Dünyanın en büyük ağaçlarından! Zonguldak’ta bulundu

Dünyanın en büyük ağaçlarından! Zonguldak’ta bulundu

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde 4 bin 112 yıllık olduğu öğrenilen porsuk ağacı tespit etti. Kartepe bölgesinde bin 200 metre yükseklikteki porsuk ağacı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı.


’Anıt Ağaç’ olarak tescillenerek, dünyaya tanıtılacak olan ağaç ile bölge turizminin güçlendirilmesi hedefleniyor. Alaplı ilçe merkezine 50 kilometre uzaklıktaki ağacın, dünyanın en yaşlı beşinci ağacı olduğu belirtiliyor.

Düzce İl sınırı yakınlarında bulunan 4 bin 112 yıllık porsuk ağacının Türkiye’nin en yaşlı ağacı olduğu ifade edildi.

“SAKLI BİR CENNET”

Alaplı ilçesine bağlı Gümeli beldesinin Belediye Başkanı Ahmet Saydam, Türkiye’nin en yaşlı ağaçlarının Gümeli Yaylalarında bulunduğunu söyledi. Porsuk ağacının 4 bin yıla kadar yaşayabildiğini belirten Saydam şunları söyledi:

“Gümeli yaylarında porsuk ağacında yaptığımız araştırma ve incelemeden sonra 4 bin 112 yıllık olduğunu belirledik ve koruma altına aldık. Bin ve bin 600 yıllık porsuk ağaçlarının ardından şimdi de 4 bin 112 yaşında porsuk ağacı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından tescillendi. Geçtiğimiz aylarda tescillenen bu porsuk ağacının Gümeli de turizm açısından ve gelişmesi yönünde çok büyük bir artı değer vereceğine inanıyorum. Çalışmalarından dolayı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğüne çok teşekkür ediyorum.”

Öte yandan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, porsuk ağacıyla ilgili tanıtım filmini sosyal medya hesabından kamuoyu ile paylaştı. Eroğlu, “Zonguldak Alaplı Gümeli’deki 4.112 yaşındaki bu ağaç Dünyanın en yaşlı Porsuk Ağacı ve Türkiye’nin en yaşlı ağacı olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda Dünyanın en yaşlı 5 ağacından biri olan Porsuk Ağacı’nın bulunduğu 1.500 dekar alanı tabiat anıtı ilan ediyoruz. 4.112 yaşındaki bu büyüleyici ağacı bütün Dünyaya tanıtacağız” ifadelerine yer verdi.

Ağaç ile ilgili 2016 yılında çalışmaların başladığı belirtildi.