Didim’in ortak penceresinden bakmak durumundadır. Didim’in kaybedecek bir günü olmadığı gibi kaybettiği günleri de kazanmak için el birliği ile çalışma zamanıdır. İşte bu amaçla Didim Ticaret odası olarak 6 yıldır düzenli olarak turizm yatırım zirveleri düzenliyoruz. Bu zirvelerden çıkan sonuçları, dikkatle inceliyor, bizlere iletilen sorunları kaydediyoruz. Bundan sonraki aşamada önemli olan; zirvelerde sunulan görüşlerin geliştirilmesi uygulamasının takibi! 6. Turizm yatırım zirvesinden sonra, marka kent olma yolunda kurumlar arası işbirliği kültürünün yavaş yavaş oturmaya başladığını düşünüyorum. Gerçekleştirdiğimiz bu panel kurumlar arası işbirliği çerçevesinde kaydettiğimiz yolun somut bir göstergesi... Burada değerli katılımcılarımız küçük otellerin sorunlarına çözüm noktasında değerli fikirlerini bizlerle paylaşacaklar. Bende önemli gördüğüm bazı noktalara dikkatinizi çekmek istiyorum; Öncelikle; turizm pazarlamasının tanım ve çerçevesini net bir şekilde çizmeliyiz Mevcut pazarlarımızdaki kapasiteyi arttırma yeni pazarlar oluşturma noktasında çabalarımızı yoğunlaştırmak durumundayız. Başarılı olmayı amaçlayan bir turizm işletmesi sahip olduğu kaynakları kendisine rakip olarak gösterilen işletmelere kıyasla daha iyi bir şekilde sunmak durumundadır. Küçük otellerin turizm sektörünün dinamik yapısı düşünüldüğünde yeniliklere ayak uydurma zorunluluğu bulunmaktadır. Yine, yoğun rekabet durumu göz önüne alınarak teknoloji yönetimi, teknoloji transferine ağırlık verilmesi gerekmektedir. Günümüzde yoğun olarak kullanılan internetten, özellikle sosyal medya kanallarından tanıtım faaliyetlerini gerçekleştirme aşamasında önemli bir iletişim aracı olarak yararlanılmalıdır. İşletmelerin teknolojik yeniliklere ayak uydurabilmesi için öncelikle altyapı sorunlarını çözümleyerek pazarlama üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldırmaları gerekmektedir. Böylelikle yeniliklere ayak uydurmak kolaylaşacak gerekli finansman desteği sağlanabilecektir.”dedi.
Didim Ticaret Odası Meclis Başkanı Hilmi Yıldırım ise Oda bünyesinde Kültür Turizm ve Dış İlişkiler Komisyonu ile Strateji Komisyonunun kurulduğunu ve 2 ana koldan turizmle ilgili toplantılar gerçekleştirdiklerini söyledi.
Turizm anlamında ciddi çalışmalar yapmaya çalıştıklarını belirten Başkan Yıldırım “Bende küçük otel işletmeciliğinden gelmiş, 36 yıl önce babamın küçük otelinde çalışan birisiyim. O dönem möüşteriyi kapıdan çağırıyorduk yanı bir nevi hanutçuluk yapıyorduk; şimdi ise müşteri acente üzerinden bile değil kendisi internet üzerinde buluyor ve satışı alıyor. Bu noktada envanter çalışması yapılarak bu konuda kısa süre çalışma yapılmalı.” dedi.
Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay ise Otelcilik’te küçük ya da büyük diye bir ayrımın olmadığını, her birinin sıkıntılarının ayrı olduğunu ifade ederek “Ben turizmciyim. Turizmin içinden gelen birisi olarak turizmdeki sorunları ben turizmciyim ve mücadele edeceğim demekle bu işe başlanır. Bugün işte biz belediye olarak Altınkum’daki projede değişime başladık. Esnaftan vatandaştan destek aldık. Fiziki düzenlemelerin olmadığı yerde de turizm yapılması zor. Sağlıklı kentler oluşturulması şart; bu noktada Didim’de bunun çalışması yapılmalı.” dedi.
Didim Kaymakamım İskender Yönden ise konuşmasında Devlet ve özel sektör işbirliğiyle bir konsesyum oluşturularak Didim’in ön plana çıkarılması gerektiğini ifade etti. Söylemle bir şeylerin yapılmadığını kaydeden Yönden “Sizler bizi zorlayın, iş yapacağız üreteceğiz deyin. Küçük ve büyük oteller harekete geçsin. Yasal çerçevede nizami olarak sorunlara çözüm bulacağız.” dedi.
Konuşmaların ardından TKDK Aydın İl Koordinatörlüğünde görevli Uzman Abdullah Yurtsever Kırsal Kalkınma Desteklemeleriyle ilgili katılımcılara bilgiler sundu. Yurtsever TKDK’nın proje başvurusunun 12 Ocak’ta başladığını ve 10 Şubatta sona ereceğini belirterek Didim merkez hariç Tüm mahalleleri için Kırsal Kalkınma projelerin %50 oranında hibe verdiklerini söyledi.
Ardından danışma toplantısına geçildi. Panel şeklinde sürdürülen etkinliğe konuşması olarak
Küçük Otelciler Derneği Başkanı Ömer Faruk Boyacı, Otelcilik Danışmanı Mehmet Ata Tansuğ ile Didim Ticaret Odası Meclis Üyesi Hikmet Atilla katıldı. Ticaret Odası Meclis Üyesi Hikmet Atilla, Didim’de turizmin küçük otellerde başladığını ve 2005 yılından sonra büyük otellerin geldiğini belirterek, ilçede 162 küçük, 12 büyük otel olduğunu söyledi.
“KÜÇÜK OTELLERİN KIYI YADA ORTA BÖLGESİ DİYE BİR KAVRAM YOK”
Küçük Otelciler Derneği Başkanı Ömer Faruk Boyacı ise Küçük Otelcilikle ilgili anlatımında Kapadokya bölgesini örnek vererek konuşmasına başlarken “Kapadokya’da küçük otelcilik şu anda çok farklı; O bölgede küçük otel ile büyük otelin yatak sayısı aynı, Küçük otel anlamında 90 otel var ve hepsinde müşteri memnuniyet oranı 9 ve üzeri, bunun ne demek olduğunu turizmciler daha iyi bilir. Biz büyük otelleri sanayi toplumunun oteli olarak görüyoruz. Bu durum bitmek üzere çünkü müşteri küçük otelde keyif almak istiyor. Biz dernek olarak bunlara destek veriyoruz. Standartlarını yükseltilmesine katkı sunuyoruz. Küçük otellerin kıyı yada orta bölgesi diye bir kavram yok. Gelecekte küçük otellere daha çok önem verilecek. Çünkü gelecek te otel tipleri küçük oteller olacak.” dedi.
Otelcilik Danışmanı Mehmet Ata Tansuğ Küçük oteller noktasında kaçırılmış bir fırsatın olmadığını ifade ederek “Büyük Oteller fabrika oteli; Hizmet ve kalite sunuyorlar ama Küçük otellerde birebir karşılaşılır oteller. Önemli olan hizmet ve kalite, imkanların karşı karşıya sunulması. Bugün biz her yerde küçük otelleri öneremeyebiliriz ama burada yani Didim’de o imkan var. Burada kültür ve turizmi imkanı var. Yerli ve yabancı turistlere sunulabilir.” dedi.
Etkinliğin sonundan TKDK Aydın İl Müdürü Erhan Çiftçi TKDK ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.