Diyarbakır Barosu’ndan Adli Yıl Açılış Açıklaması
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Ankara’da düzenlenen adli açılış yılı konuşmasına hükümetten hiç bir yetkilinin katılmamasına, "Adli yıl açılışına, Türkiye Barolar Birliği Başkanı’nın Danıştay’ın 146. kuruluş yıl dönümündeki konuşması gerekçe gösterilerek başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, Başbakan ve Adalet Bakanı dahil hiç bir hükümet yetkilisinin katılmaması kabullenilebilir bir durum değildir" dedi.
Adli yılı açılışıyla ilgili Diyarbakır Baro üyeleri adliye sarayı binası önünde bir araya geldi. Baro üyeleri adına açıklamayı okuyan Diyarbakır Barosu Başkanı avukat Tahir Elçi, yargıda yaşanan sorunları, Türkiye Barolar Birliği Başkanı’nın Yargıtay’da düzenlenen adli yıl açılış törenine katılmasından dolayı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet üyelerini katılmaması konusu ve avukatların yaşadığı sorunlara değindi.
"ANAYASA MAHKEMESİNİN İSTİSNAİ BİR İKİ KARARI DIŞINDA TÜRKİYE’DEKİ YARGININ ADALET ÜRETMEDİĞİNİ ARTIK HERKES ANLAMIŞTIR"
Demokratik ve hukukun üstünlüğüne dayalı bir toplumda, bireyin ve toplumun en temel güvencesinin bağımsız ve tarafsız yargı olduğunu aktaran Elçi, Türkiye’de cumhuriyet tarihi boyunca yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının hep sorun olduğunu öne sürdü. Elçi, "Geride bıraktığımız yıl yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlenmesi bir yana, yargının içinde olduğu içler acısı durum bütün çıplaklığıyla ortaya çıkmıştır. Bir yandan yargı içindeki ideolojik-politik klik ve gruplaşmaların varlığı ayyuka çıkmış, öte yandan geçtiğimiz Aralık ayında İstanbul’da başlatılan bir yolsuzluk soruşturması ve yargı içindeki bir yapının tasfiyesi gerekçe gösterilerek dünyanın demokratik olmayan ülkelerinde bile görülemeyecek nitelikte yargıya müdahaleler yapılmış, yapılmaktadır. Yargıda tam bir kaos yaşanmaktadır. Toplumun yargıya ve adalete olan çok sınırlı güveni de tümüyle aşınmış, Anayasa Mahkemesi’nin istisnai bir iki kararı dışında Türkiye’deki yargının adalet üretmediğini artık herkes anlamıştır" diye konuştu.
"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN VE SAVUNMA HAKKINA SAYGININ BİR GEREĞİDİR"
Elçi, Yargıtay’da bugün düzenlenen adli yıl açılış töreninde yaşanan krize de değindi. Adli yıl açılış törenine Cumhurbaşkanı ve hükümet üyelerinin katılmamasını kabul edilir bir durum olmadığını savunan Elçi, "Yetkililerin öteden beri savunmayı ve savunma mesleğinin temsilcisi avukatları yadsıyıcı ve dışlayıcı tutumu, bu yıl Ankara’daki adli yıl açılışı töreni ile bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Şu saatlerde Ankara’da da yapılmakta olan adli yıl açılışına, Türkiye Barolar Birliği Başkanı’nın Danıştay’ın 146. kuruluş yıl dönümündeki konuşması gerekçe gösterilerek başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, Başbakan ve Adalet Bakanı dahil hiç bir hükümet yetkilisinin katılmaması kabullenilebilir bir durum değildir. TBB Başkanı’nın konuşması uzun ve rahatsız edici bulunmuşsa da, yargının asli bir unsuru olan savunmanın temsilcisinin açıklamalarını dinlemek, ona tahammül etmek demokratik bir ülkede ifade özgürlüğünün ve savunma hakkına saygının bir gereğidir" şeklinde konuştu.
"MESLEĞİMİZİN SORUNLARI DA HER GEÇEN BÜYÜYEREK AĞIRLAŞMAKTADIR"
Avukatların sorunlarının her geçen gün büyüdüğü anlatan Elçi, avukatların yaşadığı ekonomik sorunların mesleği tehdit etmekte olduğunu söyledi. Elçi, "Hiç şüphesiz her adli yıl açılışında, bireylerin hak ve adalet mücadelesinin en temel ve vazgeçilmez unsuru olan avukatların ve avukatlık mesleğinin sorunlarının çözümüne dair beklentilerimizi ve taleplerimizi de dile getiriyoruz. Mesleğimizin sorunları da her geçen büyüyerek ağırlaşmaktadır. Bir yandan kaliteli bir hukuk eğitimi sunamayan ve sayıları her gün giderek artan hukuk fakülteleri, diğer yandan meslektaşlarımızın ekonomik sorunları avukatlık mesleğinin geleceğini tehdit etmektedir" ifadelerini kullandı.