Doğalgaz Ve Elektrik Faturaları ‘estove’ İle Daha Az Gelecek

Doğalgaz Ve Elektrik Faturaları ‘estove’ İle Daha Az Gelecek

Türkiye’nin en önemli stratejik madeni bor, Estove ısıtıcıda nano teknolojiyle buluştu.
Ar-Ge yatırımlarında Türkiye’nin öncü kuruluşu Enover Enerji ve Isı Sistemleri, ısıtma-soğutmada son kullanıcıya tasarruf ve verimlilik sağlayan Estove’u satışa sundu. Enover Enerji ve Isı Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Malik Çağlar, “Ülkemizin en önemli stratejik kaynağını ekonomiye kazandırdık. Bor madenini ısıtma ve soğutma, ısı geri kazanım, enerji santralleri, demir çelik sanayi ve ısı transferi kullanan tüm sanayi sektörlerinin stratejik değeri haline getirdik. Nano teknolojili bor ile ilk defa son tüketiciye hitap eden bir ürün geliştirilerek satışa sunuldu” dedi.
Türkiye’nin öncü Ar-Ge kuruluşu Enover Enerji ve Isı Sistemleri, nano teknolojili bor ile geliştirdiği Estove ısıtıcıyı tüketicinin beğenisine sundu. İlk etapta 15 bin adet üretilen ısıtıcıların 5 bini Türkiye çapındaki 350 bayii aracılığıyla kısa sürede satıldı. Gelen talepler doğrultusunda üretim hedefi 25 bine çıkartıldı. 2015 için 100 bin, 2016 için ise 1 milyon satış hedefi kondu. İhracat hedefi ise yüzde 20 olarak belirlendi. Nano bor teknolojisi sayesinde, ısıyı çok hızlı ve hemen hemen kayıpsız ileten, az enerjiyle homojen ısınma sağlayan Estove, ebat olarak da evlerde annelerin en çok ısıtmakta zorlandığı yatak odaları, mutfak ve çocuk odaları için de oldukça uygun özelliklere sahip. Çok az elektrikle istenen miktarda ısı üreten Estove, ekonomik ısınma sorununa ciddi bir çözüm getiriyor. Doğalgaz ve elektrik faturalarının kabardığı kış aylarında ekonomik, sağlıklı, güvenli ve konforlu ısınma imkânı, Estove ile geliyor. Estove, sahip olduğu üstün güvenlik özellikleri ile de tercih sebebi olarak ön plana çıkıyor. Isıtıcının dengesi bozulması, ya da iç mekanizmanın normalden fazla ısınması durumunda otomatik olarak kapanıyor. Ayrıca termostatik özelliği ile bir kere kurulduktan sonra oda sıcaklığı sabit tutulabiliyor. Konveksiyonel bir soba olan Estove, bölgeyi değil ortamı ısıttığı için çok daha sağlıklı. Estove’u bir odaya koyduktan sonra aylarca hiç dokunmuyorsunuz.
Uluslararası saygın üniversiteler ile birlikte yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirilen Estove ısıtıcının CE belgelendirilmesi iki ayrı uluslararası akredite kuruluş tarafından yapıldı. Test sonuçlarına göre her metrekare 100 Watt ile ısıtılıyor. Örnek olarak 149 metrekare bir alan 3 adet Estove ile 21 derecede rahatça sabit tutulabiliyor. Estove, raporlara göre infrared teknolojili diğer ısıtıcılara göre yüzde 53’ e varan oranda daha tasarruflu. Pazarlama stratejisi olarak kendisine en seçkin satış noktalarını belirleyen Estove, 2400 Watt ve 2800 Watt’lık iki seçenekle tüketiciye hitap ediyor.
Enover Enerji ve Isı Sistemleri’nin “Proof of Concept” çalışmalarından ilkini oluşturan Estove için bugüne kadar 5 milyon dolar yatırım yapıldı. KOSGEB’e sunulan proje tamamlanarak başarı belgesi alındı. 2015’te yatırım miktarının toplamı 10 milyon dolar, 2016’da ise 30 milyon dolar olacak.
Enover Enerji ve Isı Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Malik Çağlar, “Nano bor teknolojileri sayesinde zaman, işçilik ve üretim maliyetlerinden tasarruf sağladık. Estove ısıtıcı projesinin başarılı sonuçları ile sanayicimize, ısıtma ve soğutma sektörlerinde ne üretirse üretsin, üretim maliyetlerini çok azaltıp, verimliliğini çok artıracağını ispatladık. Ekonomimize bor ile elde edilebilecek katma değerli ürünlerin önemini gösterdik. Gelirinin büyük bir bölümünü enerji ithalatına ayırmak zorunda kalan Türkiye için enerji verimliliğine dikkat çekmiş olduk. Enerji verimliliğinde çok ciddi bir kazanım sağladık” şeklinde konuştu.
Çağlar, şöyle devam etti: “Çalışmalarımızın tamamı, ileri mühendislik ve Ar-Ge’nin eseridir. Tüm sanayicilerimizi Ar-Ge’ye ve katma değerli ürünler geliştirmeye çağırıyoruz. Çocuklarımıza daha temiz bir dünya bırakabilmek için, doğayla barışık ve yenilenebilir enerjiyle çalışan teknolojiler geliştirmeliyiz. Ayrıca ürün geliştirme, kalite kontrol ve üretim süreçlerinde üniversitelerle birlikte çalıştık. Üniversitelerin Ar-Ge bölümleriyle sanayicinin birlikte neler yapabileceğini göstermiş olduk. Teknolojinin sürdürülebilirliğini ispat etmek için ısıtıcı ile başladık, sırada Ar-Ge çalışmaları ilerlemiş, prototipleri yapılmış pek çok ürün var”.