Genç kemancının büyük başarısı
Dünyaca ünlü piyanistler Güher ve Süher Pekinel'in 'Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler' projesinde yer alan Veriko Tchumburidze, 'dünyanın en eski ve prestijli' yarışmaları arasında sayılan 15. Uluslararası Henryk Wieniawski Keman Yarışması'nda birinci oldu.
Proje sponsoru TÜPRAŞ'tan yapılan açıklamaya göre, Güher ve Süher Pekinel'in Türkiye'deki konservatuvar öğrencileri arasından seçtiği öğrencileri dünya sahnelerine kazandırma hedefiyle 7 yıl önce başlattığı "Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler" projesinin başarı hikayelerine bir yenisi daha eklendi.
Pekineller tarafından 14 yaşında keşfedilen Türkiye doğumlu Gürcü Veriko Tchumburidze, 15. Uluslararası Wieniawski Keman Yarışması'nda birinciliği kazandı. Türkiye-Gürcistan adına yarışan Tchumburidze, 8-23 Ekim'de Polonya’nın Poznan şehrinde 4 aşamada gerçekleştirilen yarışmada, 180 başvuru arasından seçilen 50 adayı geride bıraktı.
VERIKO TCHUMBURIDZE
Veriko Tchumburidze keman eğitimine 4 yaşında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda Selahattin Yunkuş'un öğrencisi olarak başladı. 2004'te Gülden Turalı Ulusal Keman Yarışması ve 2006'da Gürcistan Ulusal Yarışması'nda birinci olan Tchumburidze, Eylül 2012'de 7. Uluslararası Tchaikovsky Genç Müzisyenler Yarışması'nda jürinin ortak kararıyla en yüksek puanla birinciliği elde ederek, uluslararası festivallerden konser davetleri aldı.
Tchumburidze, 2010'da Güher ve Süher Pekinel'in mentorluğu ve TÜPRAŞ desteği ile devam eden "Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler" bursu kapsamında Viyana'da Hochschule für Musik'te pedagog Prof. Dora Schwarzberg ile çalıştı. Tchumburidze, çalışmalarını Münih Musik Hochschule'de Ana Chumachenco ile sürdürüyor.
Dünyanın önde gelen kemancılarıyla çeşitli masterclasslarda çalışan Tchumburidze, Zürih Oda Orkestrası, Münih Oda Orkestrası, Brandenburg Devlet Orkestrası, İsviçre Oda Orkestrası, Musikkolegium Winterthur, Rusya Devlet Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İzmir ve İstanbul Devlet Senfoni Orkestraları ile konserler verdi, Sascha Goetzel'in yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde 41. İstanbul Müzik Festivali'nin açılış konserini gerçekleştirdi.
Tchumburidze, Mart 2014'te Zürich Tonhalle'de "Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler" konseri kapsamında Lila Plak tarafından gerçekleşen DVD çekiminde yer aldı. Davet üzerine Temmuz 2014'te KKL Luzern'de Swiss Chamber Orchestra ile konser verdi.
Zürih Orpheum Müzik Vakfı'nın 25. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde genç sanatçılar arasından seçilerek Sony Classics ile Anton Wranitzky'nin keman konçertosunu kaydeden Tchumburidze'nin ikinci CD'si Ekim 2015'te Münih Oda Orkestrası ile Sony Classics'ten çıktı.
Tchumburidze, "Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler" projesinde yer alan çellist Dorukhan Doruk ve piyanist Yunus Tuncalı ile kurdukları "Trio Arte" ile çeşitli konserler verdi. Trio Arte, Nisan 2016'da İzmir ve İstanbul Devlet Senfoni ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestralarıyla Beethoven'ın Üçlü Konçertosu'nu seslendirdi.
Veriko Tchumburidze, 1756 yılı Giambattista Guadagnini yapımı bir keman çalıyor.
YARIŞMA
Poznan'da 15'incisi gerçekleştirilen Uluslararası Henryk Wieniawski Keman Yarışması, "dünyanın en prestijli" yarışmaları arasında gösteriliyor. 5 yılda bir Polonyalı besteci ve Keman virtüözü Henryk Wieniawski adına düzenlenen yarışma, "en yetenekli" 30 yaş altı kemancıları bir araya getiriyor. İlki 1935'te Wieniawski'nin doğumunun 100. yılı dolayısıyla Varşova'da düzenlenen yarışma, 1952'den itibaren Poznan'da yapılıyor.
Çeşitli ülkelerden 180 kişinin katıldığı ön elemede seçilen 50 adayın yarıştığı 4 elemeli yarışma, seyirciye açık olarak gerçekleşti ve yaklaşık 15 gün sürdü. Yarışan aday sayısının her elemede yarıya düştüğü yarışmanın final gecesinde Tayvan, Japonya, Güney Kore, Amerika, Polonya ve Türkiye'den 7 aday yarıştı ve her biri orkestra eşliğinde iki konçerto seslendirdi.
Veriko Tchumburidze, Wieniawski ve Şostakoviç'in keman konçertolarını seslendirdiği yarışma sonunda 30 bin avroluk birincilik ödülünün yanı sıra dünyanın önemli orkestralarıyla konser vermeye hak kazandı.
Onursal jüri başkanlığını yaşayan en önemli bestecilerden Kryszstof Penderecki ve jüri başkanlığını ünlü kemancı Maxim Vengerov'un yaptığı yarışmanın jüri üyeleri arasında pedagog Zakhar Bron ve keman virtüözü Ilya Gringolts da yer aldı.
Wieniawski Keman Yarışması'nda ödül kazananlar arasında David Oistrakh, Ginette Neveu, Ida Haendel, Tatiana Grindenko, Igor Oistrakh ve Julien Sitkovetsky gibi 20. yüzyılın önemli keman virtüözleri bulunuyor. Devlet sanatçısı Ayla Erduran da 1957'de 3. Wieniawski Keman Yarışması'nda Türkiye adına yarıştı ve 5'incilik ödülüne layık görüldü.
DÜNYA SAHNELERİNDE GENÇ MÜZİSYENLER PROJESİ
Güher ve Süher Pekinel'in 2010'da hayata geçirdiği "Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler" projesi, dünya çapında sanatçıların yetişmesi amacıyla genç yeteneklerin, her biri kendi alanında isim yapmış saygın pedagog ve müzisyenlerle çalışmasını sağlıyor.
Türkiye'nin çeşitli konservatuvarlarında düzenlenen sınavlar sonucu, farklı enstrüman dallarında seçilen ilk 10 genç yetenek, bursları dahilinde eğitimlerini Viyana, Leipzig, Tel Aviv, Bremen, Zürih, Köln ve Brüksel'de sürdürüyor, kariyer gelişimlerini, uluslararası yarışmalar ve tanınmış müzisyenlerin masterclasslarında gerçekleştiriyor.
Projenin ana sponsorluğunu son 3 yıldır Koç Topluluğu Enerji Grubu şirketi TÜPRAŞ üstleniyor. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç'un himayesiyle gerçekleşen iş birliği sonucu proje, 15-25 yaş arasındaki üstün yeteneklerin uluslararası düzeyde gelişimleri için Pekinellerin mentorluğunda eğitimlerine burs sağlıyor.