Anne karnında müzik dinlemenin bebeğe etkileri
Anne karnında dinletilen müziğin çocuğu etkilediğini belirten Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Davut Güven, gürültülü müziğin agresif bir kişilik ortaya çıkardığını söyledi.
Hafif müziğin anne karnındaki bebeğin tüm parametrelerini iyi yönde etkilediğini ifade eden
Yrd. Doç. Dr. Davut Güven, müziğin şekline göre çocuğun kişiliğinin etkilendiğini vurguladı. Yapılan araştırmalara göre anne karnında hafif müzik dinleyen bebeklerin olumlu yönde etkilendiğini söyleyen Güven, hafif ve slov müzik dinleyen çocukların doğduktan sonra çevreye daha kolay uyum sağladığını kaydetti. Gürültülü müziğin bebeği olumsuz etkilediğini ve doğduktan sonra daha agresif bir kişilik ortaya çıktığını dile getiren Güven, bütün canlılar gibi dünya liderlerinin de bundan etkilenebileceğini dile getirdi.
“HAFİF MÜZİK DİNLEYEN BEBEK DOĞDUKTAN SONRA ÇEVREYE KOLAY UYUM SAĞLIYOR”
Dünyadaki tüm canlıların iyi ya da kötü, bir şekilde müzikten etkilendiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Davut Güven, "Müzik duygular üzerine çok önemli etkiler oluşturabilirken fizyolojik olarak da bir takım farklar meydana çıkartabilmektedir. Birçok araştırmacı müziğin kalp hızı, vücut ısısı, solunum parametreleri, deri iletkenliği, nabız dolgunluğu ve tansiyon üzerinde değişiklikler yapabildiğini göstermiştir. Slow, hafif müzik tüm bu parametreleri iyi yönde etkilerken, gürültülü, rock, metal gibi müzikler ritmi bozmaktadır. Ayrıca savaş ortamları, gürültünün fazla olduğu yerlerde bebeği olumsuz yönde etkiliyor. Müziğin bu tür etkilerinden sorumlu olan sistem beyinde bulunan dopaminerjik sistemdir. Beyindeki iki merkez özellikle bu düzenlemelerde rol alır. Ödül hissimizin merkezini oluşturan accumbens çekirdeği ve tegmental(bazı beyin kısımlarının tavanı) alan bu tür düzenlemeleri dopamin(vücutta doğal olarak üretilen bir kimyasal) aracılığıyla yapar. Ayrıca Östrojen seviyelerindeki değişikliklerde müzik algısını ve vücutta yapacağı değişiklikleri belirleyebilir. Mesela gebelerde ya da doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda müzik algı ve etkisi değişir. Demek ki anne karnındaki bebekleri de müzikten etkilenenler listesine ekleyebiliriz” dedi.
“ACABA PUTİN’E NE TÜR MÜZİK DİNLETİLDİ”
Parncut isimli araştırmacının 2005 ve 2009’da yaptığı çalışmalarda bebeklerin anne karnında çevredeki müzikten etkilendiklerini gösterdiğini ifade eden Dr. Güven, “Gebe bir kadın hoş bir müzik dinlediğinde iyi hisseder bu durum bebeği etkiler ve tüm bu etkileşimler sonucunda yenidoğan bebeğin çevreye uyumu daha kolay olur. Anne gebeyken hoşuna giden, hafif müzikler dinlediğinde karnındaki bebeğin stres ve anksiyetesi azalırken, doğum sonrası çocukluk dönemine kadar uzanan bazı duygusal, davranışsal ve bilişsel gelişime de katkıları olur. Düşünsenize dünyayı yöneten büyük liderlerde tüm insanlar gibi müzikten etkileniyorlar. Acaba Amerika Başkanı Barack Obama ya da Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’e anne karnında ne tür müzikler dinletildi? Sonuç olarak anneler toplumun en önemli bireyleri. Tüm liderlerin birer annesi var ve eğer onlar gebelikleri sırasında güvenli ortamda iyi hizmet alırlarsa, karınlarında taşıdıkları bebeklere hoşa giden müzikler dinletilirse dünya daha güzel olabilir” diye konuştu.