Ebso Başkanı Yorgancılar Büyüme Rakamlarını Değerlendirdi
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, 2014 ikinci çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi. Yorgancılar, yüzde 2.1’lik büyüme rakamının beklentilerin altında olduğunu ifade ederek, "Türkiye’nin tüketim ve inşaat sektörü ile daha fazla büyümesinin mümkün olamayacağı, sanayi üretimine ve ihracata dayalı büyüme fikrinin, politik ve konjonktürel altyapısının oluşturulması gerektiği artık görülmelidir. Genel seçimler nedeniyle kamu harcamaları yoluyla büyümeye yönelmek ise olumsuz küresel konjonktür nedeniyle akla getirilmemelidir. İhtiyacımız olan şey rekabetçi-gerçekçi kur ve yatırım ikliminin iyileştirilmesidir" dedi.
Özel tüketimin yavaşladığını, yerel seçimlerin ardından kamu harcamalarında frene basıldığını ve özel yatırımlardaki gerilemenin dikkat çektiğini kaydeden Yorgancılar, “Uzun süredir tüketim ve ithalata dayalı olarak büyüyen bir ekonomiye sahiptik. Yüksek faiz ve yüksek risk algısı tüketim artışını adeta durdurunca hem ithalat hem de yatırımlar geriledi. Reel sektör kurlardaki artışın da desteğiyle ihracata yönelerek ikinci çeyrekte büyümenin daha düşük kalmasını engellemiş oldu” diye konuştu.
Ekonominin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,1, yılın ilk yarısında ise yüzde 3,3 oranında büyümesini değerlendiren Yorgancılar, “Harcama büyümesi boyutundan bakıldığında; özel kesim yatırımlarının iki çeyrektir gerilediği bir dönemde ithalattaki gerileme ve ihracat artışı yani net dış ticaret ile kamu tüketim harcamalarının büyümeyi bu düzeyde tuttuğu görülüyor. Özel tüketim artışı ise durma noktasına geldi. Bu beklenen bir gelişmeydi. Zira kredilerle tüketim artışını sonsuza dek sürdürmek mümkün değildir. Halkın borçluluk düzeyinin çok yükseklere gelmesi nedeniyle yılın kalan bölümünde de benzer bir durum söz konusu olacaktır. Bu durumda yılın kalan bölümünde büyüme hızını kamu harcamaları ile ihracat belirleyecektir” şeklinde konuştu.
Üretim yönünden büyümenin çok belirgin bir şekilde yavaşlamış olmasına rağmen inşaat yanında finans-sigortacılık, madencilik, elektrik-gaz-buhar-iklimlendirme ve ulaşım-depolama sektörlerinin ekonomideki belirleyiciliğini vurgulayan Yorgancılar, şöyle devam etti: "Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2, yılın ilk yarısında ise yüzde 3,6’lık büyüme performansı gösteren imalat sanayi, büyümenin motoru olmuştur. İmalat sektöründe yılın ikinci çeyreğinde yakın komşu ülkelerdeki ciddi sorunlara rağmen ihracat yüzde 5,1 artarken ithalat yüzde 8 gerilemiştir. Sektörün yılın ilk yarısında yüzde 3,3 olan GSYİH artışının üzerinde gerçekleşen büyümesinin arkasında yerli girdi talebinde ve ihracattaki artış bulunmaktadır. Bu gelişme rekabetçi kurun yerli üretim ve sanayici açısından önemini bir kez daha ortaya koymaktadır."
Türkiye’nin ekonomik boyutta bir yol ayrımına geldiğini, yeni hükümet programından da ekonomi yönetiminin bunun farkında olduğunu gördüklerini kaydeden Yorgancılar, şunları söyledi: "Beklentimiz bu programın niyetler manzumesinden öteye geçerek uygulanmasıdır. Çünkü böylece yatırım ikliminin iyileştirilmesi, sanayi sektörü üretim deseninde yapısal dönüşüm sağlanarak bilgi çağı ürünlerinin üretilmesi, yerli üretim deseni ile tüketim deseninin uyumlaştırılması sağlanabilecektir. Türkiye için orta ve uzun vadede başka bir çıkış yolu da görünmemektedir."