Yaz niye gelmiyor? Uzmanlardan kritik uyarı!
Ahmet Uçar (Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Şube Müdürü): “Yaklaşık bir aydan bu yana özellikle kuzey kesimlerden gelen üst seviyedeki soğuk hava etkili oluyor. Yer seviyesinde ısı fazla olduğu için genellikle öğleden sonraları başlayıp belli bir süre devam eden yağışlar yaşıyoruz. Genelde mayıs ayında görülen yağışlar bu yıl haziran ayında da görülüyor. Bu yağışlara sistemin biraz ötelenmesi diyebiliriz. Bir de geçmiş yıllara göre, yağış miktarı normallerin üzerine çıktı. Örneğin Ankara’nın 50 yıllık ortalaması 35 milimetre iken, bu yıl ise bu miktar 100 milimetreye yaklaştı.”
Bir günde bir aylık yağmur
Prof. Dr. Selahattin İncecik (İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi): Gördüğümüz bu yağışlar konveksiyon tipi yağışlar. Normal cephesel tipli yağışların yani yılın belli dönemlerinde karşılaştığımız yağışlardan faklı olarak aşırı ısınma sonucunda meydana geliyor. Lokal ve daha kısa süreli yağışlar bunlar ve birden bire aşırı ısınmadan kaynaklanıyor. Dünyanın yağış rejimi değişti. İklim değişikliği bu. Yani belli aylarda beklediğimiz yağışlar, örneğin bir ay boyunca beklediğimiz yağışlar artık 1-2 günde meydana gelecek.”
Küresel ısınma yüzünden
Prof. Dr. Orhan Şen (İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi): “Şu anda yaşadığımız yağışlar, küresel ısınmayla ilgili olarak gerçekleşen yağışlar. İleride bu tür yağışların daha şiddetlisini de yaşayacağız. Şu an yaşadığımız yağışlar da haziran aynı sonuna kadar devam edecek. Ancak haziran bittiğinde ise bu yağışları arar hale geleceğiz. Çünkü bu kez yine küresel ısınmaya bağlı olarak sıcaklıklar artacak. Örneğin İstanbul’da yaz aylarında gördüğümüz sıcaklıkların ortalama 3 derece fazlasını yaşayacağız. Yani bu kez daha fazla ısınma olacak.”