Diyarbakır Heyeti İzmir Belediyesi’nin Çalişmalarini İnceledi
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş ve beraberindeki heyet, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerelde kalkınma modeliyle kırsalda gerçekleştirdiği çalışmalardan oluşan Bayındır ve Tire’deki kooperatiflerini inceledi.
İzmir Enternasyonal Fuarı nedeniyle kentte bulunan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş ile beraberindeki Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, Kültür ve Turizm Müdürü Cevahir Sadak Düzgün, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Kaya, Fen İşleri Daire Başkanı Bülent uçan İzmir’deki sözleşmeli üretim modellerini yerinde inceleyerek, deneyim paylaşımında bulundu. Diyarbakır heyetine, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ziya Çavdar, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Barış Karcı, Büyükşehir belediyesi meclis üyesi ve Konak eski Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ ile Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi eşlik etti.
Heyet ilk önce Torbalı ilçesinde bulunan Bayındır Çiçek Üreticileri ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni gezdi. Burada kendilerini karşılayan Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Sümerkan çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı. Sümerkan, 2000 yılında kurdukları kooperatifin STK içerisinde en güçlüsü olduğunu belirtti. Kooperatife kayıtlı 360 üreticinin bulunduğunu belirten Sümerkan, ilkbahar ve sonbaharda yaklaşık 4 bin kişiye istihdam sağladıklarını söyledi. Sümerkan, "Türkiye’de ilk defa sözleşmeli üretimi İzmir Büyükşehir Belediyesi yaptı. Belediyeyi kırsaldan kalkınmayı hedefleyen politika uyguladık. Emeğe saygı ile yola çıktık. amacımız üreticinin ekmekteki dilimini arttırmaktır. Diyarbakır’da da bu uygulamanın hayata geçmesi için katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.
Daha sonra söz alan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş ise, yerel yönetimlerin sadece altyapı çalışmalarından ibaret olmadığını ve yerel ekonomiyi güçlendirmek için de adımlar atacaklarını söyledi. Çağdaş, "Siyaseten sadece emek sömürüsüne bağlı olmayan kooperatifçilik gibi alternatif üretim biçimlerinin mutlaka olması gerekmekte. Emeğin korunması amacıyla üreticinin örgütlenmesini önemsiyoruz. Siyaseten önümüze koyduğumuz bazı hedefleri buradaki üreticilerle ve sizlerin desteğiyle oluşturduğu bir yapıyı yerinde görmek, izlemek ve bu modeli Diyarbakır’da farklı alanlara taşımak amacıyla buradayız" diye konuştu.
Heyet daha sonra İzmir’in Tire ilçesindeki Tire Süt Kooperatifi’ne gitti. Kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük kooperatifin çalışmaları hakkında bilgi alışverişinde bulundu.