Dışişleri Sözcüsü Bilgiç Gündemi Değerlendirdi

Dışişleri Sözcüsü Bilgiç Gündemi Değerlendirdi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Yemen’deki gelişmeleri değerlendirerek, "Bizim dileğimiz bir an evvel Yemen’in de istikrara kavuşması. Büyükelçimize karşı bir tehdit yok" dedi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bugün itibarıyla Londra’ya gideceğini belirterek, Çavuşoğlu’nun DEAŞ’la Mücadele Toplantısı’na katılacağını bildirdi. Uluslararası koalisyon grubunun toplantısının yarın yapılacağını anlatan Bilgiç, Bakan Çavuşoğlu’nun bu toplantılarda konuşma yapacağını, yaklaşık 20 ülkenin olduğu toplantı sonunda herhangi bir bildirinin olmayacağını ifade etti. Bilgiç, Bakan Çavuşoğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Etiyopya, Somali ve Cubuti ziyaretlerine katılacağını ve cumartesi günü Türkiye’de olacağını dile getirdi. Bilgiç, 25 Ocak’ta Macaristan Dışişleri Bakanının Türkiye’ye geleceğini ve ortak bir basın toplantısının olacağını da söyledi.
Bakan Çavuşoğlu’nun 27 Ocak’ta Polonya’ya gideceğini belirten Bilgiç, "Heyetinde Musevi cemaatinden de yetkililer bulunacak. Polonya’nın ardından Türkmenistan’a gidecek. Ulaşım, enerji alanındaki işbirliği olanakları da bu ziyaret sırasında ele alınacak" dedi.
Bilgiç, açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin "İspanya Cumhurbaşkanının açıklamaları olmuştu, Medeniyetler İttifakı projesi kapsamında nasıl bir toplantı planlaması yapıyorsunuz?" sorusuna Bilgiç, "İspanya kaynaklı haberlere atıfla Türkiye’deki bir haber ajansında yer aldı. İspanyol yetkilileriyle, onlar bizimle temas ettiler. İspanya’nın Medeniyetler İttifakı programını rafa kaldırdığının doğru olmadığını söylediler. Bu haber baştan doğru olmayan bir haber. İspanya Dışişleri Bakanı 20 Ocak’ta yaptığı konuşmada Medeniyetler İttifakı’na değindi. Bu haber ortaya çıktığı andan itibaren hem yazılı hem de internet medyasında bu yer aldı. İspanyol büyükelçinin ilgili kuruluşlara gönderdiği yazı haberlerde yer almadı. İspanya’yla Medeniyetler İttifakı alanındaki işbirliğimiz devam edecek. Önümüzdeki günlerde gereken temaslar yapılır ve karar alınır. DEAŞ, Charlie Hebdo saldırısını gözönüne aldığımızda aslında Medeniyetler İttifakı çok önemli bir girişim. Çok fazla ülke tarafından da takip ediliyor BM nezdinde, Medeniyetler İttifakı anlamında çabalarımız devam edecek" karşılığını verdi.
ABD Başkanı Barack Obama’nın uluslararası terör zirvesi yapacağı yönündeki haberlerin sorulması üzerine Bilgiç, "Amerika Başkanı Obama’nın terörle mücadele konusunda toplantı düzenleyeceğini söylediniz. Bu toplantı Şubat ayı içinde olacak. Onun için bu aşamada spesifik olarak bir davetin geldiği hususunda benim bir bilgim yok. DEAŞ’la ve terörizmle mücadelede toplantılar gerçekleştirilebilir. Türkiye, DEAŞ’la mücadelede çok önemli bir oyuncu. DEAŞ’la mücadelede bizim fikirlerimizin alınması da önemli" diye konuştu.
Katar temaslarında Türkiye’nin Mısır ile diyaloğunun gündeme gelip gelmediğine ilişkin soru üzerine Bilgiç, "Katar’la siyasi ilişkilerimiz üst seviyede. Tabi ki hem ikili, hem bölgesel hem de siyasal konularda görüş alışverişinde bulunuyoruz. Katar’ın üçüncü ülkelerle ilişkilerine ilişkin yorum yapmam doğru olmaz. Türkiye’nin Mısır’a yönelik politikası belli. Katar’ın arabuluculuk yapması görüşmelerde gündeme gelmedi" dedi.
Hrant Dink’in ölüm yıldönümü ve verilen mesajların hatırlatılması üzerine Bilgiç, "Geçen yıl siyasi bir perspektif çizilmedi, hem de Ermenilerle geleceğimize ışık tutuyoruz. Asıl önemli husus, 1915 acısını istismara dayanan politikalara karşı net bir tavır koyuyoruz. İnsani ilişkilerin önemine dikkat çekiyoruz. Bu açıklama vicdani bir duruş ve insani bir perspektif teşkil ediyor. Polonya’da Ermenistan’dan kimin katılacağını bilmiyorum. Böyle bir görüşme öngörülmüyor" dedi.
DEAŞ’LA MÜCADELE
"DEAŞ’la mücadelede Türkiye’nin sınır güvenliğine yönelik atacağı adımlar var mıdır?" sorusuna Bilgiç, "Türkiye, terörden çok çekmiş bir ülke. DEAŞ bir terör örgütü. Türkiye’nin terörle mücadelesinden herhangi bir şüphe duyulmaması lazım. Türkiye özellikle teröre karşı Suriye ve Irak’taki terör örgütüne karşı politikasını Galler, Paris ve Cidde’de açık bir şekilde ortaya koydu. İstihbarat işbirliğinin ne kadar önemli olduğu tekrar ortaya çıktı. Türkiye, Eylül-Ekim ayında gündeme gelen Türkiye’nin sınırlarının geçişken olduğu iddialarına yanıt verdi. Oluşturulan listeden bin 56 kişi sınır dışı edildi. Türk makamları olarak her türlü tedbiri alıyoruz. Türk yetkilileri sınırdaki güvenliği tesis etme anlamında birçok adım atmışlardır" cevabını verdi.
Bilgiç, Amerika’nın Suriye konusunda politika değişikliğine gidip gitmeyeceğine ilişkin soruya, "Bizim Suriye konusundaki önceliğimiz çok açık ve bunda herhangi bir değişiklik yok. Bu eli kanlı rejim Suriye’de kaldığı sürece yaratılan boşluktan terör örgütleri yararlanıyor. Esad rejimi orada kaldığı sürece Suriye’deki istikrarsızlık devam edecek. Bizim Suriye politikamızda herhangi bir değişiklik yok. Rejimin el çekmesini, halk katmanlarının isteklerine yanıt verecek bir rejimin demokratik şekilde gelmesini istiyoruz" karşılığını verdi.
Bir gazetecinin "Paris saldırısı somut bir değişiklik yarattı mı, istihbarat paylaşımı konusunda herhangi bir değişiklik var mı?" sorusuna Bilgiç, "İstihbarat paylaşımı olmadan terörle mücadele olmaz. Avrupalı ülkelerden biz bunu bekliyoruz. Bizim deporte ettiğimiz insanlar 3-5 ay sonra yine sınırımızı geçmek için geliyorlar. Bunların işbirliği içinde koordine edilmesini düşünüyoruz. Yarınki toplantıda istihbarat paylaşımının önemine değineceğiz. Biz, istihbarat işbirliğinin her birisine açığız" şeklinde cevap verdi.
"Katar ziyaretinde Hamas gündeme geldi mi?" sorusu üzerine Bilgiç, "Bu konular görüşüldü, Hamas’ın Katar’dan çıkarılacağına ilişkin şeyler doğrulanmadı" dedi.
İSRAİL’LE TAZMİNAT GÖRÜŞMELERİ
Başka bir gazetecinin, "Paris saldırılarının ardından İsrail ve Türkiye arasında çok sert açıklamaların olduğu dönemi gördük. Tazminat görüşmelerinin yeniden başlaması yönünde yeni bir gelişme var mı?" sorusuna Bilgiç, "Tazminat konusunda bıraktığımız nokta, ileriye gidiş söz konusu değil. Gazze saldırıları yüzünden bu gerçekleşmedi, diğeri de Gazze ve Filistin üzerindeki ablukaların kaldırılması. Gazze saldırılarında binlerce masum insan hayatını kaybetti. Bundan sonra yasadışı yerleşim yerleri İsrail tarafından oluşturuldu. Bütün bunlar art arda konulduğunda Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin düzelmesi için gerekli atmosferin sağlanamadığı ortada" karşılığını verdi.
Eğit-Donat’ta yeni bir gelişmenin olup olmadığının sorulması üzerine ise Bilgiç, "Herhangi bir gelişme yok. Mart ayında başlayacağını söylemişti, bu konuya ilişkin bir mutabakat mevcut fakat teknik detaylar üzerinde çalışılıyor" diye konuştu.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN KISITLANDIĞI İDDİALARI
Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’de ifade özgürlüğünün kısıtlandığına yönelik kararının hatırlatılması üzerine Bilgiç, "Biz bu kararı reddediyoruz. Ne başlığı ne içeriğiyle mutabık değiliz. AB kurumlarına saygı gösteriyoruz ama iletişim kanallarının açık olmasını istiyoruz. AB Parlamentosu’nun aldığı karar tek taraflı ve önyargılarla yazılmış bir karar. Türkiye’de ifade özgürlüğü anayasal teminat altında. Türkiye’deki yasal sürece güvenmek lazım. AB Parlamentosu, Türkiye’yi basın ve ifade özgürlüğü konusunda eleştiriyor ama AB-Türkiye müzakereleri çerçevesinde açılmamış bazı başlıklar var. AB Parlamentosu Türkiye’ye yardım etmek istiyorsa bu fasılların açılmasına yönelik siyasi engelleri kaldırabilir. Türkiye’de özellikle son dönemde ifade ve basın özgürlüğüne yönelik adımlar atıldı. Önümüzdeki dönemde yine adımlar atılacak. Siyasi saiklerle engellenen fasılların önünün açılması lazım. Türkiye’ye yardımcı olunmak isteniyorsa böyle olunabilir" ifadelerini kullandı.
YEMEN’DEKİ GELİŞMELER
Başka bir gazetecinin, "Yemen’deki gelişmelere bağlı olarak Türkiye’nin Yemen’deki büyükelçiliği için bir tehlike söz konusu mu?" sorusuna Bilgiç, "Büyükelçiyle bugün konuştum. Bizim dileğimiz bir an evvel Yemen’in de istikrara kavuşması. Büyükelçimize karşı bir tehdit yok" cevabını verdi.