İki Üniversite Bitirdi Yorgancılığı Seçti
Fakülte mezunu Mehmet Ali Serin, okuduğu alanda çalışırken çocukluk yıllarında dayılarından öğrendiği ve yok olmasına gönlü elvermediği yorgancılık işine geri döndü. Okumanın her şeye çare olmadığını kaydeden Serin, ailelere de seslenerek çocuklarını bu tip işlere yönlendirmelerini istedi.
Çocukluk yıllarında yorgancılık yapan dayılarının yanına gidip geldikçe yorgancılık işini öğrenen ve işi sevmeye başlayan Mehmet Ali Serin, üniversiteyi bitirdikten sonra mezun olduğu alanda çalışmasına rağmen yorgancılığa olan tutkusu yüzünden işini bırakıp yorgancılık mesleğine geri döndü. On yaşında mesleğe başladığını kaydeden Serin, “Yıllar geçtikçe bu işin içine girdim, devam ettim. Yavaş yavaş öğrendiğimi ve sevdiğimi farkettim. Askere kadar bu mesleğe devam ettim. Sonra askerlik hayatı, okul hayatı, iş hayatı derken hepsini bitirdikten sonra mesleğe dönmeye karar verdim” dedi.
Üniversiteyi bitirmesine rağmen, mesleğin yitip gitmesine gönlü elvermediği için devam ettirmeyi düşündüğünü anlatan Serin, “Önce iki yıllık muhasebe bölümünü bitirdim ardından da 3 ve 4 olarak İşletme bölümünü bitirdim. Birkaç kurumda muhasebeci olarak çalıştım. Sonra özel sektörün muhasebe ve başka alanlarında çalıştım. İnsanın kendi işinden daha güzel başka bir iş olmadığını düşündüm ve mesleğime geri dönmeye karar verdim” şeklinde konuştu.
YORGANCI SAYISI BİR ELİN PARMAKLARINI GEÇMİYOR
Manisa’da, bir elin sayısını geçmeyecek kadar az yorgancı kaldığını kaydeden Serin, yorgancıların kendi aralarındaki küslük ve rekabet olduğunu düşündüğünü kaydederek şunları söyledi: “Bunların bir araya gelerek, nüfusa yönelik olarak daha güzel işler daha güzel ürünler yapacağını düşünüyorum. Az esnaf olmamıza rağmen rekabetin olması çok kötü. Bu da gelir düşüklüğüne neden oluyor. Bu bizim el sanatımız. Şuanki ücretler, fiyatlar hak ettiği noktada değil.”
MAKİNELEŞME YORGANCILIĞI ETKİLEDİ
Makineleşmenin birçok sektörü olduğu gibi yorgancılığı da çok fazla etkilediğini dile getiren Serin, şöyle konuştu:
“Özellikle elyaf ürünler, elyaf yataklar bizi çok etkiledi. Doğal olan, sağlıklı olan pamukların yerlerini hep plastik ve petrol ürünleri olan elyaf ve silikonlar aldı. Biz bir yorganı bir günde dikerken makineler bir yorganı 5 dakikada dikiyor. Bu bizim işimizi etkiliyor. Vatandaşlarımız da ister istemez ekonomi devri olduğu için daha uygun fiyata olan elyaf ve silikonları tercih ediyor. Biz, sağlık açısından bu ürünleri kesinlikle tavsiye etmiyoruz.”
OKUMAK HER ŞEYE ÇARE DEĞİL
Ailelerin artık çocuklarını bu mesleğe yönlendirmediğini belirten Serin, sözlerini şöyle tamamladı:
“Sadece bizim iş dalımız da değil diğer mesleklerde de bu durum aynı. Bizim mesleğimizin bitmemesi için kişi okusa bile bu mesleğin yanı sıra gelip okul sonrası, yaz dönemlerinde bu mesleği kesinlikle öğrenmelidir. Meslek altın zanaattir. Aileleri, çevremizdeki insanları, çocuklarını böyle işe yönlendirmelerini tavsiye ediyorum. Bu ileride onlar için daha iyi olacak. Okumak her şeye çare değil. Sadece bilgi edinirsin. İş hayatını belki genişletir belki de genişletmez ama elinde bir işi bir mesleği olduğu zaman okumaktan daha faydalıdır. Her alanda her zaman rızkını kazanabilir.”