Öğrenciler Yarıyıl Tatilini Nasıl Değerlendirmeli
Milyonlarca öğrenci yarıyıl tatiline girmenin sevincini yaşarken uzmanlar bu dönemi verimli ve güzel geçirmek için öğrencilerin kendilerine mutlaka bir tatil programı hazırlaması gerektiğine dikkat çekiyor.
Meram Belediyesi Psikolojik Danışma Uzmanı Ali Şeker, Meclis Salonu’nda “Yarıyıl Tatili ve Anne-Baba Tutumları” konulu eğitim semineri verdi.
Okulların yarıyıl tatiline girmesinin bir dönem boyunca yeni bilgi ve beceriler kazanmış ve birçok alanda belirli bir performans sergilemiş olan öğrenciler için bir soluk alma ve dinlenme fırsatı olduğuna dikkat çeken Şeker, “Yarıyıl tatilini verimli ve güzel geçirmek için öğrencilerin kendilerine mutlaka bir tatil programı hazırlaması gerekir. Bu programda dinlenmeye, eğlenmeye ağırlık verildiği gibi zayıf derslerin telafisi ya da kendini eksik bulduğu konuların tekrarı için de zaman olmalıdır” dedi.
Psikolojik Danışma Uzmanı Şeker, birçok öğrencinin tatil boyunca kitap ve defterlerini bir köşeye atarak ve okulların açılış gününe kadar bütün gün televizyon seyredip geceleri geç saatlerde yatarak ya da odasına kapanıp bilgisayar başında saatlerini harcayarak değerlendirme eğiliminde olduğunu hatırlatarak, “Anne-babalar, ‘Televizyon seyretmiyor, bilgisayarla oynaması daha iyi’ diye düşünebilir. Bazı ebeveynler de ‘Oğlum tatil zaten, geç yatabilirsin’ toleransını çoktan vermiştir. Peki yarıyıl tatili, her şeyin bir köşeye itildiği, bütün gün televizyon seyredip bilgisayarla oynadığı, dışarı çıkıp gezip tozduğu bir dönem mi olmalıdır? Böyle bir tatil anlayışı öğrenciyi dinlenmekten çok yorar. Bu düzene alışık olmayan fizyolojik yapı önceleri zorlanır, daha sonrasında ise yavaş yavaş fizyolojik bir tembellik ortaya çıkar. Tatil bitiminde de olanlar olur, tatil boyunca tembelliğe alışan bünye okul açıldığında eski düzenine dönebilmek için zorlanacağı gibi uzun bir süre kendini toparlayamaz” diye konuştu
TATİLDE NE YAPMALI?
Yarıyıl tatilini verimli ve güzel geçirmek için öğrencilerin kendilerine mutlaka bir tatil programı hazırlaması gerektiğine işaret eden Şeker, “Bu programda dinlenmeye, eğlenmeye ağırlık verildiği gibi zayıf derslerin telafisi ya da kendini eksik bulduğu konuların tekrarı için de zaman olmalıdır. Özellikle okuldaki akademik başarısı düşük ve eksikleri fazla olan öğrencilerin diğer arkadaşlarına yetişmesi için tatil bulunmaz bir fırsattır. Konu yetiştirmede problemi olmayan, akademik başarısı iyi öğrenciler için ise tatilde öğrendikleri konuların tekrarını yapmaları yerinde olacaktır” ifadelerini kullandı.