Diyarbakır’da Kadın Belediye Başkanları Bir Araya Geldi
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Türkiye’deki yasal mevzuatın, yerel yönetimlere hayat hakkı vermediğine dikkat çekerek, “Mevzuatın yerel yönetimleri bir anlamda merkezi hükümetin taşeronu olarak görüyor” dedi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği’nin (GABB) Yerel Yönetimler Akademisi Sümerpark resepsiyon salonunda üye belediyelerin kadın eş başkanlarına yönelik olarak “Yerel Yönetimler ve Kadın” başlıklı bir eğitim düzenledi. İki günlük eğitimin açılışında GABB Başkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, mevzuat ve sistem eleştirisi yaparak eş başkanlık sistemi hakkında bir konuşma yaptı. Kışanak, kadın belediye eş başkanlarına seslenerek, "Hepimiz hayatın ihtiyaçlarını karşılama, yerel yönetimlerin hizmet kalitesini yükseltme, kentimizde yaşanan tüm sorunlarının muhataplığını yaparak çözüm arama gibi zor ve önemli bir görev üstlendik" diye konuştu. İki gün boyunca görevlerini bırakarak eğitime gelmenin zorluğunun farkında olduğunu belirten Kışanak, "Yaşam boyunca deneyimlerimizden şunu gördük ki, eğitimler bir yenilenmedir, eksiklerini görmedir, yeniden üretimdir. Hem kendini yeniden üretmek eksiklerini tamamlamak, hem de hep birlikte bir araya gelmenin yarattığı sinerjiden yararlanmaktır" şeklinde konuştu. GABB eğitimlerinin klasik örgün eğitim mantığının ötesinde, birlikte öğrenme eğitimi olduğunu kaydeden Kışanak, "İki günlük program içerisinde birlikte öğreneceğiz, birlikte tartışacağız ve buradan güçlenerek çıkacağız. Gittiğimizde her birimiz sorumluluk alanımızda eş başkanlık sistemini, demokratik yönetim anlayışını, halka hizmet etmenin önemini, sorumluluğu, misyonunu çok daha güçlü bir şekilde yerine getirebilecek imkanlara kavuşmuş olacağız" ifadelerini kullandı.
GABB bünyesinde çalışmalarını sürdüren Yerel Yönetimler Akademisi’nin son derece önemli bir işlevi, sorumluluğu ve misyonu olan bir yapılanma olduğunu aktaran Kışanak, yerel yönetimlerle ilgili mevzuat konusunda farklı farklı beklenti olduğunu, bununla birlikte yerel yönetim anlayışlarının mevzuatla birlikte yeniden tartışılması gerektiğini kaydetti.
Kışanak konuşmasının devamında şunları söyledi:
"Türkiye’deki yasal mevzuatlar ne yazık ki yerel yönetimlere hayat hakkı tanımıyor. Yerel yönetimleri bir anlamda merkezi hükümetin taşeronu olarak görüyor. Merkezi hükümetin Ankara’da yapamayacağı temizlik, kanalizasyon gibi işlerini sanki bize vermişler. Biz sanki onların taşeronuyuz, bunları yapmakla sınırlıyız. Yasalar bizim önümüzü açan, bize yetki veren, bizi halkla buluşturan, halkın sorularını çözme konusunda etkin bir durumda değil. Yasalar tam tersine bizi nasıl sınırlayacaklarını sürekli düzenlemişler. Yerel yönetimlerin sınırlarını çizmeye etkisiz kılmaya, Türkiye’de sadece merkezi otoritenin düzenlediği çerçeve içerisinde hareket etmeye zorlayan bir yaklaşım bulunmaktadır."