Kulalılar Çöp Tesisi İstemiyor

Kulalılar Çöp Tesisi İstemiyor

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Kula’nın Gökçeören mahallesine 6 km uzaklıktaki alana yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi arsasında incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. İncelemeler sırasında Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Selendi Belediye Başkanı Nurullah Savaş Büyükşehir genel sekreteri Halil Memiş ve büyükşehir belediyesi daire başkanları ve sivil toplum kuruluşları başkanları eşlik etti.
Bazı vatandaşların Başkan Cengiz Ergün’e bu tesisin buraya yapılamasını istemiyoruz demesi ile açıklamada bulunan Manisa Büyükşehir belediye başkanı Cengiz Ergün; "Bu bizim tek başımıza verdiğimiz bir karar değil. Bunun valiliği var, çevre bakanlığı var, ilgili birimler var, ilgili kurumlar var, şehrin büyükşehir meclisi var, çevre il müdürlüğü var. Ortak bir çalışmayla hiç kimseye zarar gelmeden, hiç kimseyi rencide etmeden, mağdur etmeden, hiçbir şeyin içinde bir yer almayız. Ancak mevcut kanuni yönetmelikler çerçevesinde, sonuçta bizim Manisa’daki her sene patlayan yangın çöp alanları var biliyorsunuz. Burada yapılması düşünülen tesis, öyle bir tesis değil. Sizlere sunacağımız sunumlardan sonra, inşallah sizlerde ikna olma noktasına gelirsiniz. Son derece modern tesis ve çevreye de herhangi bir zararı söz konusu değil. Çöpün son sızıntı suyundan, arıtıldıktan sonra çıkan su, mevcut buradaki bağlara sulama olarak verilebilecek bir sistem. O açıdan ön yargıyı bırakarak hiç kimseyi mağdur etmememiz lazım. Sizin demenizle olmuyor bu işler. Sonuçta kurumların ortak kararıyla tespit yapılıp, yapım kararı alınıyor. Bunun kararını şahsım olarak ben vermiyorum. Sonuçta burada yaşayan 1000-2000 vatandaş değil, Salihli, Alaşehir, Sarıgöl, Selendi, Kula, Gördes, Demirci, Köprübaşı ilçelerinde yaşayan insanların çöpleri burada toplanacak. Her ilçeye çöp tesisi kurulamaz. Demirci’den ben 200 kilometre öteye Manisa’ya çöp taşıyamam. Bunların hepsinin bir maliyeti var” dedi
Gökçeören Tarım Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hikmet Uğurlu gelen misafirleri Gökçeören bölgesinde yetişen üzümden ikram ederek, "Tesisin Gökçeören bölgesinde kurulmasını istemiyorum" dedi. Uğurlu; "Başkanım biz bu alanda organik tarım yapmaya çalışıyoruz ve bu topraklar mera alanına, ekili tarım alanı. Çöp tesisinin bu alana kurulmasını istemiyoruz. Bu tesis daha verimsiz alanlara, tarıma elverişsiz çorak topraklara yapılsın" dedi
Kula Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aytekin Şadan ise, "Çöp tesisi kurulacak denildiğinde, kurak ve çorak bir arazi denildi. Ama görüldü gibi gayet verimli tarım arazilerinin bulunduğu bir yer. Kula halkı ve kamu vicdanı bu konuda sıkıntılı ve yaralıdır. Aydınlatılmadan böyle bir tesisin yapılmasına biz karşıyız. Zaten Kula’nın çöpünü değerlendirebileceğimiz bir tesisimiz var. Diğer ilçeler mutlaka bizim de ilçemizdir ama herkes kendi başının çaresine bakmalı. Biz diğer ilçelerin çöplüğü olmamalıyız" diye konuştu.
Çöp tesisi yapılacak alanda tarlası bulunan ve incelemeler esnasında ailesi ile birlikte tarlasında çalışan Mehmet Ali Kafalı; "Yıllardır bu araziler bizim. Ama buraya çöp tesisini kurulmasını istemiyoruz. Bütün Gökçeören köylüsü vatandaşlar olarak. Buraya çöp tesisi kurulduğu zaman kimse buralardan verim alamaz. Zararının olmasından dolayı buraya bu tesisi istemiyoruz” dedi.
Gökçeörenli Hasan Yapucu; ise, "Gökçeören’de esnaflık yapıyorum. Ben burada böyle bir tesisin olmasını istemiyorum. Bu topraklarda doğal üzüm yetişiyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’den özellikle rica ediyorum, çoluk çocuğumuzun rızkıyla, ömrüyle uğramasın. Çok istiyorsa Spil dağına yapsın. Gerekirse Göçeören Mahallesi sakinleri olarak engellemek adına gereken he türlü çalışmayı yapacağız.” dedi.