Diş Hekimleri Ağız Hijyeni İle İlgili Bilinmeyenleri Anlattı
Küçükçekmece’de düzenlenen “Ağız ve Diş Sağlığı” seminerinde, diş hekimleri ağız ve diş sağlığı ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.
Küçükçekmece Belediyesi ve Bezm-i Alem Diş Hekimliği Fakültesi iş birliğiyle 22 Kasım Diş Hekimleri Günü dolayısıyla Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Ağız ve Diş Sağlığı” konulu seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Bezm-i Alem Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi doktorları, katılımcılara ağız ve diş sağlığı ile ilgili bilinmeyenleri anlattı. Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Güllüçayır’ın da katıldığı söyleşiye Küçükçekmeceliler yoğun ilgi gösterdi.
“4 YAŞINDAN İTİBAREN EMZİĞİ BIRAKTIRIN”
Seminerde Uzman Diş Hekimi Berza Şen Yılmaz, katılımcılara koruyucu diş hekimliği uygulamaları ile ilgili bilgi verdi. Yılmaz, dişlerin yapısının düzgün oluşması için ebeveynlere 4 yaşından itibaren çocuklarına emzik emmeyi bıraktırmalarını tavsiye etti.
AĞIZ HİJYENİ İÇİN BUNLARA DİKKAT
Doç. Dr. Ufuk Sezer ise ağız hijyeni ile ilgili katılımcılara tavsiyelerde bulundu. Diş rahatsızlıklarının kendini diş eti kanaması ve ağrılarla belli ettiğini belirten Sezer, “Dişler, düzgün fırçalanırsa kanama sona erer. Bu sorun ortadan kalkar. Peki düzgün fırçalama nasıl yapılmalı? Öncelikle yaşa uygun saplı fırçalar ve hasta ağzına uygun baş büyüklüğü olan fırçalar tercih edilmelidir. Sert fırçalar zannedildiği gibi diş üzerindeki eklentileri daha iyi temizlemez. Dişi yıpratır. Fırçanızı yumuşak tercih ederek yuvarlak hareketlerle dişlerinizi fırçalayın. Sakız ve misvak kullanımı da diş temizlemede etkilidir. Ağız kokusunu önlemek için ise dilinizi fırçalayın” dedi.
“BEYAZLATICI MACUNLARI TERCİH ETMEYİN”
Doç. Dr. Ufuk Sezer diş fırçalamada ve macun seçiminde de beyazlatıcı etkili macunlardan uzak durulmasını söyleyerek, bu macunların diş yüzeyinde madde kaybına sebep olduğunu ifade etti.
Seminere konuk olan bir başka Diş Hekimi Doç. Dr. Ahmet Mihmanlı ise, diş implantları ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. Ağızdaki diş boşluklarının kemik erimesine ve kemik kaybına sebep olduğunu ifade eden Mihmanlı, yapay diş kökü olan implantın vücut için dost olduğunu belirterek, bu yöntemin hastanın yaşı değil, sağlık durumuna göre uygulandığını ifade etti.
“PROTEZLERİ DİŞ İPLERİYLE TEMİZLEYİN”
Diş protezleri ile ilgili Küçükçekmecelileri bilgilendiren Doç. Dr. Tuğrul Sarı da ağızdaki protezlerle ilgili ağız kokusu şikayetleri aldıklarını belirterek, “Protez ağız kokusu yapmaz. Protez porselendir. Ağız kokusu yapan diş kökleri ve protez arasına giren artıklardır. Bunlar da diş ipleri ile temizlenmelidir” dedi.
Seminer sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan hekimlere, Başkan Yardımcısı Sibel Güllüçayır katılımlarından dolayı teşekkür ederek çiçek verdi.