Evlerini onlarla paylaşıp kimseyi misafir kabul etmiyorlar

Evlerini onlarla paylaşıp kimseyi misafir kabul etmiyorlar

Muğla ve ilçelerinde ipek böceği yetiştiriciliği yapan üreticiler, 45 günlük dönemin ardından hasada başladı. Mahsul almaya başlayan çiftçiler, evlerinin bir köşesinde ipek böceği yetiştirirken, diğer yandan da günlük yaşamlarını sürdürüyor.

Bazı aileler, evlerinin depo kısımlarında üretim yaparken, bazıları ise yeni yaptıkları binaların tüm odalarını ipek böceklerine ayırıyor.

Bursa Kozabirlik Kooperatif Müdürü Mehmet Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla'da ipek böceği yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü ile üreticilere ücretsiz, yumurtadan çıkmış ipek böceği dağıtıldığını söyledi.

Sönmez, Muğla'daki çalışmalara 2007 yılında 4 aile ile başladıklarına dikkati çekerek, "Bu yıl Muğla genelinde 102 aileye 173 paket ücretsiz böcek dağıtıldı. Her kutuda 20 bin yavru bulunuyor. Geçen yıl 90 aileye dağıtılan ipek böceklerinden yaklaşık 3 bin 728 kilogram koza alındı" dedi. Muğla'daki koza üretiminin Türkiye'de ortalamasının üzerinde olduğunu dile getiren Sönmez, üreticilerin 45 gün gibi kısa bir sürede oldukça iyi gelir elde ettiğini, bu nedenle ipek böceği üretici sayısında da artış yaşanmaya başladığını anlattı.

"Evlerimizin içinde bebek büyütür gibi böcek büyütüyoruz"

Köyceğiz ilçesinin Pınar köyünde ipek böceği yetiştiriciliği yapan Bircan Çakır, 5 yıl önce aldıkları eğitimin ardından kendilerine ücretsiz ipek böceği verildiğini söyledi. Köylerinde birçok ailenin bu işle uğraştığını belirten Çakır, "Bu işi ailece severek yapıyoruz. Çünkü emeğimizin karşılığını alıyoruz. İpek böcekleri yavru halde bize veriliyor, onlara gözümüz gibi bakıyoruz. 45 gün evlerimizin içinde bebek büyütür gibi böcek büyütüyoruz" diye konuştu.

Ercan Karaboğa ise 6 yıldır ipek böceği üretimi yaptığını kaydetti. Fazla bakımı olmayan, yormayan ve iyi gelir getiren bir iş yaptıklarını vurgulayan Karaboğa, "En büyük sorunumuz, böceklere bakacak geniş yer bulamıyoruz. Bu nedenle evlerimizde bakımlarını yapıyoruz. Buna rağmen yer yetmiyor. Özellikle bundan sonraki yıllarda yetkililerden bu işin gelişmesi için yer ve askı desteği istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Evin bütün odalarında bu işi yapıyoruz"

Pınarköy'de yeni yaptıkları dairenin alt katındaki tüm odalarda ipek böceği yetiştiriciliği yapan Gürcan Daşgın ise kısa sürede iyi gelir getirdiği için bu işi yaptığını söyledi. İpek böcekleri ile 45 gün evlerini paylaştıklarına işaret eden Daşgın, şöyle konuştu:

"Ailemle iki katlı yeni bir ev yaptık ama içine girmeden böceklerimizi 45 gün misafir olarak aldık. Evin bütün odalarında bu işi yapıyoruz. Yakında düğünüm olacak ve paraya ihtiyacım var. Bu nedenle yeni evimize gelini getirmeden önce böcekleri getirdim. Bütün odalarımızda onları misafir ediyorum. Kazandığım parayla da düğünümü yaparak gelini getireceğim inşallah. İpek böcekçiliği artık vazgeçilmezimiz. Bundan sonraki yıllarda da yapmaya devam edeceğiz."

"Mayıs ve haziran ayında evimize misafir kabul edemiyorum"

Köyde 9 yıldır ipek böceği yetiştiriciliği yapan Rukiye Çetin, Sabah ve akşam serinliğinde dut yaprağı toplayarak ipek böceklerini beslediğini anlattı. Eşinin istememesine rağmen bu işi çok sevdiğini, bundan sonra da yapmaya devam edeceğini bildiren Çetin, şunları kaydetti:

"Bir ev hanımı olarak hem çocuklarıma hem de ipek böceklerine bakıyorum. 45 gün gece gündüz onlara baktım. Çocuk büyütür gibi onları besledim ve büyüttüm. Şimdi ürünleri almaya başladım, çok mutluyum. Bizim için çok önemli bir gelir kapısı oldu. Mayıs ve haziran ayında evimize misafir kabul edemiyorum. Çünkü misafir odalarımızda böcekleri besliyorum. Buradan elde ettiğim gelirle çocuklarımın eğitim masraflarını karşıladım, bisikletlerini aldım, evimin pencerelerini yeniledim. Aile bütçesine katkı sağladığım için mutluyum."