Dp Kayseri İl Başkanı Özbakkal:

Dp Kayseri İl Başkanı Özbakkal:

Demokrat Parti Kayseri İl Başkanı İsmet Özbakkal, tarımın doğal afetler nedeniyle bu yıl zor bir dönem geçirdiğini söyledi.
Demokrat Parti Kayseri İl Başkanı İsmet Özbakkal konuşmasında, başta fındık, kayısı, elma, ceviz olmak üzere meyvelerde ve buğday ile arpada önemli oranda rekolte düşüşü yaşandığını kaydederek, “Tarım doğal afetler nedeniyle bu yıl zor bir dönem geçiriyor. Başta fındık, kayısı, elma, ceviz olmak üzere meyvelerde ve buğday, arpada önemli oranda rekolte düşüşü yaşandı. Çiftçimiz, üreticimiz bin bir emekle ürününü üretiyor. Maliyetler ortada. Buna rağmen ürettiği ürünü ederinden satamayınca ümitsizliğe düşüyor. Sıkıntıya giriyor. Ekonomik olarak zor durumda olan çiftçinin, stok yapacak gücü olmadığını görüyoruz. Tarım sektöründe üretilenden çiftçinin değil, başkalarının para kazandığı. Çiftçi, tüm zararına rağmen üretime devam edebiliyorsa alından öpülmeyi hak ediyordur. yapılacak yüksek gıda zammını gerekçelendirme telaşı içinde faturayı çiftçiye kesmeye çalışıldığını görüyoruz. Güneş balçıkla sıvanmaz. Türk çiftçisi, spekülatif oyunları bilmez. Çiftçinin stok yapacak gücü de yok. Çiftçi mazot, gübre, zirai ilaç gibi girdi maliyetlerinin yüksekliğine, ÖTV, KDV gibi vergilerin dayanılmaz yüküne karşı hala üretmede direniyorsa çiftçiler suçlanmayı değil, alnından öpülmeyi hak eder. Asıl suçlular, ürünlerimizi en düşük fiyattan alıp stoklayarak katlama fiyatlarla satan gıda spekülatörleridir. Bugün domatesimizi 50 kuruştan alıp markete 2-3 TL’ye satanlar, karpuzu 30 kuruştan alıp markete 1-2’TL ye satanlardır” diye konuştu.
Gıdalarda zamnalnmalar olduğunu dile getiren Özbakkal, “Bu günlerde gıdaların yüzde 30 civarında zamlandığını görüyoruz. Dar bütçeli vatandaşlarımız markette et,süt,bakliyat, gibi mamüllerin fiatları karşısında zor durumda kalmaktadır. Hükümet tarım ülkesi olan ülkemizde,hayvancılığa ve tarıma yatırım yapmalı. Asgari ücreti ve emekli maaşlarını yaşana bilir seviyeye getirmeli acilen” ifadelerini kullandı.