Diyarbakır’da İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimi Toplantısı

Diyarbakır’da İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimi Toplantısı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yapısal değişiklik ile iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine başladı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı bünyesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Şube Müdürlüğü oluşturuldu. İş sağlığı uzmanlarının çalıştığı müdürlüğün organize ettiği iş sağlığı ve güvenliği ile temel ilk yardım eğitim programı tiyatro salonunda başladı. Teorik ve uygulamalı eğitim Mahalli İdareler Derneği Antalya Şube Başkanlığı ile ortaklaşa yürütülüyor.
Eğitim programına Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, Genel Sekreter Yardımcıları, daire başkanları ile çalışanlar katıldı. Programın açılışında konuşan Eşbaşkanı Fırat Anlı, "Ortak yaşam gayemiz insandır, yaşamdır, hayattır. İnsanların esenliğidir. İnsanların sağlıdır, huzuru ve mutluluğudur” dedi. Her şeyin bunun etrafında döndüğünü ifade eden Anlı, “Bütün inançlar, ideolojiler, siyasetler, çabalar, aileler, şehirlerin tümü insanların daha rahat etmesi için, daha iyi yaşaması için, daha mutlu, daha esenlikli içinde yaşamasını amaçlıyor. Attığımız her adım bu amaca hizmet ediyor. Atılan her adımın temel gayesi buna ulaşmaktır. Bugünkü eğitim başlığımız belki teknik gelebilir. Daha çok iş sağlığı ve güvenliği, ama nihayetinde merkezinde insan var. Hepimiz televizyonlarda izliyoruz. Çok basit gerekçelerle insan hayatları körelebiliyor. Çok basit gerekçelerle sevdiklerimizi yitirebiliyoruz. Ve bu hayatın son derece olağan, son derece olağan rutine binmiş, kanıksadığımız vaka-i adliyeden dediğimiz olaylar haline geliyor. Oysa bir insanımızın tırnağının incinmesi bile hepimiz açısından kabul edilemez bir durumdur" dedi.
"HİÇBİR ŞEYE SIRADAN YAKLAŞILMAMALI"
Hiçbir şeye sıradan yaklaşmamak gerektiğini ifade eden Anlı, "Bunu en baştan yaptığımız işlerle alakalı, yürüttüğümüz çalışmalarla alakalı faaliyetteki temel ilke ve kurallara uygun davranılması gerekiyor. Son derece vahim bir tablo, yasalarla siz hayatı idare edemezsiniz. Yasalarla siz hayata yön veremezsiniz. Ama bu yasalara uyma noktasında, eğer o yasalar toplumsal menfaati, kişisel anlamda sağlığımızı ve güvenliğimizi bizi koruyacaksa, onu uygulama noktasında taviz vermemek gerekiyor. Eğer bir yolda hız limiti 90’sa onu geçmemek gerekiyor. Burada yasalar yaşamın gerçekliğiyle örtüştüğü için, yasaların mutlak suretle uygulanması gerekiyor. Toplumsal meşruiyet ve insan hayatı söz konusuysa, bu yasaları uygulamaktan kimse itina edemez. O çalışmamız belli boyutlarıyla olgunlaştı. Ama halen eksiklerimiz, yetersizliklerimiz var. Hala yapamadıklarımız var. Bu çalışma bunu giderme noktasında önemli katkı sunacaktır. En azından farkındalık yaratma, yapacağımız işe daha sağlıklı bir yaklaşım gösterme açısından olumlu olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
"DÜNYA VE TÜRKİYE TABLOSU İYİ DEĞİL"
İş güvenliği, iş kazalarıyla ilgili tablo çok vahim bir tablo olduğunu anlatan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Anlı, konuşmasına şöyle devam etti:
"Her yıl dünyada 270 milyon iş kazası oluyor. Bunun sonucunda da 2 milyon 300 bin insan yaşamını yitiriyor. Yani birçok şehrin nüfusundan fazla insan sadece iş kazalarından yaşamını yitiriyor. Bundan çok çok fazla 160 milyon insan da meslek hastalığına ya da iş kazasına uğruyor. Türkiye’de günde 176 iş kazası meydana geliyor. Bir günde 176 işçi, memur, emekçi, çalışan insanlarımız iş kazasına uğruyor. Bunun sonucunda 3 kişi yaşamını yitiriyor. Yani bu salonda 176 kişi varsa, 3 kişi potansiyel adaydır. Bu salondaki 3 arkadaşımız, böyle bir risk altındadır. Bunu kamu kurumlarına, diğer özel sektörlere, tarlalarda çalışan, yaşamın birçok alanında çalışan insanlara uyarladığımızda kabul edilemez bir tabloyla karşı karşıyayız. Her insanımız sabah evden çıkarken, evliyse, çoluk çocuk sahibiyse, eşiyle, çocuğuyla akşam tekrar bir araya gelmek için vedalaşıyor. Ve alın teriyle, emeğiyle, evine emek götürme mücadelesini sürdürüyor. Akşam eve tam ve sağlam dönebileceği koşulları hep beraber sağlamak zorundayız. Bunu asla ihmal edemeyiz, sıradan yaklaşamayız. Her arkadaşımız bunu dikkate almalıdır. Biz de arkadaşlarımızı koruyacak, hem iş güvenliğini hem de kişisel sağlığını riske atabilecek tüm unsurları hep beraber ortadan kaldıralım. Biz bu konuda kararlıyız."
"SİZE ZARAR GELMEMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Verilen eğitimin bir ilk adım olduğunu bunun ikinci adımının analiz yapıp bir fizibilitenin ortaya çıkması olduğunu ifade eden Anlı, "Son olarak da buna uygun bir eylem planının hazırlayıp, hep beraber bunu yaşama geçirmek gerekiyor. Böylesine güvensiz görülen bir coğrafyada, insan hayatının bu kadar değersizleştiği bir coğrafyada biz sizin yaptığınız çalışmaya, her emeğe saygı duyuyoruz. Ve sizin güvenliğiniz, sizin sağlığınız bu şehrin sağlığıdır. Sizin ortaya koyacağınız her şey bu kentteki beşikteki bebekten, mezarına kadarki bütün halka, daha sağlıklı bir hizmet olarak sunuluyor. Onun için bizim açımızdan değerlisiniz. Size bir zarar gelmemesi için çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Açılış konuşmasının ardından iş sağlığı uzmanları belediye çalışanlarına eğitim vermeye başladı. Eğitim hafta boyunca sürecek.