Doğu Ve Güneydoğu’da Görev Yapacak Öğretmene Teşvik

Doğu Ve Güneydoğu’da Görev Yapacak Öğretmene Teşvik

Antalya’nın Manavgat ilçesindeki Lykia World Hotel’de 2 Aralık’ta başlayan 19. Milli Eğitim Şurası’nın son gününde özellikle Doğu ve Güneydoğu’da görev yapacak öğretmen istihdamını arttırmak için teşvik verilmesine, okul müdürlerinin belirli bir süre müdür yardımcılığı yapmış olanlardan seçilmesine, yönetici pozisyonlarına atamalarda kadın yönetici lehine pozitif ayrımcılık getirilmesine, sendikal eylemlerin ders ve çalışma saatleri dışında yapılmasına karar verildi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın da katılımıyla 179 önerinin görüşüldüğü 19. Milli Eğitim Şurası’nda "Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri", "Öğretmen Niteliğinin Arttırılması", "Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması" ve "Okul Güvenliği" konularının ele alındığı komisyonlarda kabul edilen önerilerin oylaması devam ediyor. 19. Milli Eğitim Şurası’nda sınıf öğretmenlerinin haftada 18 saat maaş karşılığı derse girmelerinin 15 saate indirilerek branşla eşitlenmesi, Milli Eğitim Akademisi’nin kurulması kararlaştırılırken, YGS/LYS sıralamasında başarılı olan ve öğretmenlik mesleğini ilk üçte tercih eden öğrencilerin teşvik edilerek, lisans öğrenimleri sürecinde akademik başarıları için burs ve barınma desteği sağlanmasına, eğitim fakültelerinin programlarına öğrenci yerleştirmede kullanılan YGS/LYS puan türlerinin tekrar gözden geçirilmesine, öğretmenlik mesleğine akademik, sosyal ve psikolojik açıdan uygun olmayan öğrencilere diğer fakültelere yatay ve dikey geçiş hakkı verilmesine karar verildi. Rotasyon maddesi alt komisyon gündeminden çıkartılarak, şura gündeminde verilen önerge kadük kaldı. Öğretmenlerin özlük haklarına yönelik olarak öğretmenlerin ek ders ücretlerinin arttırılmasına, özellikle Doğu ve Güneydoğu’da görev yapacak öğretmen istihdamını arttırmak için teşvik verilmesine, okul müdürlerinin belirli bir süre müdür yardımcılığı yapmış olanlardan seçilmesine, yönetici pozisyonlarına atamalarda kadın yönetici lehine pozitif ayrımcılık getirilmesine, sendikal eylemlerin ders ve çalışma saatleri dışında yapılmasına da karar verildi.
Okulların güvenlik açısından düzeylerini belirlemek üzere ölçümlerin yapılarak, yeterli koşulları sağladığında "güvenli okul bayrağı" verilmesi yönündeki öneri metinden çıkarılırken, ilahiyat mezunu DKAB öğretmenleri ile meslek dersleri öğretmenleri arasında eşitsizliğe neden olan ayrımın kaldırılmasına ve okul yönetim normlarını düşürmeye sebebiyet verecek okul sekreterliği maddesinin de metinden çıkarılmasına karar verildi.