Neü’de "hinduizm’i Tanımak" Konulu Konferans

Neü’de "hinduizm’i Tanımak" Konulu Konferans

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) İlahiyat Fakültesi’nde “Hinduizm’i Tanımak” konulu konferans düzenlendi.
Programa konuşmacı olarak katılan Yrd. Doç. Dr. İndrani Kalkan, Hinduizm hakkında bilinmeyenleri, merak edilenleri ve genel hatlarıyla Hinduizm’in ne olduğu hakkında bilgi verdi.
Kendisi de bir Hindu olan ve bir Türk ile evli olan Kalkan, 20 yıldır Türkiye’de yaşadığını ve pek çok ülkeyi gezip gördüğünü söyledi.
Hindu olarak doğmuş olmasına rağmen bu konuda çok bilgili olmadığını hatırlatan Kalkan, Hinduizm’in bir din değil bir felsefe olduğunu kaydetti. Dünya üzerinde 800 milyon Hindu olduğunu vurgulayan Kalkan, Hinduizm’in kapılarının başka dine mensup insanlara kapalı olduğunu ifade etti. Hinduizm’de pek çok tanrının olduğunu ama yine onların üstünde tek bir tanrıya inandıklarını belirten Kalkan, “Şekil olarak bir şeyi tanrı olarak hayal etmek Hindulara daha kolay geliyor. Tek bir tanrı var ama tanrının farklı şekillerine ibadet ediyoruz. Farklı bölgelerde farklı tanrılar popülerdir. Ben Bengalliyim ve biz bayan tanrıçaya ibadet ederiz ama kuzeye gittiğinizde tanrılar değişir” dedi.
“HİNDULAR REENKARNASYONA İNANIR”
Her Hindu’nun ‘Karma’ denilen terime inandığını ve önceki hayatlarında yaşam biçimleriyle şekillendirdikleri Karmaların, bugünkü hayatlarını etkilediği söyleyen Kalkan, “Biz Hindular reenkarnasyona inanıyoruz. Biz dünyaya tekrar tekrar gelerek bu karmaları tamamlamaya çalışıyoruz. Eğer bu hayatta olumlu olumsuz bir şeyler yaşıyorsak bunun sebebi olarak bir önceki hayatımızdaki yaşam biçimimizi görüyoruz. İyi bir hayat yaşayarak bu hayattaki karmamızı iyileştirmeyi deniyoruz. En fazla 7 kere dünyaya gelerek Karmamızı tamamlayıp en son ulaşabileceğimiz noktaya, yani tanrının gücüyle buluşma anına geliyoruz” diye konuştu.
HİNDULAR ÖLÜLERİ NEDEN YAKARLAR?
Ölüleri vefatlarının ardından neden yaktıklarını anlatan Kalkan, bedeni bir çeşit elbise olarak gördüklerini, ruhun öldükten sonra başka bir bedene gireceğine inandıkları için ölüleri yaktıklarını kaydetti. Ölü yakmanın esas sebebinin ölünün bu dünyadaki tüm bağlarından koparılmak istenmesi olduğunu söyleyen Kalkan, dünyadaki maldan, mülkten ve bu dünyadaki değerli kıymetli eşyalarıyla olan bağlarından ruhun vazgeçmesinin ancak bedeninin yakılmasıyla mümkün olabileceğini ifade etti.
“HİNDUİZM’E GÖRE HAYATIN 4 EVRESİ VAR”
Hinduizm’e göre hayatın 4 evresi olduğunu ve bu 4 evrenin her birinin yaklaşık 20 yıla tekabül ettiğini belirten Kalkan, bu 4 evrenin Chaathra, Grahastha, Bardhakya, Sannyas’tan oluştuğunu birincisinin öğrencilik devresi, ikincisinin aile hayatı, üçüncüsünün emeklilik ve sonuncusu olan Sannyas’ta insanların dünyevi hayattan uzaklaşıp, ibadete ve maneviyata yöneldiklerini söyledi.
“OM KUTSAL BİR HECEDİR”
Hinduların tanrıyla birleşmek istedikleri zaman kutsal hece olan ‘om’u söylediklerini vurgulayan Kalkan, bunun bir seminer konusu olabilecek kadar önemli olduğunu ifade ederek, “Genelde herhangi bir yoga veya ibadetten önce kutsal heceyi söyleriz. Konsantrasyonumuzu tanrıya ayırmak ve tüm dikkatimizi ona vermek içindir bu. Mesela yeni bir fabrika açılacağı zaman veya bir hindistancevizi kıracağımız zaman kutsal heceyi söyleriz. Ama ben konuşmama başlarken söylemedim çünkü bu uygulamaların farklılıklarından kaynaklı. İnmiş bir kitabımız yok ve hissederek yaşıyoruz. Bana göre tüm dinler, Peygamberler ve yüce sözleriniz bizdeki om gibi kutsaldır” ifadelerini kullandı.
Öğrencilerden gelen din değiştirme sorularına yanıt veren Kalkan, İslamiyet’i seçmediğini Müslüman olsa da aynı şekilde dua edeceğini, gözlerini kapattığı an aynı hisle birlikte olduğunu bu yüzden de kendisi için Hindu olmak Hristiyan olmak veya Müslüman olmanın önemli olmadığını söyledi.
Prof. Dr. Sıddık Korkmaz’ın, Yrd. Doç. Dr. İndrani Kalkan’a plaket takdiminin ardından program sona erdi.