Dr. Çetin: “en Az 6 Ayda Bir Diş Hekimine Gidilmeli”
Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Kasım Çetin, en az 6 ayda bir diş hekimine düzenli olarak kontrole gidilmesinin ağız ve diş sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
Bireylerin fiziksel sağlığının vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkün olduğuna dikkat çekerek ağız ve diş bakımına da gereken özenin gösterilmesini isteyen Dr. Kasım Çetin, “Ağız ve diş sağlığını bozan faktörler bireyin genel vücut sağlığını da doğrudan etkilemekte, diş çürükleri ile dişeti hastalıkları; kalp - damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini arttırmaktadır. Dış ortamla ilişkili olan ağız ve dişlerimizin sağlıklı olması yaşam kalitemiz açısından oldukça önemlidir. Ayrıca bazı hastalıkların ilk ve en önemli belirtileri ağızda görüldüğü için ağız ve diş muayenelerinin düzenli aralıklarla yapılması gerekir. Artık günümüzde her türlü ağız ve diş tedavileri ile koruyucu sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığı’na bağlı resmi kurumlarımızda verilebilmektedir” dedi.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İHMAL EDİLİYOR
Ağız ve diş sağlığı problemlerinin hayatı doğrudan tehdit etmediği için genellikle ihmal edildiğine işaret eden Dr. Çetin, “İhmal neticesinde iş kaybına, yaşam kalitesinin olumsuz yönde etkilenmesine, maddi ve manevi zararlara neden olur. Toplumumuzu ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirmek için eğitim şarttır. Eğitime özellikle küçük yaşlarda toplumun en küçük birimi olan ailede başlanmalı, ağız ve diş bakımı alışkanlık haline getirilmelidir. Unutmayın ki çocuklarınıza ilk örnek olacak kişi sizlersiniz. Onlara iyi örnek olun. Eğer siz kendi dişlerinize iyi bakarsanız, çocuğunuz da sizden görerek ağız hijyenine önem gösterecek ve diş sağlığının ne kadar önemli olduğunu kavrayacaktır” şeklinde konuştu.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MALİYETLİ DEĞİL
Ağız ve diş sağlığının korunmasının fazla zaman almadığını ve çok maliyet gerektirmediğini kaydeden çetin, şu uyarılarda bulundu: “İyi bir ağız ve diş sağlığı kalitesine ulaşmak için yeterli ve dengeli beslenme alışkanlık haline getirilmeli, sebze ve meyveden zengin, et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi hayvansal gıdaların yer aldığı öğünlerle beslenilmeli. Günde en az 2 kere, sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce dişler fırçalanmalı, günde en az 1 kez diş ipi kullanılmalı. En az 6 ayda bir diş hekimine düzenli olarak kontrole gidilmeli ve varsa teşhis edilen problemler hekimin önerisi doğrultusunda tedavi ettirilmelidir.
Toplum bilincinin oluşması ve geliştirilmesinde diş hekimlerinin yanı sıra aileler ve eğitimciler ile basına büyük sorumluluklar düşmektedir”